Πολλά από τα πιο αριστουργηματικά must-see φιλμ αφορούν σπουδαία ή αιματηρά γεγονότα της ιστορίας. Τεράστιες παραγωγές με εμβληματικά ονόματα μπροστά και πίσω από τις κάμερες καταπιάνονται με πολέμους, προσωπικότητες ή κινήματα που άλλαξαν τον κόσμο. Δεκάδες γεγονότα αδιαμφισβήτητης σημασίας για την διαμόρφωση του παγκόσμιου χάρτη και πολιτισμού έχουν κινηματογραφηθεί. Ένας εύκολος τρόπος να μάθεις γι’ αυτά αν είσαι τύπος που δύσκολα πιάνει βιβλίο στα χέρια του είναι οι ταινίες. Παρακάτω θα βρεις 5 ταινίες με ιστορικό πρόσημο για να ενισχύσεις τις γνώσεις σου επί παντός.

The Trial of the Chicago 7 (2020)

Σικάγο, 1968. Οι διαμαρτυρίες και οι πορείες για τα γεγονότα του Βιετνάμ κορυφώνονται κατά τη διάρκεια του εθνικού συνεδρίου του Δημοκρατικού Κόμματος. Η κυβέρνηση καταστέλλει τις διαμαρτυρίες με έντονη οργανωμένη βία. 7 συλληφθέντες προσπαθούν να αποδείξουν το αυτονόητο απέναντι στην κωφή και τυφλή αμερικανική δικαιοσύνη. Μία από τις πιο πολύκροτες και πολύμηνες δίκες φωτίζεται από την ενδεχομένως οσκαρική παραγωγή του Netflix. Εξαιρετικές και απρόβλεπτες ερμηνείες σε ένα καλά δομημένο σενάριο που δεν σε αφήνει να βαρεθείς. Η πάντα ίδια, άρα επίκαιρη ιστορία ενός συστήματος που χτυπά αλόγιστα εις το όνομα της τάξης.

The Darkest Hour (2017)

Αγγλία, 1940. Οι ναζιστικές στρατιωτικές δυνάμεις εξαπλώνονται στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο απειλείται άμεσα. Ο νεοεκλεγμένος πρωθυπουργός Τσώρτσιλ καλείται να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση κάνοντας το καλύτερο δυνατό. Οι κινήσεις του θα είναι καθοριστικές καθώς 300.000 στρατιώτες είναι εγκλωβισμένοι στην Δουνκέρκη και η χιτλερική στρατιά πλησιάζει ταχύτατα. Η ταινία ρίχνει φως τόσο στην εκκεντρική προσωπικότητα του Άγγλου πρωθυπουργού όσο και στην σκοτεινή ώρα της απόφασης που όρισε τον κόσμο.

Το Τελευταίο Σημείωμα (2017)

Η ελληνική επιλογή της λίστας δεν θα μπορούσε να ανήκει σε άλλον από τον Π. Βούλγαρη. Στην πιο πρόσφατη ταινία του, ο σκηνοθέτης μάς μεταφέρει στην Πρωτομαγιά του 1944 και την μαζική εκτέλεση 200 πολιτικών κρατουμένων. Με μία ανατριχιαστική ηρεμία η ταινία μάς επιτρέπει να δούμε από πολύ κοντά μία εποχή διχασμού και απάνθρωπης μεταχείρισης. Οι ερμηνείες σε συνδυασμό με την μουσική τελειοποιούν αυτό το ψύχραιμο και γενναίο αλλά δραματικό φινάλε των 200 αγωνιστών. Στο κέντρο της δράσης ένας νεαρός αγωνιστής που εκτελεί χρέη διερμηνέα. Σε έναν παράλογο διάλογο με την εξουσία καλείται να αποφασίσει αν θα σωθεί βάζοντας στην θέση του κάποιον άλλο.

Hidden Figures (2016)

Η.Π.Α., 1961. Η Αμερική βρίσκεται σε έναν αγώνα δρόμου έναντι της Σοβιετικής Ένωσης προκειμένου να επικρατήσει σε όλους τους πιθανούς τομείς της εξέλιξης. Η NASA έχει στο δυναμικό τρία δυνατά γυναικεία μαθηματικά μυαλά που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην επικράτηση επί των Σοβιετικών.  Η ανισότητα και ο ρατσισμός παρουσιάζονται μέσα από την καθημερινότητα των γυναικών που εργάζονταν υπομένοντας την πάσης φύσεως διάκριση. Μέσα από τις οσκαρικές ερμηνείες των τριών πρωταγωνιστριών μας συστήνεται η Αμερική του Ψυχρού Πολέμου και της κοινωνικής αδικίας.

Suffragette (2015)

Αγγλία, 1912. Μία ομάδα γυναικών ξεσηκώνεται ζητώντας το αυτονόητο και αναφαίρετο δικαίωμα της άσκησης των εκλογικών δικαιωμάτων τους. Γυναίκες που δούλευαν για ελάχιστα χρήματα σε άθλιες συνθήκες, δεχόμενες πάσης φύσεως κακοποίηση και υποτίμηση. Ο σκληρός αγώνας που καλούνταν να δώσουν ήταν μια κραυγή απέναντι στην επί αιώνες καταπίεση του γυναικείου φύλου. Μανάδες που δεν είχαν δικαίωμα σε ότι αφορούσε τα παιδιά τους, την ζωή τους, το σώμα τους. Οι σουφραζέτες φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν και διώχθηκαν για να πετύχουν όσα οι άνδρες κατείχαν από πάντα. Όμως στο τέλος κέρδισαν.

featured image: latimes.com