Η Χριστίνα Sahji Σολωμού είναι Κλινική Αρωματοθεραπεύτρια (Ακαδημία Penny Price Aromatherapy) και εκπαιδευμένη συντονίστρια Διαλογισμών OSHO και μας λύνει τις απορίες για την αρωματοθεραπεία και τα αιθέρια έλαια.

tumblr_nckhwla2lf1rn2lrdo1_500

Ασχολούμαι με την αρωματοθεραπεία σχεδόν 10 χρόνια τώρα και θυμάμαι χαρακτηριστικά πως ο λόγος που αποφάσισα να σπουδάσω επίσημα σε σχολή αρωματοθεραπείας ήταν διότι υπάρχει η εντύπωση πως τα αιθέρια έλαια είναι επικίνδυνα και ενώ μου άρεσαν φοβόμουν να τα χρησιμοποιήσω.

Ναι χρειάζεται προσοχή για το πως θα τα χρησιμοποιείς αλλά γνωρίζοντας μερικές βασικές αρχές μπορείς να ωφελείσαι από τις θεραπευτικές τους ιδιότητες και να απολαμβάνεις το άρωμά τους στην καθημερινότητά σου.

Η αρωματοθεραπεία είναι ο κλάδος αυτός που ασχολείται με την θεραπευτική χρήση των αιθέριων ελαίων με σκοπό τη βελτίωση της σωματικής και ψυχικής ευεξίας, τη βελτίωση της διάθεσης και γενικά την εναρμόνιση ψυχής-σώματος-νου και εξωτερικού περιβάλλοντος. Είναι ένα ήπιο και κυρίως φυσικό βοήθημα για την διατήρηση ή την αποκατάσταση της υγείας που χρονολογείται στο 3.000π.Χ.

Τα αιθέρια έλαια είναι το φυσικό εκχύλισμα των αρωματικών φυτών που προέρχεται αποκλειστικά από τα πτητικά μόρια αυτών. Προέρχονται από διαφορετικά μέρη των φυτών (από καρπούς, άνθη, φύλλα, ρητίνη, ρίζα, σπόρους κ.α.) και από διαφορετικές χώρες απ’ όλο τον κόσμο.  Δεν παράγονται από όλα τα φυτά αιθέρια έλαια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην αρωματοθεραπεία. Ένα αιθέριο έλαιο είναι ουσιαστικά η ψυχή και η καρδιά του φυτού,  η ζωτική του ενέργεια.

Ποια τα οφέλη της χρήσης αιθέριων ελαίων. Τα αιθέρια έλαια (εφ’ όσον χρησιμοποιηθούν σωστά) ενισχύουν και βελτιώνουν την φυσική μας κατάσταση ενώ επηρεάζουν παράλληλα την ψυχική μας διάθεση. Έχουν θεραπευτικές ιδιότητες και διακρίνονται για την άμεση δράση τους. Λόγω της μικρής μοριακής τους σύστασης έχουν την δυνατότητα να διαπερνούν άμεσα τους πόρους του δέρματος ή την αναπνευστική οδό επιδρώντας στα συστήματα του σώματός μας (ανοσοποιητικό, πεπτικό, νευρικό, ενδοκρινικό, γεννητικό, ουροποιητικό).

Τα αιθέρια έλαια στην καθημερινότητα. Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας μερικούς από τους τρόπους που χρησιμοποιώ τα αιθέρια έλαια ελπίζοντας να ξεπεραστούν τυχόν ανασφάλειες που έχετε και να σας εμπνεύσω να τα βάλετε στην καθημερινότητά σας.

Κουβαλάω στην τσάντα πάντα 2 με 3 αιθέρια έλαια, συνήθως έχω λεβάντα, tea tree και ευκάλυπτο. Η ευχάριστη και χαλαρωτική μυρωδιά της λεβάντας με βοηθάει να αλλάξει άμεσα η διάθεσή μου και να ηρεμήσω. Όταν νιώθω ψυχολογικά πεσμένη διαλέγω ένα αιθέριο έλαιο με αντικαταθληπτικές ιδιότητες όπως έχουν τα εσπερειδοειδή – πορτοκάλι, λεμόνι, μανταρίνι, πετιτγκρέιν, γκρέιπφρουτ. Ο ευκάλυπτος βοηθάει το αναπνευστικό σύστημα. Το μυρίζω όταν είμαι κρυωμένη με μπουκωμένη μύτη. Ενώ το tea tree τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και είναι δυνατό αντιμικροβιακό. Απλά ανοίγω το μπουκαλάκι και τα μυρίζω όπου και αν βρίσκομαι. Στο σπίτι μ’ αρέσει να χρησιμοποιώ γεράνι ή ιεροβότανο (clary sage) ή φασκόμηλο για να αρωματίζω τον χώρο. Στάζω 3-5 σταγόνες από το αιθέριο έλαιο που έχω διαλέξει σε ειδική συσκευή καύσης (μπορείτε εύκολα να βρείτε στο εμπόριο).

Διαλύω αιθέρια έλαια σε αμυγδαλέλαιο (3 σταγόνες σε κάθε 10ml λαδιού βάσης) και τα απλώνω στο σώμα για ενυδάτωση της επιδερμίδας. Όταν τα διαλύω σε κάποιο λάδι βάσης πάντα χρησιμοποιώ 2-3 διαφορετικά για να φτιάξω το μείγμα. Αγαπημένοι μου συνδυασμοί είναι λεβάντα-λιβάνι και νεράτζι-πετιτγκρέιν-νερόλι.

Συχνά φτιάχνω σπρέι χώρου διαλύοντας αιθέρια έλαια σε ανθόνερα. Αγαπημένος συνδυασμός λεβάντα-γεράνι-πορτοκάλι-λεμόνι-υλανγκ υλανγκ-ροδόξυλο-φασκόμηλο. Αρωματίζει και καθαρίζει την ατμόσφαιρα. Για το σπρέι διαλύω συνολικά 10-15 σταγόνες αιθέριων ελαίων σε 50ml ροδόνερου.

Χρησιμοποίησε τα αιθέρια έλαια με ασφάλεια στο σπίτι. Εφάρμοσε τα εξωτερικά για μασάζ, αφρόλουτρο, καθαρισμό ή αρωματισμό χώρου. Απέφυγε την εσωτερική χρήση – κατάποση. Διέλυσε τα σε λάδι βάσης πχ αμυγδαλέλαιο, ηλιέλαιο, δαφνέλαιο κλπ ή σε άλλη λιπαρή ουσία πριν τα χρησιμοποιήσεις πάνω στο δέρμα σου. Τα εσπεριδοειδή είναι φωτοευαίσθητα. Απέφυγε να τα χρησιμοποιήσεις πάνω στο δέρμα σου και μετά να εκτεθείς στον ήλιο. Απέφυγε την άμεση επαφή με μάτια, μύτη, στόμα. Μπορείς να τα διαλύσεις σε νερό μόνο για αρωματισμό χώρου χρησιμοποιώντας τις ειδικές συσκευές. Αγόρασε αιθέρια έλαια καλής ποιότητας από αξιόπιστους προμηθευτές. Φύλαξε τα μακριά από εστίες φωτιάς διότι είναι εύφλεκτα.

Το άρθρο αυτό για τα αιθέρια έλαια είναι μόνο ενημερωτικό και δεν έχει σκοπό να υποκαταστήσει τις ιατρικές συστάσεις και θεραπείες.

Αν βρήκες ενδιαφέρον τα παραπάνω, σε μαγεύει ο κόσμος των αιθέριων ελαίων και θες να μάθεις περισσότερα για το πως να τα χρησιμοποιείς έλα στο BAZAKI juice bar αυτή την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου, στις 6 – 9μμ. Θα φτιάξετε το δικό σας μείγμα λαδιού και σπρέι χώρου με αιθέρια έλαια για να πάρετε μαζί σας.

Άφησε σχόλιο εδώ και κάνε share το event στο facebook αν θες να κερδίσεις μια συμμετοχή στο σεμινάριο.