Πλέον θα έχεις καταλάβει ότι τα βιβλία που υπόσχονται να σου αλλάξουν τη ζωή, σπάνια το καταφέρνουν. Συχνά, όλη τη δουλειά την κάνουν τα βιβλία που κυκλοφόρησαν χωρίς κάποιος να σε προειδοποιήσει πως αν τύχει και τα διαβάσεις, δεν θα τα ξεχάσεις ποτέ. Αυτού του είδους τα βιβλία θα βρεις παρακάτω. Αυτά που σε καμία διαφημιστική προώθηση δεν ισχυρίστηκαν ότι μπορούν να σου αλλάξουν τη ζωή και τον τρόπο σκέψης σου. Κι όμως το έκαναν χωρίς καν να το συνειδητοποιήσεις.

Λίγη Ζωή – Χάνια Γιαναγκιχάρα

βιβλία που θα σου αλλάξουν τη ζωή
Εκδόσεις Μεταίχμιο

Το Λίγη Ζωή είναι από εκείνα τα βιβλία που όσο κι αν σε προειδοποιήσουν για το περιεχόμενο τους, εσύ απλά δεν μπορείς να πιστέψεις τα όσα διαβάζεις. Συχνά, δεν χρειάζεται θεωρίες, φιλοσοφίες ή άλλες τεχνικές για να αλλάξεις το πώς βλέπεις τα πράγματα. Αρκεί μία ιστορία σαν κι αυτή, τόσο ειλικρινής και καλογραμμένη για να σε κάνει να συλλογιστείς τον κόσμο γύρω σου. Όλα τα υπόλοιπα έρχονται μόνα τους.

Μορφωμένη – Τάρα Γουέστοβερ

βιβλία που θα σου αλλάξουν τη ζωή1
Εκδόσεις Ίκαρος

Πέρα από τη σημασία της μόρφωσης για την ανθρώπινη φύση, η συγγραφέας μέσα από την εξιστόρηση των παιδικών χρόνων και της ενηλικίωσης της θίγει και άλλα θέματα. Το πώς το τραύμα παραμένει μέσα στην ανθρώπινη ψύχη μέχρι να είμαστε έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε, αλλά και το ρόλο που μπορεί να παίξει η οικογένεια σε αυτή τη διαδικασία. Πρόκειται για ένα βιβλίο που αποκαλύπτει πολλές αλήθειες για τη ζωή, κάνοντάς μας να αμφισβητήσουμε τις δικές μας.

H αρχιτεκτονική της ευτυχίας – Αλαίν ντε Μποττόν

βιβλία που θα σου αλλάξουν τη ζωή2
Εκδόσεις Πατάκη

Αν δεν ξέρεις από πού να ξεκινήσεις με όλα τα βιβλία γύρω από το λεγόμενο self-help, τα βιβλία του Alain de Botton είναι μία καλή αρχή. Κι αυτό γιατί ο ίδιος θεωρεί ότι δε γράφει βιβλία αυτοβοήθειας, αλλά βιβλία φιλοσοφίας που σε κάνουν να σκέφτεσαι ουσιαστικά. Η αρχιτεκτονική της ευτυχίας είναι ένα από αυτά. Όπως μαρτυρά και ο τίτλος, η ευτυχία τελικά μπορεί να βρεθεί ακόμη και στα πιο απίστευτα μέρη -όπως η αρχιτεκτονική.

Το κλειδί είναι κάτω απ’το γεράνι – Χρόνης Μίσσιος

βιβλία που θα σου αλλάξουν τη ζωή3
Εκδόσεις Γράμματα

Το κλειδί στο οποίο αναφέρεται ο σπουδαίος συγγραφέας αναφέρεται σε αυτό που ανοίγει έναν κόσμο πολύ αλλιώτικο από αυτόν που ήδη γνωρίζουμε. Σε αυτό το βιβλίο ο Χρόνης Μίσσιος δημιουργεί έναν κόσμο τον οποίο κυβερνά ο έρωτας και όχι οι άνθρωποι. Τα υπόλοιπα που θα σε πείσουν να του χαρίσεις μία θέση στη βιβλιοθήκη σου, θα τα βρεις εδώ.

Χαρταετοί πάνω απ’την πόλη – Καλέντ Χοσεϊνί

βιβλία που θα σου αλλάξουν τη ζωή3
Εκδόσεις Ψυχογιός

Και αυτό το βιβλίο σε ταξιδεύει σε έναν άλλο κόσμο, κάνοντας σε να συνειδητοποιήσεις πόσο σχετικά είναι όλα τελικά. Οι δύο νεαροί ήρωες του βιβλίου, ο Αμίρ και ο Χασάν γίνονται το σύμβολο για όλους τους ανθρώπους εκεί έξω που ζουν με το τραύμα της απώλειας λόγω του πολέμου. Όταν πλέον έχεις φτάσει στο φινάλε, τα όσα πιστεύεις για τον κόσμο τον οποίο κατοικούμε, έχουν πια αλλάξει.

featured image: @coffe.books.rewind