Ο 8ος οίκος στην αστρολογία αποτελεί μυστήριο. Για κάποιους, είναι καλύτερο να παραμένει στο σκοτάδι, γιατί φιλοξενεί τις υποθέσεις της ζωής που θεωρούνται… ακατάλληλες, όπως τα ταμπού, ο θάνατος, ο αποκρυφισμός και η κληρονομιά.

Γενικότερα, οι 12 οίκοι στην αστρολογία αποκαλύπτουν πού «ακουμπούν» οι ουράνιες ενέργειες σε έναν αστρολογικό χάρτη. Εάν οι πλανήτες αποτελούν το θέμα, οι οίκοι αντιπροσωπεύουν το μέρος όπου συμβαίνουν όλα. «Είναι όλα όσα αντιμετωπίζουμε ως άνθρωποι», λέει στο Elite Daily η αστρολόγος Taryn Bond. Οι οίκοι αντιπροσωπεύουν το ταξίδι στη ζωή.

Οι πρώτοι 6 οίκοι στην αστρολογία αφορούν στις προσωπικές πτυχές της ζωής. Στον έβδομο οίκο, τα πράγματα περνούν στο βασίλειο του «άλλου». Οι τελευταίοι 6 οίκοι εμβαθύνουν σε θέματα που αφορούν στις εξωτερικές σου αλληλεπιδράσεις. Ως αντίθετο του δεύτερου οίκου των υλικών αγαθών, ο όγδοος οίκος ασχολείται με τα χρήματα και τα υπάρχοντα άλλων ανθρώπων.

Στον όγδοο οίκο, τα πράγματα γίνονται λίγο πιο θολά. Σύμφωνα με την Bond, «στην παραδοσιακή προοπτική, ο όγδοος οίκος ονομάζεται «σπίτι της αδράνειας», αλλά οι σύγχρονοι αστρολόγοι τον αντιλαμβάνονται ως «βαθιά ψυχολογική μεταμόρφωση».

Το elitedaily.com συγκεντρώνει όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις γι’ αυτόν το μυστηριώδη οίκο:

Πώς εντοπίζεις τον όγδοο οίκο σου;

Όλοι έχουμε έναν 8ο οίκο, σε άλλους είναι πιο ισχυρός και σε άλλους όχι. Για να μάθεις τον ρόλο του στη δική σου ζωή, θα πρέπει να γνωρίζεις τον γενέθλιο χάρτη σου, καθώς οι οίκοι υπολογίζονται με βάση τη χρονική στιγμή της γέννησής σου. Στη συνέχεια, θα πρέπει να μάθεις πώς ευθυγραμμίζεται κάθε οίκος μέσα από τα σημάδια του Ουρανού. Τα δύο πιο κοινά συστήματα υπολογισμού είναι τα Placidus και Whole Sign.

Τι συμβολίζει ο 8ος οίκος στην αστρολογία;

Οι κύριοι όροι που σχετίζονται με τον όγδοο οίκο περιλαμβάνουν οικονομικά, φόρους, θάνατο, μεταμόρφωση, καταλήξεις, σεξουαλικότητα, ψυχολογία και ψυχική υγεία. «Αποκαλώ τον 8ο οίκο το σπίτι όλων των πραγμάτων για τα οποία οι περισσότεροι δεν θέλουν να μιλούν», λέει η Bond. «Είναι ο οίκος των πραγμάτων που ρέουν, που αγγίζουν κάτι πέρα από αυτόν τον κόσμο και μας φέρνουν κοντά στο μυστήριο και τα ψυχολογικά όρια. Μοιάζει με την αίσθηση κατάρρευσης που νιώθεις λίγο πριν κάνεις μια σημαντική ανακάλυψη. Σε οδηγεί στα όριά σου και μετά σε σπρώχνει πέρα από αυτά».

Συχνά, ο 8ος οίκος τρομάζει τους ανθρώπους, κυρίως επειδή συμβολίζει την ξαφνική αλλαγή. «Έννοιες όπως ο θάνατος είναι μέρος του 8ου οίκου, αλλά τις περισσότερες φορές πρόκειται για ένα μεταφορικό είδος θανάτου», εξηγεί η Bond. Κάθε τέλος μπορεί να θεωρηθεί ένα είδος θανάτου, αλλά μέσω αυτού ο 8ος οίκος εισάγει κάτι νέο: Τη μεταμόρφωση.

«Είναι βασικά η απώλεια φυσικών αγαθών ή η κοινή χρήση περιουσιακών στοιχείων, που περιλαμβάνει και το ίδιο το σώμα». Λέγεται επίσης ότι αντιπροσωπεύει τη συγχώνευση ψυχών και τη βαθιά ενσωμάτωση δύο ζωών σε ένα – η πρόκληση είναι να συμμετέχεις χωρίς να χάσεις τον εαυτό σου στη διαδικασία. Ο όγδοος οίκος μπορεί επίσης να σημαίνει διαζύγιο, το οποίο ασχολείται σε μεγάλο βαθμό με τη διαίρεση της περιουσίας και των πόρων.

Σύμφωνα με την παραδοσιακή ελληνιστική αστρολόγο Dalanah του podcast αστρολογίας Moon Matters, ο όγδοος οίκος εξετάζει το τίμημα που προτίθεσαι να πληρώσεις για να κερδίσεις κάτι. «Με ελληνιστικούς όρους, ονομάζεται «θάνατος και φόροι», αλλά μου αρέσουν περισσότερο οι όροι «τιμές και ισχύς», επειδή σχετίζονται με τους πόρους των άλλων», λέει στο Elite Daily. «Ο όγδοος οίκος σημαίνει ότι ασχολείσαι με τα χρήματα των άλλων, τον χρόνο των άλλων, τα πάντα άλλων κι αυτό μπορεί να περιλαμβάνει ακόμη και χρέος». Η Dalanah φέρνει ως παράδειγμα τον Steve Jobs, ο οποίος είχε έναν πολύ σημαντικό όγδοο οίκο. «Δούλεψε αποκλειστικά με χρήματα, χρόνο και πόρους άλλων για να δημιουργήσει κάτι», εξηγεί. Δεν είναι ασυνήθιστο οι άνθρωποι του όγδοου οίκου να ασχολούνται τακτικά με τα οικονομικά των άλλων.

Δεν θα βρεις τίποτα επιφανειακό σε αυτό τον οίκο, που αντιπροσωπεύει το βάθος. Όσοι έχουν ισχυρό όγδοο οίκο είναι συχνά ψυχολόγοι, θεραπευτές, ερευνητές, αστρολόγοι. «Είναι επίσης ο οίκος της μαγείας, της μεταφυσικής», λέει η Bond.

Αυτός ο οίκος κυβερνά επίσης την εμμονή και τον εθισμό. Οι άνθρωποι με πλανήτες στον όγδοο οίκο συνήθως ελκύονται να διερευνήσουν τα βαθύτερα – και μερικές φορές πιο σκοτεινά – μέρη της ανθρώπινης εμπειρίας.

Ο ρόλος που παίζει ο 8ος οίκος στη ζωή κάποιου εξαρτάται από τους πλανήτες και το ζώδιό του. Εάν δεν έχεις πλανήτες σε αυτό τον οίκο, θα είναι διαφωτιστικό να ανακαλύψεις πού βρίσκεται ο κυβερνήτης του όγδοου οίκου σου.

Ποιο ζώδιο κυβερνά τον όγδοο οίκο;

Σε ορισμένες σύγχρονες πρακτικές είναι σύνηθες οι οίκοι να συνδυάζονται με το αντίστοιχο ζώδιο. Για παράδειγμα, ο όγδοος οίκος θα φέρει την ενέργεια του όγδοου ζωδίου, δηλαδή του Σκορπιού. Η παραδοσιακή αστρολογία, ωστόσο, δεν υποστηρίζει αυτή την ιδέα, καθώς τα ζώδια δεν παρέχουν μια ολοκληρωμένη περιγραφή των οίκων.

«Τα ζώδια και οι οίκοι είναι πολύ διαφορετικά, αλλά υπάρχει μια φυσική αρμονία τους», λέει η Bond. Οι ομοιότητες μεταξύ του Σκορπιού και του 8ου οίκου, άλλωστε, είναι προφανείς. Και οι δύο έχουν φέρουν τις έννοιες της μυστικοπάθειας, των βαθιών, σκοτεινών, έντονων, σεξουαλικών επιθυμιών, της μεταμορφωτικής τάσης και της μαγείας.

Γενικότερα, οι οίκοι του νερού – 4ος, 8ος και 12ος – αφορούν σε μυστικιστικά, καρμικά και πνευματικά πράγματα. Στη Βεδική αστρολογία, μια αρχαία πνευματική ινδουιστική πρακτική, κάθε στοιχείο ανήκει σε έναν από τους τέσσερις στόχους της ζωής. «Το τελευταίο μέρος των στόχων της ζωής είναι η πνευματική απελευθέρωση», λέει η Camila R. Quintero, ψυχοθεραπεύτρια και αστρολόγος. Φτάνουμε σε αυτήν την πνευματική απελευθέρωση μέσα από το νερό, που συμβολίζει τα βαθιά συναισθήματα.

Τι συμβολίζει η μετάβαση στον 8ο οίκο

H διέλευση στον 8ο οίκο σημαίνει ότι οποιοσδήποτε πλανήτης κινείται μέσα από το ζώδιο που έχεις στον όγδοο οίκο σου. Ωστόσο, με την πληθώρα νοημάτων που συνδέονται με τον όγδοο οίκο, δεν μπορείς ποτέ να ξέρεις σίγουρα τι θα φέρουν αυτές οι διελεύσεις. «Προσωπικά, θα συμβούλευα τους ανθρώπους να μην προσπαθούν να προβλέψουν τις διελεύσεις του όγδοου οίκου», λέει η Bond. «Μπορεί να είναι απροσδόκητα πράγματα, όπως μια απώλεια ή ένα κέρδος».

Μπορεί επίσης να υποστείς μια εσωτερική αλλαγή στην κοσμοθεωρία σου ή μια στιγμή που έχεις πιο ισχυρή διαίσθηση».