Ξεκινώντας ένα πρόγραμμα διατροφής και άσκηση, θα διαπιστώσεις μία απότομη απώλεια βάρους, ίσως και πάνω από 2 κιλά μέσα σε μία εβδομάδα. Αυτή η αλλαγή είναι σίγουρα πολύ ενθαρρυντική για εσένα και σε εμψυχώνει να συνεχίσεις την αλλαγή που έχεις ξεκινήσει αν υιοθετήσεις ένα σωστό τρόπο ζωής. Ωστόσο, μετά από 2 με 3 εβδομάδες, ο ρυθμός με τον οποίο χάνεις βάρος αρχίζει και μειώνεται, χάνοντας μισό με ένα κιλό την εβδομάδα.

Που οφείλεται λοιπόν, αυτή η θεαματική αλλαγή που συμβαίνει στην αρχή της δίαιτας;

Πρόσληψη νατρίου (αλάτι)

Τυπικά, ένα πρόγραμμα διατροφής έχει σαν στόχο τη μείωση των τυποποιημένων τροφίμων που καταναλώνεις, τα οποία είναι πλούσια σε αλάτι. Τα νεφρά εκκρίνουν το νάτριο μέσω της ουρίνης αν δε χρειάζεται. Ωστόσο, αν υπάρχει υπερβολικό νάτριο για να εκκρίνουν τα νεφρά, αυτό αρχίζει και συσσωρεύεται στο αίμα, προκαλώντας κατακράτηση υγρών. Όταν αντικαθιστάς τα επεξεργασμένα τρόφιμα με φυσικά, μη επεξεργασμένα και αυξήσεις την πρόσληψη νερού, τα νεφρά μπορούν να αποβάλλουν το περιττό νάτριο και νερό, οδηγώντας σε ξαφνική απώλεια βάρους νερού.

Υδατάνθρακες και βάρος νερού

Οι δίαιτες χαμηλές σε υδατάνθρακες μπορεί να οδηγήσουν σε απότομη απώλεια βάρους κατά τα πρώτα στάδιά τους, γιατί η αποθήκευση νερού συνοδεύεται από αποθήκευση υδατανθράκων. Πιο συγκεκριμένα, για κάθε γραμμάριο υδατανθράκων που χρησιμοποιεί το σώμα, χάνονται περίπου 2,5 γραμμάρια νερού. Μία πλήρης εξάντληση των αποθεμάτων υδατανθράκων μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια 2 με 2,5 κιλών βάρους.

Απώλεια λίπους

Η απώλεια λίπους προκύπτει σαν αποτέλεσμα καύσης περισσότερων θερμίδων από αυτές που προσλαμβάνεις. Μισό κιλό σωματικού λίπους ισούται με 3500 θερμίδες. Μία απώλεια σωματικούς λίπους μισού με ένα κιλό την εβδομάδα απαιτεί ένα θερμιδικό έλλειμμα 500 με 1000 θερμίδων την ημέρα. Μία απώλεια άνω του ενός κιλού την εβδομάδα συνήθως σημαίνει απώλεια νερού και άλιπης μυικής μάζας και όχι περίσσεια σωματικού λίπους. Ενδέχεται αυτά τα κιλά να τα πάρεις εύκολα πίσω.

Η συμβουλή της διαιτολόγου

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να χάσεις βάρος που είναι λίπος, είναι η μείωση της θερμιδική πρόσληψης κατά 250 με 500 θερμίδες την ημέρα και να καύση 250 με 500 θερμίδων την ημέρα μέσω της άσκησης ή κάποια άλλης φυσικής δραστηριότητας. Απόφυγε τις εξαντλητικές δίαιτες, αφού οι περισσότερες θα προκαλέσουν απλά απώλεια υγρών τα οποία θα επανακτήσεις μόλις ξεκινήσεις να τρέφεσαι πάλι φυσιολογικά. Αντί αυτού, υιοθέτησε ένα υγιές και ισορροπημένο πλάνο διατροφής, με την καθοδήγηση ενός διατροφολόγου, που να περιέχει άπαχη πρωτεΐνη, τρόφιμα ολικής άλεσης, φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά και πηγές ακόρεστων λιπαρών οξέων. Περιόρισε την καθημερινή κατανάλωση αλατιού, ζάχαρης και κορεσμένου λίπους.

Δες ακόμα: 6 tips για να επανέλθεις στα κιλά σου μετά τις διακοπές


www.facebook.com/virginiaskoulidi | www.instagram.com/dietlicious_virna
featured photo: Unsplash|Jamie Matociños