Η φράση «αν ήταν εύκολο, θα το έκαναν όλοι» ταιριάζει απόλυτα στο κομμάτι της γράμμωσης των κοιλιακών. Τι κι αν έχεις φάει τη ζωή σου στα γυμναστήρια, αν έχεις κάνει κάθε άσκηση που ενδέχεται να σου προσφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα, εσύ συνεχίζεις να μη βρίσκεις στο σώμα σου αυτά τα μαγικά οκτώ «κουτάκια».

Γιατί είναι τόσο δύσκολο να αποκτήσεις κοιλιακούς;

Η ιδρύτρια του YogaKoh και γυμνάστρια, Jolie Manza, αναφέρει σε συνέντευξή της στο Pop Sugar πως υπάρχουν δύο παράμετροι δυσκολίας. Αφενός, οι ορμόνες μας, οι οποίες παίζουν καταλυτικό ρόλο στη διαχείριση του λίπους μας. Όσο μεγαλώνουμε, οι ορμόνες μας αλλάζουν κι έτσι είναι πιο εύκολο να πάρουμε βάρος και πιο δύσκολο να χάσουμε το περιττό λίπος. Αφετέρου, η απόκτηση γραμμωμένων κοιλιακών απαιτεί συνεχή κι επίπονη άσκηση. Οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής που βιώνουμε, λοιπόν, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την συνέπεια που απαιτεί αυτός ο στόχος!

Πόσο συχνά πρέπει να γυμνάζεις τους κοιλιακούς σου;

«Υπάρχουν δύο στοιχεία που αποτελούν τους κοιλιακούς σου, οι μύες και το λίπος», επισημαίνει το μοντέλο, εκπαιδεύτρια γιόγκα και ιδρύτρια του Sporteluxe, Bianca Cheah. «Αν κάνετε πολλές ασκήσεις οικοδόμησης μυών αλλά δεν έχετε αρκετό λίπος καύσης τότε είναι πιθανό το σώμα σας να δημιουργήσει ένα πιο έντονο στρώμα λίπους», τονίζει η ίδια. Το να κάνεις καθημερινά εκατοντάδες κοιλιακούς δεν είναι η λύση. Μία πιο γενικευμένη και φυσικά υγιής προσέγγισης ασκήσεων θα σε βοηθήσει να πετύχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα. Μία συμβουλή της ειδικού, δε, είναι να δουλεύεις τους μύες σου 3 με 4 φορές την εβδομάδα και παράλληλα να επιχειρείς ασκήσεις που μετρούν τους καρδιακούς σου παλμούς. Μην ξεχνάς, φυσικά, να αφήνεις στους μύες σου λίγο χρόνο ξεκούρασης και χαλάρωσης μετά από κάθε άσκηση.

Απόφυγε αυτές τις τροφές!

Όσο κι αν ιδρώνεις στο γυμναστήριο, δεν πρόκειται να πετύχεις τους κοιλιακούς που ονειρεύεσαι αν δεν συνδυάσεις την άσκηση με τη σωστή διατροφή. Απόφυγε τροφές που προκαλούν το περιττό λίπος όπως είναι τα κορεσμένα λίπη, τα σάκχαρα κι οι παρά πολλοί υδατάνθρακες. Παράλειψε, δε, τις τροφές που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, το οποίο προκαλεί κατακράτηση υγρών και κατά συνέπεια φούσκωμα. Άλλη μία συμβουλή είναι η αντικατάσταση της σόδας με λεμονάδα ή κάποιο αρωματισμένο νερό και φυσικά η πλήρης αποφυγή της ζάχαρης και των γλυκισμάτων όπως είναι η σοκολάτα.

Αυτές είναι οι 3 καλύτερες ασκήσεις για κοιλιακούς!

*Η πρώτη απαιτεί να ξαπλώσεις κάτω με την πλάτη παράλληλα στο πάτωμα. Στη συνέχεια, να σηκώσεις λίγο το κεφάλι σου κι έπειτα να ανορθώσεις τα χέρια σου ώστε να ευθυγραμμίζονται με τα αυτιά σου. Τέλος, ανασήκωσε τα πόδια σου και κράτησε τα σε γωνία 45 μοιρών. Συνέχισε την άσκηση για 20 δευτερόλεπτα.

*Στην επόμενη άσκηση, χρειάζεται μία μπάλα γυμναστικής ή ένα kettlebell. Σε όρθια στάση, λοιπόν, κρατάς την μπάλα ή το kettlebell στο ύψος του στήθους σου. Καθώς το κατεβάζεις προς το έδαφος, λυγίζεις τα γόνατα σου κι έπειτα σηκώνεσαι ξανά. Επαναλαμβάνεις την άσκηση κοιτώντας δεξιά, αριστερά αλλά και στο κέντρο.

*Τέλος, άλλη μία σωτήρια άσκηση κοιλιακών είναι η γνωστή σε όλη μας «σανίδα». Ξαπλώνεις μπρούμυτα, βάζοντας τα χέρια σου στο πάτωμα κι ενώνοντας τα σε μία γροθιά. Τα πόδια σου που βρίσκονται παράλληλα με το δάπεδο, τα στηρίζεις στις «μύτες» των δακτύλων σου και παραμένεις σε αυτήν τη στάση για περίπου ένα λεπτό.

Δες ακόμα: Μάθε πώς θα αποκτήσεις επίπεδη κοιλιά χωρίς δίαιτα ή γυμναστήριο
featured photo: womanmagazine.com