Βρίσκεσαι στο δωμάτιο σου αργά το βράδυ στα πρόθυρα υπαρξιακής κρίσης έπειτα από μια ματιά στις ειδήσεις ή έστω μια απανωτή προβολή επεισοδίων Bojack Horseman. Αρχίζουν κι εμφανίζονται από το πίσω μέρος του μυαλού σου τα κλισέ ερωτήματα: ποιος είσαι, πού πας και πού βρίσκεται το νόημα της ζωής. Το φάρμακο για να ξεφύγεις από αυτό το φαύλο κύκλο σκέψεων θα μπορούσε να είναι η μουσική και πιο συγκεκριμένα η μουσική των 1975.

Μπορεί να μην δίνουν την απάντηση που θα βάλει τέλος στην υπαρξιακή σου κρίση, αλλά σίγουρα θα την απαλύνουν με τα χαρούμενα και συγχρόνως μελαγχολικά τραγούδια τους. Και μπορεί το τελευταίο άλμπουμ τους να μας χτυπάει εκεί που πονάμε. Στην εξάρτηση της γενιάς μας από το ίντερνετ. Αλλά στον κόσμο του A Brief Inquiry in Online Relationships υπάρχει η ελπίδα της επόμενης μέρας.

Ποιο είναι οι 1975;

Οι 1975 αποτελούν δημιουργία των Matty Healy, Ross MacDonald, Adam Hann and George Daniel που γνωρίστηκαν και σχημάτισαν την μπάντα τους όταν ήταν μαθητές λυκείου στο Wilmslow. Το όνομα τους προέρχεται από τις σημειώσεις που βρισκόταν σε ένα βιβλίο ποίησης του Jack Kerouac. Συγκεκριμένα έγραφε “1 June, The 1975”. Έτος δημιουργίας τους ήταν το 2002 κατά το οποίο συμμετείχαν σε τοπικά εφηβικά gigs. Στην αρχή ασχολούνταν με τη διασκευή punk τραγουδιών σε ένα κλαμπ της πόλης τους. Ο Matty ήταν ο ντράμερ της μπάντας. Μέχρι τη στιγμή που ο αρχικός frontman αποχώρησε για να ξεκινήσει ένα καινούργιο συγκρότημα. Πού να ήξερε τι εγκατέλειπε;

Η εξέλιξη τους μέσα στην περίοδο πέντε χρόνων υπήρξε ραγδαία. Από το πρώτο ομότιτλο άλμπουμ τους το 2013 όπου μας συστήθηκαν ως ένα indie rock μουσικό σχήμα με γλυκά ερωτικά, κυρίως, κομμάτια. Έπειτα, με το επηρεασμένο από τους ήχους των 80s I Like It When You Sleep, for You Are So Beautiful yet So Unaware of It. Ως το φετινό A Brief Inquiry in Online Relationships, ένα αφιέρωμα στο πνεύμα των καιρών και μια καινοτομία. Τόσο από άποψη στίχων όσο κι από άποψη μουσικής.

Το άλμπουμ με τις διθυραμβικές κριτικές αντικατοπτρίζει την άμεση σύνδεση των ανθρώπων με το internet και την όλο και μεγαλύτερη εξάρτηση των ανθρώπινων σχέσεων από τα social media. Από ό,τι φαίνεται αυτό το φαινόμενο που χαρακτηρίζει τη γενιά μας είναι κάτι που τρομάζει τους 1975. Κάτι που φαίνεται έντονα από την αλληγορία της ενορχηστρωμένης αφήγησης του The Man Who Married a Robot . Η απαισιοδοξία είναι διάχυτη σε όλα τα κομμάτια του δίσκου, ωστόσο καταφέρνει να συνυπάρχει με μια αισιόδοξη αύρα.

I Love It If We Made It

Στο I Love It If We Made It με τις αναφορές σε στοιχεία της πολιτικής επικαιρότητας και της ποπ κουλτούρας ο Matty εκφράζει την ελπίδα του να τα καταφέρουμε παρά τα όλα όσα συμβαίνουν στον πλανήτη και τις επιρροές που λαμβάνουμε από τα μοντέρνα μέσα. Το ελπιδοφόρο Give Yourself a Try μας δίνει μια ματιά σε κάποιες από τις δυσκολίες του Matty με ψυχικές ασθένειες καθώς και με ουσίες. Όμως, όπως επαναλαμβάνει και στο ρεφρέν, όλοι οφείλουμε να δώσουμε μια ευκαιρία στον εαυτό μας.

Paste Magazine

Η μουσική επικαιρότητα της χρονιάς που πέρασε σημαδεύτηκε από αυτό το απαισιόδοξα αισιόδοξο άλμπουμ που σκοπό έχει να σε αφυπνίσει αλλά και να σου δώσει ελπίδα όταν η μελαγχολία σου χτυπάει την πόρτα. Άλλωστε όπως λέει κι ο Matty:

«η μουσική είναι για ανθρώπους που δεν μπορούν να χειριστούν τις ίδιες τις σκέψεις τους».

Δες ακόμα:

Girl Power: 10 τραγούδια για τις μέρες που έχεις χάσει την έμπνευσή σου

90s lovers: Τι απέγιναν τα συγκροτήματα της εφηβείας μας;


featured image: The Current