Η  Μάγια Αγγέλου είπε: «Είσαι το σύνολο όλων όσων έχεις ποτέ δει, ακούσει, δοκιμάσει, μυρίσει, ξεχάσει – όλων αυτών. Το καθετί μπορεί να μας επηρεάσει και για αυτό επιδιώκω να έχω θετικές εμπειρίες».

Αυτή είναι μια πανέμορφη φράση, γεμάτη αλήθεια αλλά και ένας υπέροχος οδηγός για να παίρνουμε αποφάσεις στη ζωή. Για μερικούς όμως, το παρελθόν είναι γεμάτο απο αρνητικές εμπειρίες και αναμνήσεις. Πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα θετικό μέλλον μέσα από τις αρνητικές εμπειρίες του παρελθόντος μας;

Συχνά υπάρχει η εσωτερική ανάγκη να διαγράψουμε την προσωπική μας ιστορία και να εστιάσουμε την προσοχή μας σε αυτό που πρόκειται να έρθει. Ορισμένες φορές αυτό είναι κάτι καλό. Είναι αυτό που δεν μας επιτρέπει να ηττηθούμε από ένα λάθος και μας παρακινεί να μείνουμε αισιόδοξες για ένα θετικό μέλλον που πραγματικά έχουμε τη δύναμη να χτίσουμε. Αλλά κάνοντας αυτό, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την επίδραση που έχει το παρελθόν πάνω μας. Χάνουμε τόσο πολύ απο την ανάπτυξη και εξέλιξη μας ως άνθρωποι όταν παραβλέπουμε απο πού έχουμε ξεκινήσει και το ταξίδι που η καθεμιά απο εμάς έχει κάνει μέχρι να φτάσουμε στην τωρινή μας θέση.

Πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα θετικό μέλλον μέσα από τις αρνητικές εμπειρίες του παρελθόντος μας; 

Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όσα έχουμε μάθει για να προχωρήσουμε αντί να υποκρινόμαστε οτι η ιστορία μας οδήγησε κάπου όπου δεν έχει σημασία. Σαφώς και έχει σημασία!

Ακόμη και ο πόνος, τα δάκρυα και οι απογοητεύσεις, οι χωρισμοί και οι χαμένες φιλίες, είναι εμπειρίες που αξίζουν να αφιερώσεις χρόνο για να τις επεξεργαστείς ώστε  να προχωρήσεις πιο σοφή και δυνατή. Διαφορετικά, είναι απλά άγκυρες που σε κρατούν δεμένη και σε εμποδίζουν απο το να εξελιχθείς.

Αν δεν διαχειριστούμε όλες αυτές τις εμπειρίες, αρνούμαστε στους εαυτούς μας όχι μόνο την ανάπτυξη αλλά και τη λύτρωση που αυτές μπορούν να μας προσφέρουν.

Για να το κάνουμε αυτό, μπορούμε να είμαστε ανοιχτοί και ειλικρινείς προς τα αγαπημένα μας πρόσωπα, να μοιραστούμε εμπειρίες και γεγονότα μαζί τους, να καταφύγουμε σε ένα ψυχολόγο ή να λύσουμε οποιαδήποτε προηγούμενη διαφωνία είχαμε με κάποιον. Το κλειδί είναι να θέλεις πραγματικά να ακολουθήσεις τα βήματα εκείνα που θα σε βοηθήσουν να επαναφέρεις τα κομμάτια του εαυτού σου που έσπασαν ή χάθηκαν στη πορεία της ζωής σου.

Δουλεύοντας πάνω σε εκείνα που συνέβησαν στο παρελθόν, μπορούμε να αναπτύξουμε την ικανότητα να βλέπουμε τις δυσκολίες ως ένα εργαλείο για να γίνουμε καλύτεροι. Όπως  ο Μικελάντζελο σκάλιζε το μάρμαρο για να αποκαλυφθεί το άγαλμα του Δαβίδ απο κάτω, έτσι και εμείς μπορούμε να ‘σκαλίσουμε’ το σκληρό εξωτερικό περίβλημα που αποκτήσαμε λόγω των δυσκολιών, και να βρούμε το αξιόλογο έργο τέχνης που βρισκόταν πάντοτε εκεί.

Όταν μπορείς να κοιτάξεις το παρελθόν και να είσαι ευγνώμων για το ποια είσαι σήμερα, τότε αυτό σημαίνει οτι δεν το άφησες να σε κερδίσει.

Μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης μας και απο εκεί που θεωρούσαμε το παρελθόν μας ως κάτι για το οποίο πρέπει να ντρεπόμαστε ή να το αγνοούμε, πλέον να το βλέπουμε ως το όχημα που μας μετέφερε εκεί που βρισκόμαστε τώρα. Κατά κάποιον τρόπο, αυτό μας επιτρέπει να αναπτυχθούμε ακόμη περισσότερο. Πρέπει να πιστέψουμε στις δυνάμεις και το μέλλον μας.

Όλα όσα πέρασες διαμόρφωσαν το άτομο που είσαι τώρα, κάθε πόνος και δυσκολία έδωσαν δύναμη και αντοχή στο χαρακτήρα σου. Όταν μπορείς να κοιτάξεις το παρελθόν και να είσαι ευγνώμων για το ποιά είσαι σήμερα, τότε αυτό σημαίνει οτι δεν το άφησες να σε κερδίσει.

Το μέλλον σου είναι γεμάτο από επιλογές που θα σε οδηγήσουν κάπου. Εσύ αποφασίζεις που.

Είσαι αρκετή.

Είσαι ικανή.

Είσαι προετοιμασμένη.

Κάνε το πρώτο βήμα στη ζωή σου.

Όπως δημιοσιεύθηκε στο Darling.