Υπάρχουν δύο είδη ανθρώπων στον κόσμο. Εκείνοι που στολίζουν σχεδόν παραμονές Χριστουγέννων, κι εκείνοι που θα ξεκινήσουν να στολίζουν από το Νοέμβριο. Εγώ ανήκω σε μία τρίτη, κρυφή κατηγορία, αφού ονειρεύομαι Χριστούγεννα από τέλος Αυγούστου και ακούω κρυφά Mariah Carey (ναι είμαι αυτή).

Κι ενώ ξέρω πως πολλοί θα απορήσουν, φαίνεται πως οι ψυχολόγοι έχουν μία εξήγηση, για όσους θέλουν να μπαίνουν νωρίς (εντάξει πολύ νωρίς) σε χριστουγεννιάτικο mood.

Σύμφωνα με ψυχολόγους, το να στολίσεις νωρίς για τα Χριστούγεννα -ή τουλάχιστον,νωρίτερα από το συνηθισμένο- μπορεί να σε κάνει πιο χαρούμενο.

Η βρετανική ιστοσελίδα Unilad το 2017, ανέφερε ότι οι άνθρωποι που διακοσμούν νωρίτερα αισθάνονται και νωρίτερα τον ενθουσιασμό των εορτών – κάτι που τους κάνει αναπόφευκτα πιο χαρούμενους.

Η ψυχολόγος Deborah Serani επιβεβαίωσε ότι είναι αλήθεια: Η χριστουγεννιάτικη διακόσμηση σίγουρα μπορεί να σου φτιάξει τη διάθεση.

Η χριστουγεννιάτικη διακόσμηση έχει τη δύναμη να ξυπνά χαρούμενες παιδικές αναμνήσεις και συναισθήματα χαράς και νοσταλγίας. Η νοσταλγία έχει με τη σειρά της τη δύναμη να μεταφέρει τους ανθρώπους στο παρελθόν τους και να τους επανασυνδέσει με την παιδική τους ηλικία.

Οι ψυχολόγοι ανακάλυψαν λοιπόν ότι οι άνθρωποι που στολίζουν «πρόωρα» για τα Χριστούγεννα είναι αποδεδειγμένα πιο ευτυχισμένοι.

«Σε έναν κόσμο γεμάτο άγχος, οι περισσότεροι νιώθουν καλύτερα όταν έρχονται σε επαφή με πράγματα που τους κάνουν να αισθάνονται χαρά και τα Χριστούγεννα προκαλούν αυτά τα έντονα συναισθήματα της παιδικής ηλικίας», είπε στο UNILAD ο ψυχαναλυτής Steve McKeown, ιδρυτής της MindFixers και ιδιοκτήτης της κλινικής The McKeown.

Σύμφωνα με τη Deborah Serani, η χριστουγεννιάτικη διακόσμηση μπορεί επίσης να προκαλέσει στους ανθρώπους «αύξηση της ντοπαμίνης, μια ορμόνης που σε κάνει να αισθάνεσαι όμορφα».

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη (@art_cora_)

Αυτό αποδίδεται τόσο στα έντονα φώτα όσο και τα χρώματα. Είναι πιθανό οι πρώιμες ετοιμασίες για τα Χριστούγεννα, να είναι επίσης μια μορφή χρωματοθεραπείας, η οποία πιστεύεται ότι αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας και ενισχύει την ευτυχία.

Από την άλλη δεν είναι απίθανο κάποιος να θέλει να στολίσει νωρίτερα, πέρα από τη νοσταλγία, είτε για να ξαναζήσει τη μαγεία είτε για να αντισταθμίσει την έλλειψή της στα παιδικά του χρόνια.

Εγώ πάντως στόλισα. Εσύ;