Μέσα σε λίγες μέρες από την κυκλοφορία της, έγινε η σειρά για την οποία μιλούν πλέον όλοι. Μήπως γιατί είναι η πρώτη Ισλανδική παραγωγή που βλέπουμε στο Netflix; Μπορεί. Ή μήπως απλά γιατί μας αρέσουν ολοένα και περισσότερο σειρές και ταινίες με serial killers; Πιθανότερο. Όπως και να’χει, η σειρά The Valhalla Murders έκανε ιδιαίτερη αίσθηση, όπως και τα γεγονότα που την ενέπνευσαν.

Στη σειρά, ο Arnar και η Kata είναι δύο αστυνομικοί που αναλαμβάνουν να εξιχνιάσουν μια υπόθεση πολλαπλών φόνων. Μπορεί μεταξύ τους να μην τα πηγαίνουν πολύ καλά, κάνουν όμως μια καλή ομάδα όσον αφορά τη δουλειά τους. Μια σειρά φόνων στο Ρέικιαβικ, θα τους οδηγήσει σε κάποια γεγονότα και flashback 30 περίπου χρόνια πριν και θα καταλάβουν πως κάπως όλα αυτά συνδέονται μεταξύ τους. Το κλειδί μοιάζει να είναι το παρελθόν και το πως οι θάνατοι κάποιων αντρών στο σήμερα συνδέονται με την κακοποίηση κάποιων παιδιών στο ίδρυμα Valhalla.

Η σκανδιναβική noir σειρά The Valhalla Murders έχει τις ρίζες της στην πραγματικότητα

Ναι, δεν είναι ό,τι πιο ευχάριστο για να παρακολουθήσεις. Ακολουθεί, όμως, μια σίγουρη και δοκιμασμένη συνταγή για το πως να διατηρήσει το μυστήριο. Και πίστεψε μας, τα καταφέρνει πολύ καλά. Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι ότι αυτή η ιστορία δεν προέκυψε από το πουθενά. Ο Thordur Palsson και οι υπόλοιποι σεναριογράφοι της σειράς ανακάλυψαν μια ιστορία που θέλησαν να μοιραστούν με το κοινό.

Mέσα στη δεκαετία του ’40 συνέβη στη πραγματικότητα κάτι ανάλογο με αυτό που παρακολουθούμε στο Valhalla Murders. Ένα κρατικό ίδρυμα φιλοξενούσε νεαρά αγόρια μεταξύ 7 και 14 ετών. Αυτά είχαν διάφορα προβλήματα στο ιστορικό τους και στο ίδρυμα δεν λάμβαναν την καλύτερη μεταχείριση. Υπήρχαν φήμες για κακοποίηση και βία, ωστόσο δεν υπήρχε κάποια ακριβής απόδειξη για φόνο. Το θέμα αργότερα έγινε γνωστό και τα αγόρια αυτά τελικά αποζημιώθηκαν με κάποια χρηματικά ποσά.

Έτσι ο Palsson και οι συνεργάτες του, θέλησαν να θίξουν αυτό το ζήτημα. Μπορεί το συγκεκριμένο να συνέβη τη δεκαετία του ΄40, δεν παύει να είναι όμως ένα επίκαιρο θέμα. Και στη σειρά κατάφεραν ακόμα καλύτερα να δείξουν το πόσο επίκαιρο είναι συνδέοντας το με ένα τωρινό συμβάν. Κάπως έτσι η σειρά The Valhalla Murders έγινε το binge-watching όλων, ειδικά αυτές τις μέρες.

https://www.youtube.com/watch?v=mKwJoo0kItA
featured image: Old Ain’t Dead