Όλα ξεκινάνε συνήθως από μια τέτοια δήλωση ή μια κρυφή επιθυμία να γνωρίσεις καλύτερα τη μαγεία της έκθεσης. Γιατί περί αυτού πρόκειται. Από μια αφάνταστη επιθυμία να εκθέσεις μπροστά στο πλήθος τη δική σου ψυχή, καμουφλαρισμένη φυσικά από έναν μανδύα μεταμφίεσης- αυτόν του ρόλου.

Όλα ξεκινάνε συνήθως σαν πλάκα, σαν αστείο

Όλα σοβαρεύουν ξαφνικά αν η ψυχούλα σου δεν σταματήσει στην πλάκα, το αστείο εκείνο. Αν σε σπρώχνει με όλη της τη δύναμη -χωρίς ακόμα να έχει ανακαλύψει κανείς το πως- στη μεγαλειώδη και πολύπλοκη τέχνη της υποκριτικής.

Τότε, αγαπημένη μου ή αγαπημένε μου δεν θέλω να σε στεναχωρήσω, συγγνώμη που το μαθαίνεις από εμένα, αλλά έμπλεξες.

Μπορεί να “στα έσκασε” σε μια ηλικία που ακόμα είναι νωρίς για αναζητήσεις και εσωτερικούς απολογισμούς. Συνήθως σε εκείνη τη φάση ακόμα ψάχνεσαι για το ποιός είσαι, που θα πας και τι θα ήθελες από εσένα για να είσαι ευχαριστημένος. Ε εκείνη ακριβώς τη στιγμή άκου τη αυτή την σχεδόν αθόρυβη φωνούλα που σου μιλάει. Δεν θέλει το κακό σου.

Αν πάλι η φωνούλα αυτή σου μίλησε λίγο πιο καθυστερημένα, ενώ ήδη έχεις επιλέξει έναν δρόμο, εκεί κι αν επιβάλλεται να μην την αγνοήσεις. Ίσως γίνει πιο δύσκολα η μετάβαση αυτή, ίσως το ρίσκο να είναι μεγάλο, οι θυσίες ακόμα περισσότερες και όσα θα χρειαστεί να αποφασίσεις να είναι καθοριστικά για όλους τους τομείς της ζωής σου. Αλλά αν θες να με πιστέψεις… αξίζει κάθε ένα από τα παραπάνω.

Δεν θα σου χαϊδέψω τα αυτιά

Είναι από τις πιο δύσκολες και τυχοδιωκτικές αποφάσεις που θα πάρεις. Φίλοι μπορεί να σου γυρίσουν την πλάτη, οι γονείς θα πρέπει να κόψουν – μετά από δική σου πρωτοβουλία φυσικά- τον ομφάλιο λώρο που σας κρατάει δέσμιους σε έναν φαύλο κύκλο, δουλειές θα ακυρώνονται και άνθρωποι θα σε λένε τρελό που “χαραμίζεις” έτσι όσα έχεις και αξίζεις.

Η στιγμή εκείνη όμως, αν και εφόσον πραγματικά το έχεις ανάγκη κι όχι απλά “θα το ήθελες” ή “ωραία θα ήταν”, είναι η ανταμοιβή σου για όσα πάλεψες, πίστεψες και υπερασπίστηκες ως τότε. Κι όταν έρθει εκείνη η στιγμή να την χαρείς σαν μικρό παιδί. Να της ρουφήξεις το μεδούλι που λένε.

Μόνο έτσι αξίζει φίλη ή φίλε μου η ζωή. Με όνειρα, θυσίες και επιτεύγματα. Α! Και με προσωπικά στοιχήματα.