how-to-practically-define-your-values-darling-2-1300x1950

Σε τι δίνεις αξία;

Είναι μία μεγάλη ερώτηση, ίσως απο τις σημαντικότερες στη ζωή. Συχνά δυσκολευόμαστε να ορίσουμε τις αξίες στις οποίες πιστεύουμε. Για μερικούς – σε δυσάρεστες περιόδους – μοιάζει αδύνατο να πιστέψουν σε κάτι. Για άλλους, υπάρχουν πολλά πράγματα που εκτιμούν στη ζωή, αλλά είναι δύσκολο να τονίσουν την πραγματική αξία τους.

Η απάντηση στην παραπάνω ερώτηση μπορεί να ‘μετακινήσει’ βουνά. Σοβαρολογώ. Ας φανταστούμε για ένα λεπτό οτι αυτό το βουνό αναπαριστά όλα εκείνα που σε δυσκολεύουν. Για ένα λεπτό, σκέψου καλά αυτές τις δυσκολίες και σκέψου πώς μοιάζουν αν προστεθούν η μία πάνω στην άλλη. Ορίστε το βουνό του πόνου και των δυσκολιών σου! Τι σκέφτεσαι ή νιώθεις καθώς το βλέπεις; Ίσως νιώθεις μικρή και ασήμαντη. Ίσως νιώθεις ηττημένη χωρίς να έχεις καν ξεκινήσει τον αγώνα σου. Ίσως να έχεις μνήμες από περιπτώσεις όπου προσπάθησες αλλά δεν κατάφερες να κατακτήσεις αυτό το βουνό.

Σε αυτό το σημείο εμφανίζονται οι αξίες. Αναγνωρίζοντας τι είναι σημαντικό για εσένα θα μπορέσεις να αντιμετωπίσεις το βουνό που φαντάζει απειλητικό. Οι αξίες μας υπενθυμίζουν  οτι πρέπει να προχωράμε, ανεξαρτήτως του απειλητικού βουνού που σου προκαλεί φόβο. Η αξία είναι κάτι με το οποίο είσαι βαθιά συνδεδεμένη, σε εμπνέει και παρακινεί. Μια αξία, μια πραγματική και αληθινή αξία, μπορεί να επισκιάσει ακόμη και τα μεγαλύτερα και πιο τρομακτικά βουνά.

Ορίστε μερικά σημαντικά πράγματα που πρέπει να θυμάσαι σχετικά με τις αξίες:

  1. Καθόρισε τις αξίες σου

Όπως προείπα, όλοι έχουμε αξίες, αλλά συχνά αμελούμε να αφιερώσουμε χρόνο ώστε να αναγνωρίσουμε ποιές ακριβώς είναι. Εάν δυσκολεύεσαι να τις αναγνωρίσεις να ξέρεις οτι δεν είσαι μόνη, οι περισσότεροι δυσκολεύονται. Μια στιγμή στη ζωή σου που σε έκανε να νιώσεις πραγματικά καλά. Γιατί είναι αυτή η ανάμνηση τόσο όμορφη; Ποιά συναισθήματα συνοδεύουν αυτή την ανάμνηση; Γιατί έχει αυτή η ανάμνηση αξία για εσένα;

Μπορούμε όμως να εκτιμήσουμε και να βρούμε αξία και στον πόνο. Κοίταξε ξανά το βουνό. Γιατί είναι τόσο οδυνηρά όλα εκείνα που το συνιστούν; Τι σου λέει ο πόνος για όλα εκείνα που έχουν σημασία για σένα; Τί σημαίνουν οι φόβοι σου για όλα εκείνα για τα οποία νοιάζεσαι;

Οι αξίες μας υπενθυμίζουν  οτι πρέπει να προχωράμε, ανεξαρτήτως του απειλητικού βουνού που μας προκαλεί φόβο. 

  1. Μπορείς να ανακαλύψεις την αξία σε καθετί στη ζωή σου

Σκέψου όλες τις πλευρές της ζωής σου όταν καθορίζεις τις αξίες σου. Οικογένεια. Φίλοι. Πίστη. Υγεία. Εργασία. Διασκέδαση. Θα ήθελα εδώ να τονίσω τη σημασία του παιχνιδιού και της διασκέδασης. Συχνά ξεχνάμε αυτή την πλευρά της ζωής μας, αλλά ο,τι κάνουμε για ευχαρίστηση και διασκέδαση έχει μεγάλη βαρύτητα.

  1. Βάλε προτεραιότητες στις αξίες σου

Τίποτα δεν μπορεί να είναι το ίδιο σημαντικό με κάτι άλλο πάντοτε. Πρέπει να θέτουμε προτεραιότητες και αναλόγως να οργανώνουμε και τις αξίες μας. Είναι πιθανό να αλλάζουν συχνά, με κάποια να αντικαθιστά κάποια άλλη, αλλά πρέπει να είμαστε παρούσες τη στιγμή που κάποια αξία προηγείται κάποιας άλλης.

  1. Οι αξίες διαφέρουν απο τους στόχους

Οι αξίες μπορούν και πρέπει να συνδέονται με  τους στόχους μας, αλλά διαφέρουν απο αυτούς. Οι στόχοι είναι οτιδήποτε βρίσκεται στην άλλη πλευρά του βουνού ενώ οι αξίες είναι εκείνες που σε κατευθύνουν και παρακινούν όταν εμφανίζονται δυσκολίες στο δρόμο σου.

  1. Οι αξίες είναι πολύ σημαντικές, αλλά όχι εντολές

Πρέπει να νιώθουμε βαθιά και γνήσια ενωμένες με τις αξίες μας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι προσωπικές εντολές. Αν οι αξίες μας γίνουν απόλυτες, τότε θα χάσουν την ικανότητα να μας εμπνέουν. Όταν χάνουν την προσαρμοστικότητα και τη δύναμη τους να εξελιχθούν όπως εμείς,  απλά προστίθενται σε αυτό το βουνό.

  1. Οι αξίες είναι ολοκληρωτικά δικές σου

Δεν χρειάζεται να εξηγήσεις σε κανέναν τις αξίες σου. Επίσης, πρόσεξε απο πού έρχονται οι αξίες σου. Είσαι βαθιά συνδεδεμένη μαζί τους ή προέρχονται απο κάπου αλλού; Υπάρχει κάποιος ή κάτι (οικογένεια, κουλτούρα, ΜΜΕ) που ορίζουν για σένα τι πρέπει να είναι σημαντικό; Αν η συγκεκριμένη αξία δεν έχει καμία σημασία για εσένα και δεν πιστεύεις πραγματικά σε αυτή, άφησε την.

Αν σου ζητούσα να γράψεις σε ένα χαρτί το  σκοπό της ζωής σου, τι θα έγραφες; Θα περιελάμβανε κάτι για την κοινωνία; Ανεξαρτησία; Ασφάλεια; Αλλαγή; Περιπέτεια; Χιούμορ; Αν συνειδητοποιείς οτι δυσκολεύεσαι να απαντήσεις, προσπάθησε να βρεις εάν ο τελικός σκοπός σου σχετίζεται με κάτι που θεωρείς αληθινά πολύτιμο. Όταν εμφανίζονται εμπόδια, να σκέφτεσαι οτι προχωράς προς κάτι που έχει αξία. Όταν εμφανιστούν ξανά, σκέψου ξανά το ίδιο.

Προτού το καταλάβεις, θα βρεθείς στην άλλη πλευρά του βουνού.

Όπως δημοσιεύθηκε αρχικά από τους συνεργάτες μας στο Darling