Διακοπές! Η λέξη από μόνη της έχει τη δύναμη να σε κάνει να νιώσεις ευφορία. Αυτή πολλαπλασιάζεται όταν ξεκινάει και επίσημα αυτή η περίοδος. Ειδικά όταν ανήκεις σε αυτούς που δουλεύουν σκληρά όλη τη διάρκεια του χρόνου και ανυπομονούν να έρθει το καλοκαίρι για να ενεργοποιήσουν την λειτουργία διακοπών, στο σώμα και το μυαλό τους. Οι διακοπές δεν ανήκουν μόνο στο καλοκαίρι βέβαια αλλά να, εμείς έχουμε μια αδυναμία σε αυτές. Γιατί στις καλοκαιρινές διακοπές έχει μπάνια στη θάλασσα, βόλτες στη θάλασσα, παγωτά στη θάλασσα, αλκοόλ στη θάλασσα, φιλιά στη θάλασσα… Γενικά, πολύ θάλασσα!

Το αγχωτικό κομμάτι είναι οι μέρες της οργάνωσης και της αναζήτησης του μέρους και της παρέας. Εκτός αν είσαι από αυτούς που αγαπούν τα Excel, τις λίστες και έχουν σημειώσεις από κάθε είδους ταξιδιωτικό οδηγό. Αν και το ζητούμενο στις διακοπές σου είναι να χαλαρώσεις και να κατεβάσεις ρολά κάνοντας τα απολύτως απαραίτητα. Ωστόσο, η χαλάρωση είναι ένα ρούχο που ο καθένας το φοράει στο νούμερό του. Για τον λόγο αυτό εγώ είπα φέτος “ναι” στις solo διακοπές. Όχι από αυτές που πας χωρίς το αγόρι σου -είτε γιατί δεν τον θες εκεί είτε γιατί δεν έχεις- αλλά που έχεις συνταξιδιώτη τον εαυτό σου.

Το να πηγαίνεις μόνος σου κάπου δεν συνεπάγεται ούτε έλλειψη παρέας ούτε αδιαφορία για τις ανάγκες των άλλων. Είναι μία πολύ καλή εναλλακτική αν δεν συντονίζεται η άδειά σου με κανενός άλλου αλλά κυρίως είναι μία πράξη αγάπης για τον εαυτό σου. Μια πρόκληση που μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει στον “οργανισμό” σου. Είναι σημαντικό να μένουμε για λίγο μόνοι μας και να είμαστε 100% υπεύθυνοι για κάθε μας σκέψη και συναίσθημα. Να παίρνουμε αποφάσεις για τον εαυτό μας, με βάση το τι έχουμε ανάγκη εκείνη τη στιγμή και να γευόμαστε αυτή την ελευθερία του να έχουμε ολόδικό μας πρόγραμμα. Φτιαγμένο από μας και για μας δίνοντας νόημα στο “Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει”.

Δεν είναι κάποια νέα μόδα, είναι μία ανάγκη που γεννά η εποχή που ζούμε στην οποία η καθημερινότητά έχει πολλές απαιτήσεις. Απαιτήσεις που έχουμε κι εμείς στη συνέχεια από τον εαυτό μας χωρίς να του κάνουμε τη χάρη να κάνει “διακοπές”. Για να τις κάνουμε, θα πρέπει να δημιουργηθεί εκείνη η συνθήκη όπου δεν πιεζόμαστε -έστω και για λίγο- από τίποτα και κανέναν. Ούτε καν από τον ίδιο μας τον εαυτό! Διακοπές σημαίνει ξεγνοιασιά!

Η άλλη πλευρά του νομίσματος δείχνει τις μικρές στιγμές βαρεμάρας, την αμήχανη στιγμή που απαντάς στον σερβιτόρο “δεν περιμένω παρέα” και που θα αναγκαστείς να υπερασπιστείς σε κάποιους “στενόμυαλους” την απόφαση να αφιερώσεις χρόνο και χρήμα σε εσένα.

Όλα αυτά όμως είναι που στο τέλος κάνουν τον απολογισμό σου να έχει θετικό πρόσημο. Γυρνάς έχοντας ζήσει τη δική σου περιπέτεια. Σαν να έχεις γράψει μόνη σου τον χαρακτήρα του αγαπημένου σου καλοκαιρινού βιβλίου. Γυρνάς έχοντας γεμίσει μπαταρίες, έχοντας αποκτήσει αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση. Κι αυτά είναι πράγματα που εκπέμπονται! Στις περισσότερες των περιπτώσεων γυρνάς έχοντας προσθέσει νέες επαφές στο τηλέφωνό σου, φίλους στο facebook και το instagram ή γνωριμίες που θα αξιοποιήσεις στις επόμενες διακοπές σου. Τον ιδιοκτήτη της ταβέρνας που έτρωγες τα μεσημέρια, τον άνθρωπο που σου σέρβιρε τον καφέ σου, το ζευγάρι που σου έπιασε κουβέντα στην παραλία ή την κυρία που σου μίλησε για τα παιδιά της στο ΚΤΕΛ.

Συμβουλή για καλύτερα αποτελέσματα: επέλεξε ένα μικρό νησί από τα πολλά όμορφα που έχει η χώρα μας. Έστω μια παραθαλάσσια περιοχή που θα σε κάνει να κερδίσεις χρόνο από τις μετακινήσεις από και προς τη θάλασσα. Τα μπάνια είναι αδιαπραγμάτευτα στις solo διακοπές του καλοκαιριού! Ακόμα κι αν ταξιδέψεις με το δικό σου όχημα, καλό είναι στις διακοπές αυτές να το χρησιμοποιήσεις όσο το δυνατόν λιγότερο. Άλλωστε για να ηρεμήσεις πρέπει να έρθεις πιο κοντά στη φύση και να περπατήσεις το μέρος που θα επισκεφτείς έτσι ώστε να το γνωρίσεις. Για το διάστημα που θα μείνεις θα είναι ο “παράδεισός” σου!