Σε χώρες σαν την Ελλάδα, τα δημοσία έργα καταλήγουν να χρειάζονται τον διπλάσιο χρόνο για την πραγματοποίηση τους για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι η ατελείωτη γραφειοκρατία και ο δεύτερος είναι η ατελείωτη ιστορία.  Ίσως έχετε δει μέσα στα μπάζα και στα χώματα ανθρώπους να ξεσκονίζουν με μικροσκοπικά πινέλα και ευλαβική προσοχή. Οι αρχαιολόγοι αιώνες τώρα κάνουν ένα από τα πιο χρονοβόρα και δύσκολα, αλλά αναμφίβολα συναρπαστικά επαγγέλματα. Ένα δράμα εποχής, το The Dig, ήρθε για να ρίξει φως στην ανασκαφή του Sutton Hoo, παρουσιάζοντας τους πραγματικούς της “θησαυρούς”.

Στην νέα ταινία του S. Stone, The Dig, η Carey Mulligan και ο Ralph Fiennes ανασύρουν κάτω από τόνους χώματος ένα αγγλοσαξονικό νεκροταφείο

Βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα και στο βιβλίο του J. Preston, το φιλμ μάς μεταφέρει στην προπολεμική Αγγλία. Λίγο πριν την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, δύο εντελώς διαφορετικές προσωπικότητες σμίγουν για έναν κοινό σκοπό. Ένας αυτοδίδακτος αρχαιολόγος καλείται να ερευνήσει τους τύμβους που βρίσκονται στη γη της Edith Pretty, μίας φιλομαθούς κοσμοπολίτισσας. Εκείνη και ο σύζυγός της αγόρασαν ένα μεγάλο κομμάτι γης στο Suffolk. Πίστευαν πως κάτι ανεκτίμητο βρίσκεται κάτω από το χώμα του. Μετά τον χαμό του συζύγου της η E. Pretty κάλεσε τον Basil Brown για να ξεκινήσει τις ανασκαφές. Φυσικά, τα πρώτα ευρήματα απέδειξαν πως οι προβλέψεις του ζευγαριού ήταν σωστές. Το ενδιαφέρον κορυφώθηκε και παρά την τεταμένη ατμόσφαιρα λόγω του επικείμενου πολέμου, τα μουσεία κονταροχτυπήθηκαν για τον μεσαιωνικό θησαυρό.

Σε αυτό το δράμα εποχής που φέρνει στο φως τους πραγματικούς πρωταγωνιστές της σπουδαίας ανασκαφής συγκεντρώνονται όνειρα και ανάγκες

Η απεγνωσμένη προσπάθεια της Pretty να δώσει νόημα στις τελευταίες της ασθενικές στιγμές γλυκαίνει από την τρυφερή παρουσία του μικρού της γιου. Η C. Mulligan με τα λεπτεπίλεπτα χαρακτηριστικά και την αθόρυβη δύναμη υποδύεται άκοπα την αριστοκράτισσα με την ευγενή και φιλότιμη φύση. Παράλληλα, ο R. Fiennes για άλλη μια φορά είναι αριστοτεχνικά σωστός σε όλα. Σε συνδυασμό με την ηρεμία της Mulligan συγκινεί με την απλότητα και την ομορφιά του ανθρώπου με παιδεία και καλοσύνη ψυχής. Ένας αρχαιολόγος που δεν πάσχιζε να αναγνωριστεί η συνεισφορά του και μία γυναίκα που δεν θα επέτρεπε να τον αδικήσουν. Το cast συμπληρώνεται από ηθοποιούς με εξίσου ειλικρινείς ερμηνείες που μεταφέρουν τον αναπόφευκτο δραματικό τόνο της εποχής και των συνθηκών.

Το περίτεχνα “ πλεχτό” μοντάζ και ο ηχητικός σχεδιασμός προσφέρει μία ιδιαίτερη εμπειρία στον θεατή. Διαμορφώνεται μία πολυδιάστατη αντίληψη με την οποία έχεις την δυνατότητα να βρεθείς ταυτόχρονα σε δύο σημεία δράσης χωρίς να χάνεσαι. Από ένα παράθυρο ακούς την φωνή ενός ήρωα και από το άνοιγμα της πόρτας βλέπεις την δράση ενός άλλου.

featured photo: Netflix