Κοιμάσαι μέχρι το μεσημέρι; Προσπαθήσεις πάντα να βρεις ώρα για επιπλέον δύο ώρες ύπνου μέσα στη μέρα; Ή μήπως πηγαίνεις για ύπνο πριν ακόμα δύσει ο ήλιος; Πρέπει να ξέρεις ότι δεν είσαι η μόνη. Ακόμα κι αν μερικοί δεν μπορούν να κοιμηθούν τα βράδια, πολλοί από εμάς κατάφεραν να κοιμηθούν περισσότερο από πριν μέσα στην καραντίνα. 

Τυπικά το σώμα χρειάζεται περίπου επτά με εννέα ώρες ύπνου κάθε βράδυ. Ακόμα κι αν έχεις θέματα με τον ύπνο σου, μπορείς να κοιμηθείς από τις έντεκα, να ξυπνήσεις στις οκτώ και να είσαι έτοιμη να ξεκινήσεις τη μέρα σου. Ξαπλώνουμε στον καναπέ και περιμένουμε πότε θα μας πάρει ο ύπνος, άσχετα αν πρέπει να ξυπνήσουμε μια συγκεκριμένη ώρα. Κατά κάποιο τρόπο, δεν υπάρχει πρόβλημα. Ωστόσο, υπάρχουν και θετικά και αρνητικά. Για να δούμε τι έχουν πει κάποιοι ειδικοί για τις ώρες που κοιμάσαι και ξυπνάς και για το πώς να κρατήσεις τον εαυτό σου υγιή. 

1. Βελτιώνεται το ανοσοποιητικό σου σύστημα

Σύμφωνα με την sleep exprert, Dr. Patricia Celan, “Ο ύπνος βοηθάει το σώμα να αντιμετωπίσει κάθε ιό και βακτήριο”. Στην πραγματικότητα, έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι κοιμούνται για περισσότερο από επτά ώρες δεν έχουν τόσες πιθανότητες να αρρωστήσουν από μία κοινή ίωση. Φυσικά αυτό είναι κάτι το καλό. 

Έτσι, αν αισθάνεσαι ότι θέλεις να κοιμηθείς μην το παραβλέψεις. Ακόμα καλύτερα, κοιμήσου και ξύπνα τις ίδιες ώρες ώστε το σώμα σου να αποκτήσει ένα υγιές πρότυπο. Θα δεις ότι θα αισθάνεσαι πολύ καλύτερα.

2. Θα βελτιωθεί η διάθεση και η μνήμη σου

Αν δεν κοιμάσαι αρκετά, θα δεις ότι με τον παραπάνω ύπνο η μνήμη σου λειτουργεί καλύτερα. Σύμφωνα με την Dr. Celan, “Ο ύπνος αναζωογονεί τον εγκέφαλο. Έτσι, όσο περισσότερο κοιμόμαστε τόσο περισσότερο μπορούμε να συγκεντρωθούμε. Να παίρνουν αποφάσεις. Γι’ αυτό και πριν από κάθε εξέταση των μαθητών/ φοιτητών όλοι λένε ότι πρέπει να κοιμούνται. Ο ύπνος βοηθάει στην κατανόηση και απομνημόνευση των στοιχείων ευκολότερα.”

Αν αυτό το έχεις διορθώσει, τότε θα δεις και τη διάθεσή σου να αλλάζει. “Αν κάποιος νιώθει εξουθενωμένος ή κοιμάται πολύ εύκολα θα δει αμέσως πόσο πιο χαρούμενος θα είναι.”

Ας μη ξεχνάμε όμως ότι ο υπερβολικός ύπνος μπορεί να είναι και σημάδι κατάθλιψης. Σύμφωνα με τον Jeff Rodgers, “Πολλοί άνθρωποι περνούν φάσεις άγχους και κατάθλιψης και αυτό τους κάνει να κοιμούνται περισσότερο. Οι άνθρωποι δεν είναι φτιαγμένοι για να είναι μόνοι.”

3. Αυξάνει τις πιθανότητες κάποιου προβλήματος υγείας

Μπορεί το να κοιμάσαι περισσότερο να έχει πολλά οφέλη, αλλά όταν μιλάμε για δέκα ώρες ύπνο τη μέρα τα πράγματα ξεφεύγουν. Το να κοιμάσαι πολύ περισσότερο κάνει τα πράγματα χειρότερα, οδηγώντας σε περισσότερα κενά μνήμης.

Δεν είναι μόνο αυτό. Μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή του σώματος και να συμβάλλει σε διάφορα προβλήματα υγείας, όπως ο διαβήτης και διάφορες καρδιοπάθειες. Έρευνα από το “The Nurse’s Health” που έγινε σε περίπου 72.000 γυναίκες, έδειξε ότι οι γυναίκες που κοιμούνται από εννέα έως έντεκα ώρες είναι πιο πιθανό (κατά 38%) να εμφανίσουν καρδιακή προσβολή σε σχέση με εκείνες που κοιμούνται περίπου 8 ώρες. 

Αυτό που τόνισε η Dr. Celan, “Ο στόχος είναι να κοιμούνται όλοι τις σωστές ώρες ύπνου. Ούτε περισσότερο, ούτε λιγότερο.”

Πηγή: hellogiggles.com/lifestyle/oversleeping-benefits-side-effects/
Featured photo: Anthony Mapp@tonito Unsplash