Ο ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για τη σωματική ξεκούραση, για την ανάκτηση των επιπέδων ενέργειας αλλά και για την σωματική και ψυχική υγεία. Τι γίνεται όμως όταν δυσκολεύεσαι στο θέμα του ύπνου; Όταν θες να κοιμηθείς αλλά δεν μπορείς;

Υπάρχει μια ειδική τεχνική που χρησιμοποιείται από τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ που μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς σε μόλις δυο λεπτά.

Το τέχνασμα αυτό αποκαλύφθηκε στο βιβλίο Relax and Win: Performance Championship, που δημοσιεύθηκε το 1981. Η μέθοδος αυτή αναπτύχθηκε αρχικά από την Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία για να εξασφαλίσει ότι οι πιλότοι κοιμόντουσαν όσο έπρεπε μιας και είχε παρατηρηθεί ότι κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, πολλοί Αμερικανοί πιλότοι έκαναν καταστροφικά λάθη λόγω έλλειψης ύπνου.

Ποια ακριβώς είναι η μέθοδος;

1. Ανάπνευσε αργά και βαθιά, χαλαρώνοντας τους μύες στο πρόσωπό σου. Απελευθέρωσε κάθε ένταση από το μέτωπο, το σαγόνι και τα μάτια σου.

2. Χαλάρωσε το σώμα σου. Ξεκίνα από τους ώμους, ρίχνοντας τους όσο το δυνατόν χαμηλότερα. Στη συνέχεια χαλάρωσε το ένα χέρι σου και μετά το άλλο.

3. Ενώ εισπνέεις βαθιά και εκπνέεις αργά, χαλάρωσε το πάνω μέρος του σώματος σου και στη συνέχεια απελευθέρωσε οποιαδήποτε ένταση στα πόδια, τους μηρούς μέχρι τις γάμπες και τα πέλματα.

4. Αφού αφήσεις να περάσουν 10 δευτερόλεπτα με το σώμα σου να έχει πλέον χαλαρώσει , πρέπει να καθαρίσεις και το μυαλό σου. Αυτό μπορεί να γίνει κάνοντας ένα από τα παρακάτω:

*Φαντάσου τον εαυτό σου να βρίσκεται σε ένα κανό, σε μια γαλήνια λίμνη. *Φαντάσου τον εαυτό σου να έχει ξαπλώσει σε μια αιώρα, κουκουλωμένος με μια κουβέρτα όντας στην ιδανική θερμοκρασία. *Πες στο εαυτό σου “μη σκέφτεσαι , μη σκέφτεσαι, μη σκέφτεσαι” και επανάλαβε ξανά και ξανά για 10 δευτερόλεπτα.

Γιατί να μην το δοκιμάσεις;

Δες ακόμα: Είναι ο ύπνος σου αρκετά ποιοτικός ώστε να βελτιώσει τη μνήμη σου;


featured photo: Unsplash|Gregory Pappas