Οι μπαλαρίνες αλλά και όλοι οι χορευτές υψηλού επιπέδου, έχουν ένα μύθο γύρω από τον τρόπο ζωής τους, από τα πολύ απλά της αυστηρής προπόνησης μέχρι τις υποψίες για διατροφικές διαταραχές. Πιθανώς υπάρχουν και τα δύο αλλά εμείς ας μιλήσουμε για τα γυμνασμένα και υγιή σώματα που πάλλονται σαν χορδές (που λέει και ο κύριος Κωστάλας).

Μετά από μελέτη, προκύπτει πως οι μπαλαρίνες τρέφονται σαν αθλητές ή μάλλον σαν πρωταθλητές. Με πολύωρες προπονήσεις χρειάζονται ενέργεια και ποιότητα. Όπως δηλώνουν οι διάφοροι διατροφολόγοι που αναλαμβάνουν τις διάσημες ομάδες σε Νέα Υόρκη, Ρωσία κλπ. η διατροφή τους είναι αρκετά αυστηρή και συγκεκριμένη:

  • πρωινό: απαγορεύονται τα δημητριακά και τα τρόφιμα με πολλούς απλούς υδατάνθρακες όπως πχ. ψωμί με βούτυρο και μέλι και ειδικά σε συνδυασμό με χυμό. Ο σκοπός είναι σε όλα τα γεύματα να αναπληρωθεί η πρωτεΐνη και να υπάρξει κατανάλωση φυτικών ινών ώστε να μειωθεί ο γλυκαιμικός δείκτης των τροφών και η ενέργεια που θα πάρουν οι μπαλαρίνες να έχει διάρκεια. Συστήνεται η κατανάλωση αυγού και τοστ (με ψωμί ολικής) ή γιαουρτιού με γκρανόλα και φρέσκα φρούτα ακόμα και κανονικό φαγητό όπως πχ. κοτόπουλο ψητό από την προηγούμενη μέρα με μια φέτα ψωμί ολικής άλεσης
  • κυρίως γεύματα: Ενώ συνήθως οι αθλητές μοιράζουν τα γεύματά τους και τρώνε περισσότερο το μεσημέρι παρά το βράδυ, οι μπαλαρίνες ακριβώς επειδή οι παραστάσεις τους έχουν να συνδυάσουν τις επιδόσεις με την εμφάνιση, τρώνε περισσότερο το βράδυ (με λίγα λόγια δε θέλουν να φουσκώνει η κοιλιά τους). Το μικρό γεύμα (μεσημεριανό) περιλαμβάνει πρωτεΐνη (κρέας, ψάρι, κοτόπουλο, όσπρια) σε ψητή μορφή ή σε μορφή σούπας και εναλλακτικά προτείνεται τορτίγια ολικής άλεσης με γαλοπούλα και λαχανικά ή με κάποιο βούτυρο από ξηρούς καρπούς (πχ. φυστικοβούτυρο) και φρούτα. Το μεγάλο γεύμα (βραδινό) είναι πιο πλήρες και συνδυάζει πρωτεΐνες με καλούς υδατάνθρακες πχ. κινόα, καστανό ρύζι) ώστε να αποκατασταθούν οι μυς αλλά και οι αποθήκες ενέργειας. Δίνεται, σε όλα τα γεύματα, μεγάλη έμφαση στα αντιοξειδωτικά (από φρούτα και λαχανικά) ώστε να αποφευχθεί η γήρανση των κυττάρων και στο δέρμα αλλά και στο σώμα από την έντονη καταπόνηση.
  • τρώνε οι μπαλαρίνες σνακ και γλυκά; ναι βέβαια, κατεψυγμένα φρούτα, πιπεριές με λίγο χούμους, γιαούρτι με μπανάνα κλπ. Στα μεγάλα κέφια τρώνε παγωτό που έχει φτιαχτεί μόνο από κατεψυγμένες μπανάνες και λίγο άγλυκο γάλα αμυγδάλου (τρελά κέφια).

www.facebook.com/grafeiodiatrofis