Το ότι ζούμε στην εποχή της τεχνολογίας, το ξέρεις καλά. Το ότι στην εποχή μας το άγχος χτυπάει κόκκινο, μπορείς ίσως να το επιβεβαιώσεις. Τι γίνεται όμως όταν οι δύο αυτοί πρωταγωνιστές της καθημερινότητάς μας συναντιούνται; To αποτέλεσμα αυτού του εκρηκτικού συνδυασμού, είναι αυτό που αποκαλούμε technostress.

Τι είναι και πού οφείλεται το technostress

Το technostress είναι ένας σχετικά καινούργιος όρος και συνεπώς ως φαινόμενο βρίσκεται ακόμη υπό μελέτη. Το μόνο σίγουρο είναι ότι έχει μεγάλο αντίκτυπο στην ψυχολογία του σύγχρονου ανθρώπου και ότι ορισμένα συμπτώματά του πλησιάζουν επικίνδυνα αυτά του εθισμού και του συνδρόμου στέρησης. Πονοκέφαλοι, αϋπνία, μυοσκελετικοί πόνοι, ψυχική εξουθένωση, πανικός, ευερεθιστότητα, δυσκολία συγκέντρωσης είναι μόνο μερικά από τα δυσάρεστα συμπτώματα που μπορεί να βιώσει ένα άτομο.

Γενεσιουργός αιτία δεν θεωρείται μία αλλά δύο : αφενός η εξάρτηση την τεχνολογία και αφετέρου η ανασφάλεια που μπορεί να κυριεύσει ένα άτομο όταν καλείται να χρησιμοποιήσει νέο τεχνολογικό εξοπλισμό. Από τη μία έχουμε λοιπόν αυτούς που δεν διανοούνται να αποχωριστούν στιγμή την τεχνολογία (είμαι η μόνη που θεωρεί λίγο ύποπτο το να ανεβάζει κανείς story όπου σταθεί κι όπου βρεθεί; δηλαδή είναι φυσιολογικό αυτό;) και από την άλλη έχουμε εκείνους που τρέμουν στην ιδέα ότι θα πρέπει να χειριστούν κάποια ηλεκτρονική συσκευή (αν και προσωπικά, θα απέδιδα ένα αξιόλογο μερίδιο ευθύνης στο γιο, αδερφό, φίλο, συνεργάτη, τεχνικό που έγινε passive aggressive μαζί σου επειδή δεν καταλάβαινες τι είναι το 5G και τι σημαίνει να πιάνει το ίντερνετ ταχύτητα 1GBps).

Πώς θα απαλλαγείς από το technostress

Μπορεί να είχες διαπιστώσει κι εσύ ότι ενίοτε οι ώρες που περνάς μπροστά από οθόνες (κινητό, tablet, pad κτλ) είναι κάπως πολλές. Αλλά ακόμη κι αν δεν σου είχε περάσει ως τώρα από το μυαλό, ίσως μπορείς να τα βάλεις κάτω και να διαπιστώσεις ότι ένα μέρος του στρες της καθημερινότητάς σου οφείλεται στη συστηματική χρήση της τεχνολογίας. Κι ενώ η λύση στο πρόβλημα φαντάζει απλή, το γεγονός ότι στη σύγχρονη εποχή όλη η επικοινωνία διεξάγεται μέσω διαδικτύου ή κινητής τηλεφωνίας, καθιστά μη ρεαλιστικό σενάριο το να αποτάξουμε τα social ή τα κινητά. Παράλληλα, το μεγαλύτερο ποσοστό εργαζομένων σήμερα (και εσχάτως και των μαθητών) χρησιμοποιεί επί μονίμου βάσεως έναν υπολογιστή και αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να αλλάξει.

Τι μπορείς να κάνεις λοιπόν όταν όλα δείχνουν να ευνοούν την ανάπτυξη technostress;

Περιόρισε τη χρήση τεχνολογίας στα απολύτως απαραίτητα

Προτίμησε ένα κανονικό βιβλίο από ένα e-book, μια κανονική βόλτα στην αγορά αντί για online shopping, ένα τηλεφώνημα ή μια συνάντηση αντί για chatting.

Βρες ένα χόμπι

Κάτι το οποίο θα εμπλέκει σωματική ή πνευματική δραστηριότητα, θα σε αποφορτίζει και θα σε κρατά (έστω και για λίγο) μακριά από οθόνες.

Κλείσε τις ηλεκτρονικές συσκευές όταν δεν τις χρησιμοποιείς

Και απέφευγε να χρησιμοποιείς πολλές συσκευές ταυτόχρονα! Αυτές λοιπόν που τη δεδομένη στιγμή δεν χρειάζεται βρίσκονται σε λειτουργία, μπορούν να παραμένουν κλειστές.

Και προσπάθησε να απέχεις από τη χρήση τους συγκεκριμένες στιγμές της ημέρας

Μια καλή ιδέα θα ήταν για παράδειγμα να διαβάσεις ένα βιβλίο πριν τον ύπνο αντί να μπεις στο internet για μια γρήγορη πλοήγηση. Αντίστοιχα, βάλε το κινητό, τον υπολογιστή, το tablet κτλ σε λειτουργία πτήσης την ώρα του μεσημεριανού φαγητού, του καφέ ή της βόλτας.

Ή ακόμη καλύτερα, δοκίμασε ένα cyber detox

Με άλλα λόγια διέκοψε τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών για ένα ορισμένο διάστημα. Μπορεί το διάστημα αυτό να έχει διάρκεια 2 ή 3 ημέρες ή και περισσότερο.

Συνειδητοποίησε ότι είναι Ok να μην γνωρίζεις τα πάντα γύρω από την τεχνολογία

Αν νιώθεις ότι θέλεις να καταστήσεις σαφές στον εργασιακό σου χώρο ότι οι γνώσεις σου πάνω στο χειρισμό νέων τεχνολογιών είναι συγκεκριμένες και έχουν ένα όριο (που δεν εκτείνεται μακριά), τότε κάνε το. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να νιώθεις μειονεκτικά. Και προφανώς μην αφήσεις κανέναν να σε πείσει για το αντίθετο.

featured photo: Twenty20.com/gigibunny