Αυτή η μέθοδος μαγειρικής δεν ανακαλύφθηκε πρόσφατα. Εφευρέθηκε την δεκαετία του ’70 στη Γαλλία, στην προσπάθεια να βρουν τον τέλειο τρόπο για το μαγείρεμα του φουαγκρά.

12sous-vide1-master768

Ως σύγχρονη τάση ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια, ωστόσο σήμερα επίσημα το μαγείρεμα «sous vide» έχει γίνει τάση. Η ιδέα είναι απλή: παίρνεις το υλικό σου, το κλείνεις αεροστεγώς σε μια σακούλα αφαιρώντας εντελώς τον αέρα, και το βυθίζεις σε ζεστό νερό που η θερμοκρασία του κυμαίνεται σταθερή μεταξύ 56,5-85°C, ανάλογα με το τι μαγειρεύεις και για πόση ώρα χρειάζεται.

Πρόκειται για ένα επαγγελματικό σύστημα που πλέον έχει προσαρμοστεί και στα οικιακά δεδομένα και περιλαμβάνει ένα μεγάλο μπολ συσκευή που μέσα του βυθίζεις ένα αξεσουάρ που μπορεί να διατηρεί σταθερή την επιλεγμένη θερμοκρασία μαγειρέματος για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Στη διατήρηση σταθερής θερμοκρασίας, βρίσκεται το μυστικό της επιτυχίας του «σου βιντ». Το ίδιο αποτέλεσμα δεν μπορούμε να το πετύχουμε στις κλασικές συσκευές μαγειρέματος, όπου η θερμοκρασία του φαγητού μεταβάλλεται εύκολα.

Μπορείς να το κάνεις με κρέας, αυγά και ψάρι ή λαχανικά. Σίγουρα το έχεις δει σε καταλόγους ή το έχεις δοκιμάσει σε κάποιο brunch αφού όλο και πιο πολλά εστιατόρια το εντάσσουν στο μενού τους.