Όλες έχουμε μια αδυναμία στα κοσμήματα. Είτε αγαπάμε ένα ζευγάρι σκουλαρίκια κρίκους είτε ένα κολιέ έργο τέχνης, η δύναμη τους είναι αδιαμφισβήτητη.

Αν και σχετικά μικρά αντικείμενα, διαθέτουν την ικανότητα να μεταμορφώσουν ένα ολόκληρο outfit και να το απογειώσουν. Συχνά όμως αυτό που τους δίνει ακόμη μεγαλύτερη αξία από αυτή που έχουν ως κοσμήματα είναι η συναισθηματική διάσταση που τους δίνουμε, η ιστορία τους ή το πρόσωπο με το οποίο τα έχουμε συνδέσει πριν καταλήξει στα χέρια μας. Δεν είναι λοιπόν καθόλου περίεργο που τα vintage κοσμήματα είναι τόσο δημοφιλή και που πολλές από εμάς προσπαθούμε να φτιάξουμε την προσωπική μας συλλογή , που θα μεταφέρει τη δική μας ιστορία.

Τα κοσμήματα που φέρουν την ονομασία vintage είναι εκείνα που έχουν δημιουργηθεί τουλάχιστον πάνω από 20 χρόνια πριν αλλά όχι περισσότερο από 100 χρόνια πριν για να μην εμπέσουν στην κατηγορία της αντίκας. Σήμερα τα vintage κοσμήματα είναι ιδιαίτερα ελκυστικά και για έναν ακόμη λόγω πέραν του αισθητικού.

Με τη βιωσιμότητα της μόδας να είναι στην καρδιά όλων των συζητήσεων, το να αναζητήσεις πιο παλαιά κοσμήματα και ουσιαστικά να τους δώσεις μια καινούργια ευκαιρία ύπαρξης παρατείνει τον χρόνο ζωής του πραγματοποιώντας μια fashion ανακύκλωση.

Αν έχεις ήδη ξεκινήσει να χτίζεις τη συλλογή σου ή αν νιώθεις έτοιμη να κάνεις μια τέτοια αγορά, υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για την πιο ευχάριστη δυνατή shopping εμπειρία.

Μάθε το στιλ σου

Όσο ο πλανήτης της μόδας υπάρχει και μας συστήνει καινούργιες τάσεις ή μας παρουσιάζει παλαιότερες με μια φρέσκια ματιά και όσο εμείς αλλάζουμε και ανακαλύπτουμε νέες πτυχές του εαυτού μας τόσο κι εμείς πειραματιζόμαστε και δοκιμάζουμε διαφορετικά πράγματα. Από κάποιο σημείο και μετά όμως υπάρχει ένας κοινός παρονομαστής στο γούστο μας που είναι η βάση του στιλ μας πάνω στην οποία χτίζουμε.

Τα vintage κοσμήματα εμπεριέχουν την έννοια της διαχρονικότητας και της επένδυσης. Καλό είναι λοιπόν να προτιμήσεις κομμάτια που να νιώθεις πως θα σε αντιπροσωπεύουν και τα επόμενα χρόνια. Σκοπός του vintage κοσμήματος είναι να μην υποκύπτεις σε τάσεις της στιγμής αλλά να συνθέσεις μια συλλογή από κλασικά κομμάτια σε σχέση με το στιλ σου που θα μεγαλώσουν μαζί σου.

Κάνε την έρευνα σου

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Online marketplace (@catawiki)

Τα κοσμήματα vintage ή όχι είναι γνωστά για τη μεγάλη αξία που μπορούν να έχουν και για τα αντίστοιχα μεγάλα ποσά που τα ακολουθούν. Μια έρευνα αγοράς επιβάλλεται λοιπόν πριν προχωρήσεις σε οποιαδήποτε αγορά. Μάθε όσα περισσότερα μπορείς και για το ίδιο το κόσμημα, την αυθεντικότητα του και την ιστορία του αλλά και για τον πωλητή.

Μην ντρέπεσαι να κάνεις ερωτήσεις , να ζητήσεις ενδεχομένως κάποιο πιστοποιητικό και μην κάνεις παρορμητικές αγορές από πωλητές που δεν γνωρίζεις τίποτα για αυτούς. Τα αγαθά κόποις κτώνται και στη προκειμένη περίπτωση ο κόπος σου είναι το απαραίτητο background check στο οποίο πρέπει να προβείς.

Μην επικεντρώνεσαι μόνο σε designer pieces

Τα κοσμήματα είναι μια μορφή επένδυσης, όχι μόνο αισθητικά ή ηθικά αλλά συχνά και οικονομικά. Χωρίς να ξεχνάς το συγκεκριμένο σκεπτικό, μην πέσεις στην παγίδα του να κυνηγάς μόνο κομμάτια γνωστών σχεδιαστών και οίκων. Πολλές φορές μπορείς να βρεις διαμάντια εκεί που δεν το περιμένεις αρκεί για άλλη μια φορά, να είσαι έτοιμη να ψάξεις και να κάνεις τη μελέτη σου.

Μη βιάζεσαι

Ακριβώς επειδή τα vintage κοσμήματα περικλείουν όλες τις παραπάνω πτυχές της διαχρονικότητας, της επένδυσης, της βιωσιμότητας η απόκτηση τους δεν συνάδει με βιασύνη και μαζικές αγορές. Ειδικά όταν πρόκειται για κομμάτια μεγαλύτερης αξίας θέλεις να πάρεις τον χρόνο σου για να κάνεις πράξη τα όσα διάβασες μέχρι τώρα. Να κάνεις την έρευνα σου, να ρωτήσεις, να μάθεις και να δεις τι σου αρέσει πραγματικά. Έτσι σιγά σιγά και με σταθερότητα θα αποκτήσεις κομμάτια που θα αγαπήσεις πραγματικά και τα οποία θα χαρείς στο έπακρο.

featured photo:pattyrooney