%ce%b1

Πριν σου εξηγήσω γιατί ακολουθεί τόση νοσταλγία, θα σου μεταφέρω την εικόνα από το δικό μου νηπιαγωγείο. Είναι οι πρώτες «σκηνές» από την ζωή μου και θα τις θυμάμαι για πάντα. Εάν και βρισκόμουν σε ένα μικρό χωριό της Πελοποννήσου τα κάγκελα ήταν χρωματιστά, χωρίς ίχνος σκουριάς, η πόρτα κλείδωνε και είχαμε περιποιημένο γρασίδι στην αυλή.

Αυτή η τόσο σημαντική περίοδος για ένα παιδί, για εμένα ήταν πολύχρωμη, όπως τα κάγκελα του νηπιαγωγείου μου, τόσο χαρωπά έντονη, όπως η κατακόκκινη τσουλήθρα στον αυλή, και φροντισμένη, όπως τα λουλούδια του κήπου που τα «μεγάλωνε» ο κύριος Τάκης ο επιστάτης, σε εκείνο το μικρό χωριό, στις αρχές του ‘80.

img_0870-custom

Αυτές οι εικόνες μου ήρθαν στο μυαλό όταν διάβασα για το πρόγραμμα «Παίζω και Μαθαίνω» του Φυσικού Μεταλλικού Νερού ΑΥΡΑ που βρίσκεται στο πλευρό των παιδιών από άκρη σε άκρη της Ελλάδας. Το «Παίζω και Μαθαίνω» από το 2015 ταξίδευε στη χώρα, προσφέροντάς σε παιδιά από 2 έως 6 ετών όλα εκείνα τα εφόδια που θα τα βοηθήσουν να ανθίσουν και να χτίσουν ένα μέλλον γεμάτο αισιοδοξία.

w2ip7896-custom

Με επίκεντρο το πιο αγνό κομμάτι της κοινωνίας μας, τα παιδιά, το πρόγραμμα επισκέφτηκε συνολικά 10 σταθμούς σε 8 πόλεις και προχώρησε στην ανάπλασή τους, δημιουργώντας πιο όμορφους και χρωματιστούς χώρους που καλλιεργούν τη φαντασία και τη δημιουργικότητα. Σταθμοί, όπως εκείνος της Τούμπας στην Θεσσαλονίκη, ή της Λένορμαν στην Αθήνα καθώς και στον Βόλο που ολοκληρώνονται το επόμενο διάστημα, μεταμορφώνονται και αποκτούν καινούργια παιχνίδια, παρτέρια με λουλούδια και εκπαιδευτικά βιβλία, ώστε τα παιδιά να παίζουν με ασφάλεια και να απασχολούνται δημιουργικά.

Οι παιδικοί-βρεφονηπιακοί σταθμοί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη όσο και σε Αίγιο, Θήβα, Ηράκλειο, Γιάννενα, Ρόδο και Βόλο που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, επιλέχθηκαν με τη βοήθεια των Δήμων, ενώ ειδικοί συνεργάτες, αρχιτέκτονες και μηχανικοί, επιμελήθηκαν τις αλλαγές  στους χώρους με κύριο πάντα στόχο να βελτιώσουν την καθημερινότητα και τις συνθήκες στις οποίες αναπτύσσονται και δημιουργούν χιλιάδες παιδάκια.

2.100 τόνοι μπογιάς, 400 ανθισμένα λουλούδια,  670 κούκλες, και 11.000 μαρκαδόροι

Διαβάζω πως, απολογιστικά, έπειτα από 40 ημέρες και 4.800 ώρες εργασίας, αναπλάστηκαν 5.880 τ.μ. αύλιου χώρου και περισσότερα από 1.100 παιδιά παίζουν πλέον με την καρδιά τους. Κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει τα χαμόγελα και τη χαρά τους. 

_mg_5248-custom

Η συνεισφορά, ωστόσο, και η βελτίωση στην καθημερινότητά τους είναι μεγάλη και αισθητή, και έτσι το προγράμμα του Φυσικού Μεταλλικού Νερού ΑΥΡΑ αναγνωρίστηκε και στο εξωτερικό, κερδίζοντας το βραβείο «Best Community Initiative» στα Global Bottled Water Awards, έναν από τους σημαντικότερους θεσμούς για τον κλάδο του εμφιαλωμένου νερού!

Nιώθω μεγάλη τύχη που οι πρώτες μου αναμνήσεις είναι τόσο φωτεινές -και ακόμη μεγαλύτερη ευγνωμοσύνη για μια τέτοια δράση. Γιατί στο δικό μου μυαλό, κάποια παιδιά θα μεγαλώσουν με χρωματιστές αναμνήσεις όπως τα κάγκελα του νηπιαγωγείου τους, τόσο χαρωπά έντονες όπως οι κατακόκκινες τσουλήθρες στον αυλή του, και «φροντισμένα» παιδικά χρόνια όπως το γκαζόν του κάθε κυρίου Τάκη, σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, σε μια εποχή που το έχουμε τόσο ανάγκη.

_mg_5368-custom

#Avra #PaizokaiMathaino