Για άλλη μια φορά η πανδημία εμποδίζει την κινηματογραφική πρεμιέρα μίας πολλά υποσχόμενης ταινίας, όπως είναι το The United States vs. Billie Holiday. Αν και η προσέλευση στο σινεμά μπορεί να είναι άκρως ελεγχόμενη, άρα και ασφαλής, οι κινηματογράφοι παραμένουν κλειστοί παγκοσμίως. Για κάποιο λόγο οι κυβερνήσεις έχουν επιλέξει να συγκαταλέγουν την τέχνη μαζί με όσα θεωρητικά ο κόσμος αντέχει να στερηθεί.

Το The United States vs. Billie Holiday σε σκηνοθεσία του Lee Daniels αφορά τον πόλεμο που ξεκίνησε το FBI στην βασίλισσα της τζαζ

Ένα τραγούδι στάθηκε ως αφορμή, με έντονο ρατσιστικό υπόβαθρο, ώστε να μπει στο στόχαστρο της αστυνομίας μία από τις σπουδαιότερες ερμηνεύτριες. Το Strange Fruit ξεσήκωσε τα πλήθη που υπέφεραν από την κακομεταχείριση κα την βιαιότητα των λευκών. Το ηχηρό του μήνυμα κατά της ρατσιστικής βίας έφερε θύελλα αντιδράσεων και στοχοποίησε την καλλιτέχνιδα. Η εξάρτηση της από τα ναρκωτικά ήταν η τέλεια πρόφαση για να τεθεί υπό την αυστηρή και μεροληπτική εποπτεία του FBI.

Ακόμη και πριν από αυτό όμως, η ζωή της Billie Holiday ήταν συνώνυμη της δυσκολίας και του μόχθου

Όσοι διαβάσουν ορισμένα βιογραφικά στοιχεία για τα παιδικά της χρόνια θα αντιληφθούν πως από πάντα έπρεπε να παλεύει για να επιβιώσει. Από την οικογενειακή κακομεταχείριση μέχρι τις συνεχείς ρατσιστικές επιθέσεις ακόμη και μετά την επιτυχία της, η Billie είχε απέναντι της τους πάντες. Η τεράστια επιτυχία της και η αναγνώριση από το κοινό της ήρθαν σαν δώρο που άξιζε και περίμενε από καιρό. Μαύροι και λευκοί, έπειτα από πρωτοβουλία της, κάθονταν μαζί στις θέσεις των σκηνών που τραγουδούσε. Την λάτρευαν και χάνονταν στην επιβλητικά γοητευτική παρουσία της μπροστά στα φώτα.

Η ταινία είναι κάτι παραπάνω από μία βιογραφία ενός μύθου της μουσικής

Παρουσιάζει την πολυποίκιλη ζωή της και την πολυδιάστατη προσωπικότητα της μέσα από διάφορα κομβικά σημεία. Εξίσου δυνατές οι στιγμές που η Holiday λύγισε, αλλά και εκείνες που στάθηκε απέναντι στα θηρία χωρίς να σκύψει το βλέμμα της. Η τραγουδίστρια Andra Day ενσαρκώνει με μία διαπεραστική δύναμη αυτή την γυναίκα που δεν δέχτηκε να ζήσει υπό όρους και συμβιβασμούς. Κερδίζει στην 78η απονομή των Golden Globes το βραβείο Α’ Γυναικείου ρόλου σε Δραματική ταινία για την καταπληκτική ερμηνεία της.

Η Day είχε να αναμετρηθεί με έναν άνθρωπο γεμάτο πάθη, συναισθηματισμούς, δύναμη και θάρρος που έσπαγε και αναδημιουργούνταν μόνος. Η λατρεία του κόσμου προς την Holiday ήταν τεράστια αλλά η ίδια δεν αγάπησε τόσο τον εαυτό της, ώστε να τον προστατέψει.

Μία παράξενη “κατάρα” φαίνεται να ακολουθεί τις σπουδαίες γυναικείες φωνές. Είναι εκείνες που κατακτούν το κοινό, αλλά προδίδονται από τους δικούς τους ανθρώπους. Παρουσίες όπως η Holiday, η W. Houston ή η A. Winehouse πάτησαν γερά πάνω σε σκηνές και καθήλωσαν τους πάντες με την φωνή και το πάθος τους. Στην προσωπική τους ζωή όμως δεν έλαβαν την αγάπη και την αφοσίωση που θα ανταπέδιδαν και οι ίδιες με όλη τους την ψυχή.

featured image: Hulu