Η απάντηση στην ερώτηση ''Τι είναι ο κινηματόγραφος;''

Η απάντηση στην ερώτηση »Τι είναι ο κινηματόγραφος;»

+ διαγωνισμός

Έχεις την ευκαιρία να μάθεις όσα χρειάζεται για τον κινηματογράφο ως τέχνη και ως... αλχημεία, μέσα από το βιβλίο του Κώστα Φέρρη, Η Αλχημεία του Σινεμά.

Το βιβλίο

Αυτό το έργο, βασίζεται στην πρόταση πως η κινηματογραφική ταινία, πέρα από Τέχνη, Τεχνική, Δοκίμιο ή Μέσον, είναι μια ανθρώπινη έκφραση λόγου: Ο κινηματογράφος είναι ο τρίτος λόγος του ανθρώπου, που μετά τον Προφορικό και τον Γραπτό, ήρθε να συμπληρώσει την έκφρασή του με τη μιμητική και αναπαραστατική άρθρωση των κινουμένων εικόνων. Έτσι διαπιστώνουμε πως ο λόγος αυτός, περισσότερο από οποιανδήποτε άλλη έκφραση, διεισδύει με την ίδια του τη φύση στα αρχετυπικά μυστικά του κόσμου, του λόγου και του ενδιάμεσου πεδίου αλληλεπίδρασης. Αποτελεί δηλαδή το κατ' εξοχήν φιλοσοφικό (και επιστημονικό;) εργαλείο, με το οποίο μπορούμε να ελέγξουμε την αξιοπιστία (αλήθεια;) κάθε φιλοσοφικού (και επιστημονικού;) σκεπτικού.

Η θεωρία που εκτίθεται σ' αυτό το έργο, μπορεί από μιαν άποψη να συγγενεύει με τις θεωρίες του "καθαρού κινηματογράφου" (cinema pur) των Γάλλων Ιμπρεσιονιστών, ή ακόμα με τις απόψεις για τον "κινηματογράφου του δημιουργού" (cinema d' auteur) της Nouvelle Vague, μπορεί ακόμα να παραπέμπει σε κείμενα των Henri Bergson ή του Gilles Deleuze, όμως αυτές οι θεωρίες, καθώς και όλες οι άλλες, ακόμα κι αν φαίνονται αντιφατικές μεταξύ τους, εντάσσονται στη μία και μοναδική "Θεωρία του τρίτου λόγου" που προτείνει ο συγγραφέας. Κι είναι αυτό που η Επιστήμη ονομάζει Γενική Θεωρία, στην προκειμένη περίπτωση του Κινηματογράφου.

Ο Κώστας Φέρρης

Σκηνοθέτης και Σεναριογράφος, Κινηματογράφου, Τηλεοράσεως, Θεάτρου, Πολυμέσων και άλλων Θεαμάτων, Συγγραφέας, Θεατρικός, Λιμπρετίστας, Στιχουργός, Θεωρητικός του Οπτικοακουστικού, Παραγωγός Ταινιών και Μουσικών Έργων, Μοντέρ και ενίοτε Ηθοποιός ή… Τραγουδιστής, κατά καιρούς δημοσιογράφος, εκδότης, τηλεοπτικός παρουσιαστής και δάσκαλος σκηνοθεσίας, με τέσσερα Διεθνή Βραβεία και περισσότερα από 40 Εθνικά, μέλος της Ακαδημίας Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, της Alliance Mondiale du Cinema και άλλων Οργανώσεων, εκπρόσωπος της Ε.Ε.Σ. στη FERA, ο Κώστας Φέρρης αν μη τι άλλο, είναι ο πλέον πολυπράγμων Αναγεννησιακός καλλιτέχνης-δημιουργός της Ευρώπης.

Από το βιβλίο «Κώστας Φέρρης» της Εταιρίας Ελλήνων Σκηνοθετών

Η Αλχημεία του Σινεμά είναι ένα έργο ζωής του σκηνοθέτη Κώστα Φέρρη, στο οποίο καταθέτει την πολύχρονη του εμπειρία και έρευνα σ’ ό,τι αφορά τον κινηματογράφο, και όχι μόνο. Στην ουσία, πρόκειται για την πρώτη «Γενική Θεωρία του Κινηματογράφου», που εντάσσει όλες τις επί μέρους Ειδικές Θεωρείες, σε μία και μοναδική και συμβατή ενότητα.

Στη «Θεωρία του 3ου Λόγου» όπως την ονομάζει, ο σκηνοθέτης καταθέτει την άποψη ότι το «Σινεμά», πέρα από «τέχνη» (7η ή άλλη), «θέαμα», «εργαλείο» κ.λ., είναι σε τελική ανάλυση Λόγος. Ο τρίτος λόγος του ανθρώπου, αφού προηγήθηκαν (αν προηγήθηκαν) ο προφορικός και ο γραπτός.

Ο σκηνοθέτης αναπτύσσει όλο το Συντακτικό, τη Γραμματική, ακόμα και την Ορθογραφία αυτού του «κινησιογραφικού» ή οπτικοακουστικού λόγου, με τη δική του «αναλογική» πρακτική των συνδέσεων των πληροφοριών σε διαφορετικά επίπεδα, αλλά και την πυκνή χρήση παραδειγμάτων από ταινίες και σκηνές.

Η εικονογράφηση ακολουθεί μια αντιστικτική και παράλληλη με το κείμενο αφήγηση, στη βάση των συνειρμών που προκαλούνται απ’ αυτήν.

Για να διεκδικήσεις το βιβλίο του Κώστα Φέρρη "Η Αλχημεία του Σινεμά'' άφησε τα στοιχεία σου στην παρακάτω φόρμα συμμετοχής μέχρι τη Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018 στις 12 το μεσημέρι. Δύο σινεφίλ νικητές θα αποκτήσουν το βιβλίο μετά από κλήρωση.  Νικητές: Εύη Νεφέρμου και Δημήτρης Ντάσκας
featured image: Film Comment
0 replies

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.