Η αρχή ήταν γεμάτη αθωότητα, ωστόσο ποιος γνώριζε πραγματικά που θα μπορούσε να οδηγήσει; Από τις ψεύτικες βλεφαρίδες και τις φακίδες, το κολακευτικό φως και τα juicy χείλη, στα έντονα ζυγωματικά, τις- τρομακτικά – “κοφτές” γωνίες του προσώπου και την αψεγάδιαστη επιδερμίδα.

Αν προηγουμένως φιλτράραμε τους εαυτούς μας στο διαδίκτυο, η πανδημία μας ώθησε να ανακαλύψουμε σε ακόμα μεγαλύτερο βάθος τον “μαγικό” κόσμο της τεχνητής βελτίωσης των χαρακτηριστικών και του σώματος μας.

“Χωρίς αμφιβολία τα κοινωνικά δίκτυα διαδραματίζουν καταλυτικό ρόλο στη ζωή μας και αυξάνουν κατακόρυφα το άγχος, όσον αφορά την εμφάνιση μας” υπογραμμίζει η ψυχολόγος Martina Paglia στο περιοδικό Harper’s Bazaar. “Τα φίλτρα είναι πλέον συνηθισμένα στο διαδίκτυο και, δυστυχώς, βλέπουμε όλο και σπανιότερα αρετουσάριστες φωτογραφίες νεαρών κοριτσιών, γεγονός το οποίο πρέπει να μας ανησυχήσει.

Σαφέστατα, όλοι επιθυμούμε να βλέπουμε και να προβάλλουμε την καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό σημαίνει πως δεν αποδεχόμαστε την πραγματική μας εικόνα. Κάτι τέτοιο, άλλωστε συνεπάγεται την μειωμένη αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση, ενώ υποσυνείδητα κάποιος μπορεί να αισθάνεται πως δεν θα γίνει αποδεκτός για αυτό που ρεαλιστικά είναι” επισημαίνει η ειδικός.

“Τα φίλτρα της κάμερας που διαθέτει το κινητό φαίνονται σε πρώτο στάδιο διασκεδαστικά και αθώα, όμως υπάρχει μια πιο “σκοτεινή” πλευρά, πίσω από αυτά, η οποία με τρομάζει” αποκαλύπτει ο φωτογράφος Rankin. “Με εφαρμογές, όπως το Facetune μπορείς να αλλάξεις εντελώς την πραγματική σου εικόνα, ενεργοποιώντας απλώς έναν φακό. Παρόλα αυτά, με τον συγκεκριμένο τρόπο είναι λες και διδάσκουμε στους ανθρώπους πως δεν είναι αρκετά καλοί και επιδέχονται τροποποιήσεις και βελτιώσεις με την συμβολή της τεχνολογίας” προσθέτει ο Rankin.

Η αυξημένη ζήτηση των τεχνολογικών “αισθητικών επεμβάσεων”

Το γεγονός ότι μπορούμε να βλέπουμε τον εαυτό μας με μικρότερη μύτη, ανυψωμένα φρύδια και λείο δέρμα έχει οδηγήσει, αναπόφευκτα, σε κατακόρυφη αύξηση των επιστημονικών ερευνών για την αισθητική χειρουργική. Αναλυτικότερα, μια μελέτη κατέδειξε πως οι αναζητήσεις “ρινοπλαστική” και “μύτη” είχαν, περίπου, διπλασιαστεί, συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια.

Η γιατρός Lauren Hamilton, κοσμητολόγος, συμφωνεί πως τα φίλτρα έχουν αλλάξει τον τρόπο, με τον οποίο βλέπουν οι άνθρωποι τον εαυτό τους. “Δημιουργούν μια μη ρεαλιστική εκδοχή, μια διαστρεβλωμένη αίσθηση τελειότητας. Κανένας δεν έχει 100% συμμετρικά χαρακτηριστικά και πρέπει να το αποδεχθούμε αυτό” προσθέτει.

Πλέον οι κανόνες του Instagram έχουν αλλάξει, αφού αυτά που πρέπει να διαθέτεις είναι: το τέλειο, “κοφτό” σαγόνι, το δέρμα που ακτινοβολεί λάμψη και τα μάτια με το περίεργο σχήμα. Τα περισσότερα από αυτά είναι προφανώς γελοία: H επιδερμίδα μας δεν μπορεί και δεν χρειάζεται να είναι απολύτως λεία και ομοιόμορφη, ούτε οι μηροί μας να έχουν ακριβώς το ίδιο μέγεθος με τους καρπούς μας. Παρόλο που γνωρίζουμε τι ισχύει στην πραγματικότητα το λυπηρό είναι πως όλα αυτά συνεχίζουν να περνούν στο υποσυνείδητο μας, αλλάζοντας την συνολική μας στάση απέναντι στα πρότυπα ομορφιάς, αλλά και την αντίληψη μας για την πραγματικότητα.

Άλλωστε, ας το παραδεχθούμε. Αν συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό η ατομικότητα και η διαφορετικότητα του καθενός μας θα μας “αποχαιρετίσουν” παντοτινά.

Η αυγή της αντίστασης

“Συνήθιζα να παρακολουθώ λογαριασμούς που δημοσίευαν υπερβολικά επεξεργασμένες φωτογραφίες, με αποτέλεσμα να συγκρίνω όλο και περισσότερο τον εαυτό μου με αυτές. Ωστόσο, όταν κατανόησα τι συνέβαινε, άρχισα να ακολουθώ ανθρώπους που προωθούσαν το body positivity και την διαφορετικότητα μας” δηλώνει ο influencer Alex Light. Αξίζει να σημειωθεί, πως πολλοί χρήστες πια δημοσιεύουν αφιλτράριστες φωτογραφίες, με σκοπό να εμπνεύσουν τους ακολούθους τους να αγαπήσουν τον εαυτό τους και να αντισταθούν σε κάθε διαθέσιμο φίλτρο.

Συνδυαστικά με αυτές τις ενέργειες, επιστημονικές έρευνες κατέδειξαν πως η μειωμένη χρήση των social media μπορεί να είναι επωφελής για όσους υποφέρουν από το άγχος και την χαμηλή αυτοεκτίμηση. “Προσωπικά, θα συνιστούσα σε αυτούς τους ανθρώπους να αποφορτιστούν και να απομακρυνθούν από καθετί ψεύτικο. Καλώ τους πελάτες μου να επιλέγουν ξανά και ξανά την πραγματικότητα” καταλήγει η Paglia.

Εν τέλει, ζήσε με όλη σου την ψυχή, απομακρύνσου από όλα εκείνα που σε επηρεάζουν αρνητικά, άσε το κινητό κάτω, σήκωσε τα μάτια σου ψηλά, απόλαυσε κάθε στιγμή, εξερεύνησε τον κόσμο και κατάκτησε τους στόχους σου. Αγάπησε τον εαυτό σου για αυτό που πραγματικά είναι και αποδέξου τις ατέλειες σου. Μόνο έτσι θα προχωρήσεις μπροστά.