Ανάμεσα στα πρώτα πράγματα που εξηγεί ο Τάσος Αντωνίου όταν συστήνεται είναι ότι έχει γεννηθεί δίπλα στη θάλασσα, στον Πειραιά, ότι αγαπάει τα ταξίδια και επικοινωνεί την αγάπη του για το φαγητό και τους ανθρώπους που το φτιάχνουν. “Πάντοτε τρύπωνα στην κουζίνα για να “κλέψω” την πρώτη μπουκιά από ό,τι καλό έφτιαχνε η μητέρα μου στην κουζίνα αλλα και να δω πως το έφτιαχνε.” μού λέει.

“Όταν ξεκίνησα να σπουδάζω Επικοινωνία στο Αμερικάνικο Κολέγιο στην Αγια Παρασκευή και στο Λονδίνο και ξεκίνησα να μαγειρεύω, αποφάσισα να γράψω το πρώτο μου βιβλίο μαγειρικής με τις συνταγές που θα ήθελα να ξέρω ως φοιτητής. Fast forward μερικά χρόνια μετά, το πρωτο μου βιβλίο, έγινε best seller και διακρίθηκε με βραβειο Gourmand. Ταυτόχρονα το site μου www.mamapeinao.gr όλο και μεγάλωνε και μαζί τo Instagram, το Tik Tok και το κανάλι μου στο YouTube.”

Με το νέο του βιβλίο Μαμά, πεινάω αλλά θα μαγειρέψω εγώ που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Key Books, ο Tάσος μάς καλεί σε ένα πλούσιο, χορταστικό και υγιεινό γευστικό ταξίδι στις μεγάλες αγάπες της ζωής του: το comfort food, τις κουζίνες του κόσμου, την ισορροπημένη διατροφή και το φαγητό της… μαμάς. Συνταγές από την Ελλάδα, την Αμερική και την Ιταλία έως το Μεξικό, την Κίνα και την Ταϊλάνδη, χωρίς περίπλοκες διαδικασίες, άγνωστα υλικά και δύσκολες τεχνικές. Νόστιμα, υγιεινά και πρωτότυπα πιάτα για δημιουργικές στιγμές στην κουζίνα και λαχταριστά γεύματα στο τραπέζι.

Ποια ανάγκη σε οδήγησε στο Μαμά, πεινάω αλλά θα μαγειρέψω εγώ, ένα βιβλίο με συνταγές που θα πετύχαινε μόνο η μαμά μας;

Όλα ξεκίνησαν από ένα θέμα υγείας το οποίο με ανάγκασε να αλλάξω διατροφικές συνήθειες και να αφαιρέσω εντελώς τα λιπαρά και τα γαλακτοκομικά. Βέβαια, όπως αναφέρω και στο βιβλίο, είχα φτάσει σε ένα σημείο όπου το φαγητό ήταν πλέον το ‘φάρμακο΄ όποτε ήμουν στρεσαρισμένος ή ψυχολογικά πεσμένος, ειδικά το comfort food. Όσο γρήγορα σου φτιάχνουν τη διάθεση όταν καταναλώνεις αυτά τα φαγητά, τόσο πιο απότομη η ‘πτώση’. Έψαξα λοιπόν να βρω φυσικές τροφές και να βασίσω τη διατροφή μου στο καλό ψάρι, το καλό κρέας με μέτρο, φρέσκα και εποχιακά λαχανικά και φρούτα. Και αφήνοντας πίσω τα comfort foods είδα ότι υπάρχει και μια άλλη πραγματικότητα όπου νιώθεις καλά στο σώμα σου αλλά και η πνευματική σου υγεία είναι σε άλλο επίπεδο, ειδικά σε συνδυασμό με μεγάλους περιπάτους ή λίγο τρέξιμο. Έτσι αποφάσισα να καταγράψω τις συνταγές που δοκίμασα στο νέο μου βιβλίο, αλλά και αυτό το ταξίδι στην ανακάλυψη νέων γεύσεων αλλά και αυτογνωσίας ως ένα βαθμό, εάν θέλεις!

Είναι υπέροχο που μπορώ να μοιράζομαι αυτή την αγάπη μέσα από το νέο μου βιβλίο και να εμπνέω τους αναγνώστες να ανακαλύψουν τη χαρά του να φτιάχνεις τόσο νόστιμο όσο και θρεπτικό φαγητό που βοηθά όχι μόνο το σώμα αλλά και την πνευματική υγεία. Ελπίζω να το βρουν εξίσου ενδιαφέρον και να τους ταξιδέψει σε μια γαστρονομική περιπέτεια.

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Key Books (@keybooksgr)

Τι θα βρούμε στο βιβλίο;

Το βιβλίο αυτό είναι γεμάτο από συνταγές που μπορούν να φτιάξουν όλοι! Από κλασικές συνταγές όπως μια άψογη ρεβιθάδα με ντομάτα στο φούρνο, μέχρι χούμους, φυστικοβουτυρο αλλά και fish tacos! Συνταγές που ετοιμάζονται σε περίπου 30 λεπτά, που δείχνουν και ακούγονται δύσκολες αλλά δεν είναι. Συνταγές από όλο τον κόσμο, ειδικά από την Ελλάδα, Ασία, Αμερική, Λατινική Αμερική κλπ. Με υλικά που θα βρεις στο σούπερ μάρκετ της γειτονιάς σου και χωρίς να κοστίζουν μια περιουσία.

Γενικά, έχοντας αυτό το βιβλίο στα χέρια σου, σίγουρα θα μείνεις πολύ happy, εσύ αλλά και οι φίλοι σου. Νόστιμα και θρεπτικά γεύματα, κάθε στιγμή. Και για ταπεράκι στο γραφείο.

Έλα, διάλεξε μία αγαπημένη σου συνταγή από το βιβλίο και πες μας γιατί.

Το ψητό κουνουπίδι με σάλτσα γιαούρτι ταχίνι είναι η αδυναμία μου αυτές τις ημέρες. Είναι απλά απίστευτα νόστιμο και εξαιρετικά εύκολο στην παρασκευή. Δεν θα πιστεύεις πόσο γευστικό είναι. Και, με την καρδιά μου πάντα στη συνταγή για smash burgers, να το έχεις υπόψη σου! Αλλά και από γλυκά, γιατί πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία στη διατροφή μας, ξεχωρίζω το κέικ σοκολάτα χωρίς αλεύρι και τις μπάρες γιαουρτιού για ένα υγιεινό σνακ.

Για σένα τι έχει πιο πολύ σημασία στην προετοιμασία του φαγητού;

Η οργάνωση είναι το κλειδί. Όλα πρέπει να είναι έτοιμα, κομμένα και οργανωμένα. Όταν ακολουθείς μια συνταγή με αυτόν τον τρόπο, έχεις απλώς να ακολουθήσεις τα βήματα και έχεις 90% επιτυχία. Το υπόλοιπο 10% είναι η εμπειρία του μάγειρα.

Τελικά μπορεί ένα φαγητό να είναι νόστιμο και γρήγορο; Εύκολο και υγιεινό;

Απόλυτα! Ένα φαγητό μπορεί να είναι νόστιμο, γρήγορο, εύκολο και θρεπτικό ταυτόχρονα. Αυτό ήταν το όραμα μου και με το πρώτο μου βιβλίο και συνεχίζω να το προωθώ και τώρα. Πάντα φτιάχνω συνταγές που είναι εύκολες και γρήγορες, και ταυτόχρονα γευστικές και ισορροπημένες. Πάντα θέλω να έχω εύρος από μοντέρνες έως κλασικές συνταγές, με συνταγές από ένα παραδοσιακό ταβερνείο στην Νάξο έως το πιο μοντέρνο εστιατόριο στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη. Στο επίκεντρο είναι πάντα η ευκολία, η ταχύτητα και, φυσικά, η γεύση.