Τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν τη βάση της Μεσογειακής Διατροφής και προσφέρουν στο οργανισμό μας μια πληθώρα απαραίτητων ουσιών. Οι βιταμίνες, οι αντιοξειδωτικές ουσίες και οι φυτικές ίνες, δεν μπορούν να παραχθούν από τον ανθρώπινο οργανισμό και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να λαμβάνονται από την τροφή. Τι συμβαίνει όμως στον οργανισμό όταν κάποιος δεν καταναλώνει αρκετά φρούτα και λαχανικά; Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε επί του θέματος, μας τα εξηγεί η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Αλεξάνδρα Κοντοδήμου.

Η επαρκής πρόσληψη τους από τη διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη χρόνιων νοσημάτων

Για παράδειγμα, τα καρδιαγγειακά, ο διαβήτης και διάφοροι τύποι καρκίνων μπορούν να προληφθούν από τη σωστή διατροφή. Μέσω ερευνών υπολογίζεται ότι το 2,8% των θανάτων παγκοσμίως οφείλεται στη χαμηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. επιπλέον, όσοι δεν καταναλώνουν αρκετά φρούτα και λαχανικά στην καθημερινότητα τους βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο αβιταμίνωσης. Συχνά αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως χρόνια κόπωση, μυική αδυναμία, αδυναμία συγκέντρωσης, δυσκοιλιότητα, υπέρταση και δυσκολία στη διαχείριση του βάρους τους.

Οι βιταμίνες λειτουργούν ως συνένζυμα σε διάφορες ενζυμικές αντιδράσεις, παίζουν καθοριστικό ρόλο στον μεταβολισμό των λιπών, των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων, είναι βασικά συστατικά των αντιοξειδωτικών μηχανισμών, πρόδρομες ενώσεις διαφόρων ορμονών και συμμετέχουν στις γενετικές ρυθμίσεις. Όταν λοιπόν κάποιος συστηματικά δεν φροντίζει να παρέχει στον οργανισμό του όλα αυτά τα απαραίτητα συστατικά έρχεται αντιμέτωπος με μια πληθώρα προειδοποιητικών συμπτωμάτων, το οποία πολλές φορές είναι χρόνια.

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Αλεξάνδρα Κοντοδήμου 🥑 #skg (@nutrition_home) στις

Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, τα συμπληρώματα διατροφής είναι απαραίτητα, ακόμα και σε άτομα που ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή. Θα πρέπει να λαμβάνονται προσεκτικά και αφού πρώτα γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις συνεργασία γιατρού και διαιτολόγου. Άλλωστε, η λανθασμένη χρήση τους μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. Σε καμία όμως περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι πανάκια και μπορούν να αντικαταστήσουν την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Αυτό συμβαίνει διότι εκτός των άλλων, προσφέρουν στον οργανισμό φυτικές ίνες, αυξάνουν τον κορεσμό και ρυθμίζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Αν κάποιος δυσκολεύεται με τα φρούτα, προσπαθούμε να αυξήσουμε τα λαχανικά

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτείνει την καθημερινή κατανάλωση 400γρ. φρούτων και λαχανικών καθημερινά. Αν κάποιος δυσκολεύεται με τα φρούτα, προσπαθούμε να αυξήσουμε τα λαχανικά της αρεσκείας του στη διατροφή, κάνοντας μια σταδιακή εισαγωγή φρούτων. Για παράδειγμα, μπορούμε να προσθέσουμε φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα στις σαλάτες μας. Ένα κόλπο ώστε να γίνουν τα φρούτα λιγάκι πιο δελεαστικά είναι η κατανάλωση του σε μορφή σμούθι, “παγωτού” (nicecream) ή συνδυάζοντας τα με ταχίνι και φιστικοβούτυρο. Αν το άτομο δυσκολεύεται με την κατανάλωση λαχανικών μπορούμε να τα προσθέσουμε σε σούπες, κεφτέδες, πουρέδες, να καταναλωθούν ψητά ή σε παραλλαγή κάποιου αγαπημένου φαγητού.

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Αλεξάνδρα Κοντοδήμου 🥑 #skg (@nutrition_home) στις

Η εγκαθίδρυση υγιεινών συνηθειών δεν είναι μια διαδικασία που γίνεται από την μία ημέρα στην άλλη, χρειάζεται προσπάθεια και το άτομο θα πρέπει να είναι δεκτικό και έτοιμο να κάνει την ισορροπημένη διατροφή τρόπο ζωής. Θέλουμε χρώμα, ποικιλία και πάντα θα πρέπει να σεβόμαστε την εποχικότητα του κάθε φρούτου και λαχανικού που καταναλώνουμε.

Αλεξάνδρα Κοντοδήμου, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc Δημόσια Υγεία | Επιστημονικά υπεύθυνη διαιτολόγος Nutrition Home | Τσιμισκή 71, 54622, Θεσσαλονίκη, Τηλ. 2314040458 | Instagram

featured photo: Twenty20.com/heatherdeffense