Η ακμή ανάμεσα στα φρύδια είναι κάτι που έχει συμβεί σε όλες. Και το πιο ενοχλητικό στο συγκεκριμένο σημείο είναι ότι βρίσκεται κυριολεκτικά στη μέση του προσώπου σου. Έτσι, το μόνο πράγμα που σκέφτεσαι όταν εμφανίζεται είναι ότι κατά πάσα πιθανότητα όλοι όσο σου μιλάνε πάντα κοιτάνε εκεί.

Ευτυχώς για εσένα, μάθαμε τι είναι αυτό ακριβώς που την προκαλεί και πώς μπορείς να τη θεραπεύσεις.

Ποιες είναι οι αιτίες

Η συγκεκριμένη περιοχή είναι στην πραγματικότητα ένα πολύ συνηθισμένο σημείο εμφάνισης ακμής. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ανήκει στη ζώνη Τ.

Η ζώνη Τ, που αρχίζει από το μέτωπο και κατεβαίνει κατά μήκος την μύτης τελειώνοντας στο πηγούνι, αποτελεί μία από τις πιο λιπαρές περιοχές του προσώπου. Και αυτό λόγω της μεγαλύτερης συγκέντρωσης σμηγματογόνων αδένων.

Εκείνο που κάνουν οι σμηγματογόνοι αδένες είναι να αδειάζουν στους πόρους, με αποτέλεσμα κάποια στιγμή να φράξουν κάποιο θύλακα τρίχας και να προκαλέσουν φλεγμονή. Αυτός είναι και ο λόγος που συνήθως η ακμή εμφανίζεται σε σημεία που υπάρχουν θύλακες τριχών.

skincare.com

Ένας πολύ συνηθισμένος ένοχος λοιπόν για την ακμή ανάμεσα στα φρύδια, είναι η αποτρίχωση.

Όποιο είδος αποτρίχωσης και αν προτιμάς, όταν βγάζεις μια τρίχα, στην ουσία την τραβάς από τη ρίζα. Καθώς αυτή μεγαλώνει ξανά, πρέπει να αναπτυχθεί κάτω από το δέρμα πριν βγει στην επιφάνεια. Αν κατά την διάρκεια αυτής της διαδικασίας παγιδευτεί κάτω από το δέρμα,τότε εμφανίζεται σαν εξόγκωμα που μοιάζει με σπυράκι.

Επιπλέον, κάτι ακόμα πολύ σημαντικό είναι τα προϊόντα φροντίδας που χρησιμοποιείς να ταιριάζουν στην επιδερμίδα σου. Όπως επίσης και κάποια προϊόντα styling που μπορεί να είναι αρκετά βαριά και να τα βάζεις πολύ κοντά στις ρίζες των μαλλιών.

Ποια είναι η θεραπεία

Αν είσαι αρκετά επιρρεπής στο να εμφανίζεις ακμή σε αυτό το σημείο, η καλύτερη λύση θα ήταν να παραλείψεις την αποτρίχωση ή να δοκιμάσεις μια ριζική αποτρίχωση με λέιζερ για μια πιο μόνιμη λύση.

Αν δεν σου αρέσει η ιδέα για κάτι τέτοιο, εκείνο που μπορείς να κάνεις είναι να κρατήσεις όσο τον δυνατόν γίνεται πιο καθαρή την περιοχή από μικρόβια. Αναζήτησε προϊόντα που να περιέχουν υπεροξείδιο του βενζολίου (benzoyl peroxide) το οποίο βοηθάει κατά πολύ στην πρόληψη της ακμής. Ένα άλλο συστατικό που βοηθάει πάρα πολύ είναι το σαλικυλικό οξύ, ιδιαίτερα αν έχεις πιο ευαίσθητο δέρμα.

Στην περίπτωση που το πρόβλημα είναι πιο βαθύ και δεν περιορίζεται μόνο σε ένα με δύο σπυράκια, καλό θα ήταν να επισκεφτείς ένα δερματολόγο. Θα μπορέσει να δει την επιδερμίδα σου και θα σου προτείνει τη θεραπεία που είναι πιο κατάλληλη για εσένα.

Feature photo: daveasprey.com