Είσαι σε μια σχέση και προκύπτει φλερτ. Το ποιος φλερτάρει δε θα το προσδιορίσουμε, μήπως και καταφέρουμε να μείνουμε (ή να γίνουμε) αμερόληπτοι.

Ναι, είναι tricky το ερώτημα, για αυτό και είναι τόσο σημαντική η άποψη των ειδικών. Δέκα experts σε θέματα σχέσεων πήραν θέση στο κατά πόσο το φλερτ μετράει ως απιστία, σε σχετικό άρθρο του GLAMOUR. Ορίστε τα συμπεράσματα:

Εξαρτάται από την πρόθεση

Οι πρόθεση είναι η μισή αλήθεια στις ανθρώπινες σχέσεις. Υπάρχει το ενδεχόμενο κάποιος να φλερτάρει για λόγους επιβεβαίωσης. Ίσα ίσα για να τσεκάρει το κατά πόσο έχει ακόμα τα skills για να το κάνει με επιτυχία, χωρίς να στοχεύει σε καμία περίπτωση στο να προχωρήσει την κατάσταση. Από την άλλη, ίσως απλά να πρόκειται για ένα πολύ φιλικό άτομο, του οποίου ο τρόπος μεταφράζεται για κάποιους ως φλερτ. Όπως και να έχει, αν μια συμπεριφορά προκαλεί θέματα στη σχέση, μπαίνει στο τραπέζι και απαιτεί μια σοβαρή συζήτηση.

Τεχνικά δεν είναι απιστία, αλλά αυτό δε σημαίνει πως δε μπορεί να πληγώσει κάποιον

Ο Shlomo Slatkin ξεκαθαρίζει πως στην πράξη, το φλερτ δεν είναι απιστία. Ειδικά αν μείνει μόνο στο επικοινωνιακό κομμάτι. Παρόλα αυτά, το ενδιαφέρον για ένα άλλο άτομο ενδέχεται να πληγώσει τον σύντροφο αυτού που φλερτάρει, και ίσως όχι άδικα. Οτιδήποτε απαιτεί κόπο και ερωτική διάθεση εκτός σχέσης, είναι ανησυχητικό για πολλούς ανθρώπους εκεί έξω.

Για κάποια ζευγάρια, το φλερτ φέρνει λίγο ενδιαφέρον στη σχέση

Από την άλλη, για κάποια ζευγάρια, το φλερτ μπορεί να φέρει ενθουσιασμό. Ειδικά, σε μια σχέση πολλών χρόνων. Σε κάθε περίπτωση, το θέμα των ορίων έρχεται πάλι στο προσκήνιο. Αυτά τα πράγματα πρέπει να είναι οργανωμένα και να κινούνται με βάση κάποιους ‘κανόνες’ για να μην πληγωθεί κανείς από τους δυο.

Εξαρτάται από τους κανόνες και τους περιορισμούς στις σχέσεις

Σύμφωνα με την Tiffany C. Brown, το φλερτ σίγουρα μπορεί να θεωρηθεί απιστία. Αφενός γιατί μπορεί να παραβιάζει τους κανόνες μιας σχέσης, αφετέρου γιατί για κάποιους εκλαμβάνεται ως έλλειψη σεβασμού.

Δεν είναι απιστία, αλλά μπορεί να βάλει σε κίνδυνο την εμπιστοσύνη του άλλου

Το φλερτ δεν είναι σε καμία περίπτωση απιστία. Κάποιοι άνθρωποι είναι από τη φύση τους χαρισματικοί, επικοινωνιακοί και αγαπούν να φλερτάρουν. Παρόλα αυτά είναι σημαντικό να διαχωρίζεται -πάντα μέσω της επικοινωνίας- από συμπεριφορές που μπορεί να αποτελέσουν πλήγμα για την εμπιστοσύνη σε μια σχέση.

Θα έπρεπε να είναι μέρος κάθε υγιούς σχέσης

Η Ingrid Sthare θεωρεί πως το φλερτ θα έπρεπε να είναι μέρος κάθε σχέσης. Στηρίζει αυτή την άποψη στο γεγονός ότι δίνει αυτοπεποίθηση στους ανθρώπους το να νιώθουν πως έχουν τη δυνατότητα να είναι ποθητοί. Σε κάθε περίπτωση, οι κανόνες του ακίνδυνου αυτού φλερτ θα έπρεπε να έχουν οριστεί από το ζευγάρι για να μην υπάρχει ζήλια. Γιατί προφανώς η ζήλια δεν έχει θέση σε καμία υγιή και ευτυχισμένη σχέση.

Δεν είναι επίσημα απιστία, αλλά έχει τις ίδιες δυναμικές

Για τη Christie Tcharkhoutian, το φλερτ έχει τις ίδιες δυναμικές με την απιστία. Όταν πιάνεις τον εαυτό σου να φλερτάρει με κάποιον άλλον, πέραν από τον σύντροφό σου, θα πρέπει να κάνεις δυο απλές ερωτήσεις: (1) Τι κερδίζω από αυτό; Επιβεβαίωση; Σεβασμό; (2) Αυτά που κερδίζω, λείπουν από τη σχέση μου με τον σύντροφό μου; (3) Πώς μπορώ να τα εντάξω στον τρόπο που επικοινωνώ με τον σύντροφό μου;

Αν δεν το κάνεις και όταν είναι ο σύντροφός σου παρών, μην το κάνεις γενικά

Η Sophia Reed εξέφρασε μια άποψη που ενδεχομένως πέρασε και από το δικό σου μυαλό διαβάζοντας αυτό το κείμενο: Το ότι η απιστία είναι μια σωματική διαδικασία, είναι απλά μια λάθος σκέψη. Πολλοί και πολλές πιστεύουν πως ακόμα και το να σκεφτεί κάποιος ερωτικά ένα άτομο εκτός της σχέσης του, θα μπορούσε να θεωρηθεί απιστία. Ένα μέτρο διαχείρισης θα ήταν απλά να σκέφτεσαι αν θα φλέρταρες με κάποιον άλλο μπροστά στον σύντροφό σου. Αν όχι, προφανώς είναι μια συμπεριφορά που βαθιά μέσα σου, δε θεωρείς ΟΚ.

Αν το φλερτ είναι κρυφό και περνάει τα όρια, είναι πλήγμα για την εμπιστοσύνη

Στην ίδια λογική, το να φλερτάρεις κρυφά, δημιουργεί θέματα εμπιστοσύνης. Και σε σένα την ίδια και στον σύντροφό σου. Όταν τα όρια καταπατούνται, έρχονται εντάσεις, μυστικά, και πραγματικά προβλήματα. Σε αυτή τη φάση το τελευταίο πράγμα που σε ενδιαφέρει είναι αν η κίνησή σου φέρει επίσημα την ταμπέλα “απιστία” ή όχι;

Οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν το φλερτ απειλή

Το φλερτ για πολλούς μεταφράζεται ως θέμα επιλογής. Ο σύντροφος επέλεξε ένα άλλο άτομο και όχι τους ίδιους. Κανείς δε λέει ότι αυτή είναι η αλήθεια, αλλά εκεί οδηγούν οι μηχανισμοί του εγκεφάλου. Αν λοιπόν κάποιος πληγώνεται από μια τέτοια συμπεριφορά, θα πρέπει να φεύγει αυτόματα από το τραπέζι σε μια σχέση.

first published: Μάι 13, 2020