Είναι απόλυτα επιτρεπτό, μία φορά στο τόσο να απολαμβάνεις το αγαπημένο σου φαγητό που είναι ίσως πλούσιο σε λιπαρά ή ζάχαρη. Συχνά όμως, μπορεί να σκέφτεσαι «θα το κάψω στο γυμναστήριο» και έτσι είσαι πιο επιρρεπής σε τσιμπολογήματα ή υπερκατανάλωση φαγητού.

Για να διατηρήσεις ένα φυσιολογικό βάρος, χρειάζεται να έχεις ένα ισοζύγιο θερμίδων που λαμβάνεις και καις κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το πόσος χρόνος άσκησης χρειάζεται για να κάψεις έναν συγκεκριμένο αριθμό θερμίδων εξαρτάται από το τρέχον βάρος σου και το είδος της άσκησης που θα επιλέξεις. Αν για παράδειγμα, καταναλώσεις για πρωινό ένα donut, θα πάρεις περίπου 350 θερμίδες. Κατά μέσο όρο, ένα άτομο που ζυγίζει 65 με 70 κιλά, για να κάψει αυτές τις θερμίδες θα πρέπει να κολυμπήσει περίπου για 35 λεπτά ή να περπατήσει για 55 λεπτά είτε να κάνει yoga για 1 ώρα.

Ένα άτομο που ζυγίζει περισσότερο θα κάψει μεγαλύτερο αριθμό θερμίδων κάνοντας αυτές τις δραστηριότητες γιατί το σώμα του είναι βαρύτερο. Από την άλλη, ένα ελαφρύτερο άτομο, καίει λιγότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια των ίδιων δραστηριοτήτων. Η ένταση της άσκησης καθορίζει επίσης πόσες θερμίδες καις σε ένα καθορισμένο χρόνο.

Μην ξεχνάς επίσης, ότι σε κάθε γεύμα λαμβάνεις θερμίδες. Μπορεί να πας στο γυμναστήριο για να κάψεις εκείνο το donut που έφαγες για πρωινό, ωστόσο τι γίνεται με τα υπόλοιπα γεύματα, ιδίως αν πρόκειται για εξίσου λιπαρά και ανθυγιεινά;

Είναι δύσκολο να εξισορροπηθεί ο αριθμός των θερμίδων που καταναλώνεις με την άσκηση που κάνεις. Μπορείς να επιλέξεις μία πιο απλή προσέγγιση προσπαθώντας να βάλεις την άσκηση σε τακτική βάση. Η συχνή άσκηση μπορεί να σε βοηθήσει να διατηρήσεις το βάρος σου, ενώ σου επιτρέπει να απολαμβάνεις περιστασιακά τα αγαπημένο σου φαγητό με λιγότερες τύψεις. Η Αμερικανική Ένωση Καρδιάς συστήνει για τους ενήλικες 150 λεπτά την εβδομάδα τουλάχιστον μία μέτριας έντασης άσκηση. Αυτό αναλογεί περίπου στα 30 λεπτά την ημέρα, πέντε μέρες την εβδομάδα.