Τικα μασαλα κουνουπιδι

Το ινδικό φαγητό μου αρέσει πολύ, όχι μόνο γιατί είναι μια κατεξοχήν χορτοφαγική κουζίνα αλλά γιατί τα μπαχαρικά της προσδίδουν σε όλα τα πιάτα μια ιδιαίτερα πικάντικη γεύση. Σπάνια όμως τρώω έξω μιας και είναι αρκετά δύσκολο να βρεις καλής ποιότητας Ινδικό στο Λονδίνο, ή τουλάχιστον εγώ δε ξέρω κάποιο καλό. Επίσης αν έχεις τα σωστά μπαχαρικά (γκάραμ μασάλα και κίτρινο κάρι δηλαδή) είναι πολύ εύκολο να φτιάξεις ωραίες και υγιεινές ινδικές συνταγές στο σπίτι. Έπεσα πάνω σε αυτή τη συνταγή για τίκα μασάλα με κουνουπίδι στο Pinterest, και μπήκε κατευθείαν στη λίστα των συνταγών που έπρεπε να φτιάξω, κυρίως γιατί θέλω να τρώω περισσότερο κουνουπίδι αλλά δύσκολα βρίσκω ωραίους τρόπους να το μαγειρέψω. Το τίκα μασάλα είναι μια έντονα πορτοκαλί, στο χρώμα, ινδική σάλτσα από ντομάτες, κόλιανδρο, γάλα καρύδας και καρυκεύματα που τις περισσότερες φορές συνοδεύει κοτόπουλο μαριναρισμένο σε γιαούρτι. Οπότε το κουνουπίδι στη συγκεκριμένη συνταγή είναι μια ωραία χορτοφαγική εναλλακτική του κοτόπουλου. Το κουνουπίδι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και περιέχει συστατικά που το καθιστούν ιδανικό σύμμαχο στη πρόληψη του καρκίνου. Επίσης είναι χαμηλό σε υδατάνθρακες, κι επομένως μια πολύ καλή επιλογή για όσους θέλουν να προσέξουν το βάρος τους. Το πιάτο αυτό είναι φοβερά εύκολο, γρήγορο (δε θέλει πάνω από μισή ώρα), δε λερώνει πολλά σκεύη για να ετοιμαστεί (βασικό), και απίστευτα νόστιμο. Θέλεις κάτι άλλο, Συνοδεύεται με καστανό ρύζι ή κινόα. Το πετάς και σ’ ένα ταπεράκι Sanitas κι έχεις ένα εντυπωσιακό και υγιεινό φαγητό για την επόμενη μέρα στο γραφείο!

(c) All rights reserved

(c) All rights reserved

Υλικά (για 2 ατομα)

  • 1 κουνούπιδι μεσάιου μεγέθους, κομμένα σε μπουκετάκια
  • 1 κτ σούπας ελαιόλαδο
  • ½ κτ γλυκού σπόρους μουστάρδας
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκοκομμένο
  • 6 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 πράσινη πιπερίτσα τσίλι, ψιλοκομμένη
  • 3-5 εκ φρέσκο τζίντζερ, ψιλοκομμένο

Για τη σάλτσα

  • 4 ντομάτες, κομμένες στα τέσσερα
  • 1 ματσάκι κόλιανδρο, ψιλοκομμένο
  • 1 κονσέρβα γάλα καρύδας
  • ½ κτ γλυκού κύμινο
  • ¾ κτ γλυκού γκάραμ μασάλα
  • ½ κτ γλυκού κόριανδρο σε σκόνη
  • ¼ κτ γλυκού κουρκουμά

Προετοιμασια

  • Σε ένα σχετικά βαθύ τηγάνι, λιώνεις το ελαιόλαδο και τσιγαρίζεις για περίπου 30 δευτερόλεπτα τους σπόρους μουστάρδας
  • Προσθέτεις το κρεμμύδι, το τζίντνζερ, τη πιπεριά και το σκόρδο μέχρι να τσιγαριστεί το κρεμμυδάκι και να αρχίσει να παίρνει ένα διάφανο χρώμα
  • Παράλληλα σε ένα μεγάλο επεξεργαστή τροφίμων ή μπλέντερ χτυπάς τις ντομάτες, το κόριανδρο και το γάλα καρύδας μέχρι να γίνει μια βελουτέ κρέμα
  • Προσθέτεις το τσιγαρισμένο κρεμμύδι, τζίντζερ, σκόρδο και πιπεριά στο μπλέντερ μέχρι να λιώσουν όλα τα υλικά.
  • Προσθέτεις τη σάλτσα ντομάτας στο βαθύ τηγάνι που είχες χρησιμοποιήσει για το τσιγάρισμα (για να μη λερώνεις και πολλές κατσαρόλες) και βράζεις σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτάκια.
  • Στη συνέχεια προσθέτεις τα μπουκέτα κουνουπιδιού, καλύπτεις το τηγάνι με καπάκι και αφήνεις να βράσει για άλλα 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσει αρκετά το κουνουπίδι
  • Γαρνίρεις αν θέλεις με λίγα φύλλα κόριανδρου και σερβίρεις με καστανό ρύζι ή κινόα.
1 reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.