Δεν υπάρχει καλύτερο πράγμα από το να δουλεύεις με φίλους. Κάνουν τη δουλειά να μοιάζει λιγότερο πιεστική, απορροφούν το άγχος, καταπραΰνουν την αγωνία, σε βοηθούν να εξελίσσεσαι και να προοδεύεις. Σου χαρίζουν γέλιο και όμορφες στιγμές, που «σπάνε» την εργασιακή ρουτίνα.

Τι γίνεται, όμως, όταν δύο άνθρωποι δεν ταιριάζουν πια σαν φίλοι, αλλά εξακολουθούν να συνεργάζονται; Πώς μπορούν να μεταβούν σε μια νέα πραγματικότητα χωρίς προβλήματα;

Συνήθως, οι φιλικές σχέσεις με άτομα από τη δουλειά είναι σχέσεις που προέκυψαν ακριβώς λόγω της δουλειάς. Δηλαδή κάποιος από τους δύο ήρθε σε μια καινούρια δουλειά, στην οποία ο άλλος προϋπήρχε. Το ξεκίνημα μιας νέας δουλειάς φέρει έναν πρωτόγνωρο ενθουσιασμό, μια έντονη ενέργεια, μια επιθυμία να τα καταφέρεις καλά, τόσο με τις υποχρεώσεις, όσο και με τους συναδέλφους σου. Μοιραία, αυτό θα «ξυπνήσει» την κοινωνικότητά σου. Θα θελήσεις να γνωριστείς με τους ανθρώπους, που θα αποτελέσουν τη νέα σου πραγματικότητα. Με κάποιους από αυτούς θα εντοπίσεις κοινά σημεία και ενδιαφέροντα. Αυτό μπορεί να φέρει τη σχέση σας έξω από το γραφείο. Ίσως μαζί ανακαλύψετε αν εκείνη η νέα ταινία ήταν τελικά καλή ή πόσο ενδιαφέρουσα είναι η έκθεση ενός μουσείου ή ακόμη αν εκείνο το μπαράκι στο κέντρο σερβίρει νόστιμα κοκτέιλ.

Όλα αυτά είναι όμορφα. Μια νέα φιλική σχέση είναι πάντοτε ευπρόσδεκτη. Δεν είναι, όμως, όλες οι σχέσεις προορισμένες να διαρκέσουν. Κι ίσως αυτή η φιλία είναι μια τέτοια σχέση.

Οι πιθανότητες λένε ότι πρόκειται για μια σχέση υπερεκτιμημένη από την αρχή. Ο ενθουσιασμός της πρώτης περιόδου σταδιακά ξεθωριάζει, ενώ η γεμάτη καθημερινότητα σου αφήνει ελάχιστο ελεύθερο χρόνο, τον οποίο ίσως προτιμάς να περάσεις με ανθρώπους που δεν συναντάς ούτως ή άλλως καθημερινά.

Η διαφορά εδώ είναι ότι σε αυτή την περίπτωση δεν μπορείς να πάρεις τις αποστάσεις σου. Οφείλεις να συνεχίσεις να συνυπάρχεις αρμονικά με το άλλο άτομο, για χάρη της δουλειάς. Κι εδώ που τα λέμε, συνήθως δεν έχετε κάτι να χωρίσετε. Απλώς δεν ταιριάξατε κι αυτό είναι εντάξει. Είναι πραγματικά προτιμότερο να αφήσεις στην άκρη όλες τις ανησυχίες σχετικά με το πώς θα εξελιχθεί αυτή η επαφή και να αρκεστείς στο να δείχνεις ευγένεια, σεβασμό και συναδελφικότητα. Ο φόρτος της δουλειάς θα ξεθωριάσει σταδιακά κάθε περιττό συναίσθημα και θα σας επανατοποθετήσει σε μια αυστηρά συνεργατική τροχιά.

Το σίγουρο είναι ένα: Όλες οι ανθρώπινες σχέσεις εξελίσσονται και μερικές φορές η εξέλιξη ισοδυναμεί με την απομάκρυνση. Αν αυτό σε κάνει να νιώθεις καλύτερα, τότε ήταν η σωστή επιλογή.