Η διατροφολόγος Βίρνα Σκουλίδη μας απαντάει για το clean eating: Ίσως και το το δημοφιλέστερο hashatag του χρόνου που μας πέρασε στα social media, αφού ο αριθμός των ατόμων που υιοθετούν την φιλοσοφία του eating clean όλο και μεγαλώνει.

Τι εννοούμε στα αλήθεια με τον όρο “clean eating”;

Το να τρώμε «καθαρά» όπως θα μπορούσαμε να το μεταφράσουμε απλά, ουσιαστικά σημαίνει η κατανάλωση ολόκληρων, φυσικών και μη επεξεργασμένων τροφίμων όσο πιο συχνά γίνεται. Με άλλα λόγια, τρόφιμα φυσικά εμπλουτισμένα σε θρεπτικά συστατικά, άρα- όπως θα σκεφτόταν ο οποιοσδήποτε – φυτικά προϊόντα.

Φυσικά όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι ακολουθώντας αυτόν το τρόπο διατροφής, θα πρέπει να καταναλώνεις μόνο λαχανικά, φρούτα και νερό. Για τον καθένα, η φράση eating clean μπορεί να έχει διαφορετικές ερμηνείες. Πιο συγκεκριμένα, μπορεί να σημαίνει το ξεκίνημα νέων υγιεινών διατροφικών συνηθειών, όπως «όχι πια junk food» ή ακόμα, «όχι πια τυποποιημένα τρόφιμα».

Συνοπτικά, clean eating σημαίνει καθημερινή κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης, φρέσκων φρούτων λαχανικών εποχής σε συνδυασμό με άπαχη πρωτεΐνη προερχόμενη από κοτόπουλο, ψάρι και αυγό, αλλά και αποφυγή των τυποποιημένων τροφίμων που κρύβουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης και αλατιού.

Μια ενδεικτική μέρα clean eating μπορεί να περιλαμβάνει:

Πρωινό: Porridge με γάλα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη, σπόρους chia, καρύδια και ½ μπανάνα

Δεκατιανό: 1 κριτσίνι πολύσπορο + 1 φέτα κίτρινο τυρί χαμηλό σε λιπαρά και 1 φρούτο

Μεσημεριανό: Λευκό κρέας με λίγο ρύζι / ψητές πατάτες / ζυμαρικά ολικής άλεσης και σαλάτα εποχής με 1κ.σ. ελαιόλαδο

Απογευματινό: 1 φρούτο + 6 ανάλατους ξηρούς καρπούς ή 2 κ.σ. trail mix

(σε αυτό το γεύμα λόγω δουλειάς επιλέγω κάτι εύκολο και γρήγορο προς κατανάλωση)

Βραδινό: Σαλάτα εποχής με λίγη πρωτεΐνη χαμηλή σε λιπαρά (αυγό, ½ μερίδα από το κρέας που έχει περισσέψει από το μεσημεριανό ή τυρί χαμηλό σε λιπαρά) με 1 παξιμάδι ολικής άλεσης.

www.facebook.com/virginiaskoulidi | www.instagram.com/dietlicious_gr