Ας συμφωνήσουμε όλοι ότι πολλά από τα παιδικά που βλέπουν τα παιδιά σήμερα δεν αντέχονται. Παράλληλα οι εφηβικές σειρές του Netflix δεν είναι ιδανικές για να τις δει όλη η οικογένεια μαζί.  Εσύ, όμως, θες να περάσεις  χρόνο με τα παιδιά σου όσο χρονών κι αν είναι. Θες να δείτε κάτι όλοι μαζί με κουβέρτες και pop corn στους καναπέδες. Παρακάτω θα βρεις 5 ταινίες για κάθε ηλικία που θα σου λύσουν το πρόβλημα.

Toy Story 4 (2019)

Κλασικό, διαχρονικό και εννοείται αγαπημένο Toy Story στην τέταρτη ταινία της Pixar. Αν και έχουν προηγηθεί τρεις πολύ δυνατές ιστορίες, το ενδιαφέρον παραμένει αμείωτο και σε αυτή την περιπέτεια των παιχνιδιών. Ο σερίφης Woody για άλλη μια φορά έχει ηγετικό ρόλο σε μία από τις πιο εμπνευσμένες και γεμάτες δράση διασώσεις. Ιδανική επιλογή για κάθε ηλικία ώστε να βρεθεί όλη η οικογένεια σε απαρτία και να μην τσακωθεί για το τηλεκοντρόλ.

Coco (2017)

Εδώ τα πράγματα σοβαρεύουν ελαφρώς αφού το Coco μιλάει για ένα από τα πιο διαχρονικά θέματα που απασχολούν τους ανθρώπους. Στην μεξικανική παράδοση, ο θάνατος έχει την δική του ξεχωριστή θέση στην ζωή και τα σπίτια των ανθρώπων. Ο Μιγκέλ, ένας 12χρονος που τραγουδά και παίζει κιθάρα με πάθος θα ανακαλύψει το άγνωστο παρελθόν της οικογένειας του. Από τα πιο συγκινητικά animation με φοβερή μουσική και σπουδαία μηνύματα που μας υπενθυμίζουν όσα εύκολα ξεχνάμε.

Τα παιδιά της Χορωδίας (2004)

Ανεβαίνοντας λίγο στο ηλικιακό target group συναντάμε  μία παλαιότερη αλλά must – see γαλλική ταινία με σπουδαία μηνύματα. Ένας νέος επιτηρητής σε ένα αυστηρό οικοτροφείο ανηλίκων προσπαθεί να αλλάξει το βίαιο σύστημα που επικρατεί. Δημιουργώντας μία χορωδία υπό την καθοδήγησή του αναδεικνύονται τα πιο όμορφα χαρακτηριστικά των ατίθασων αγοριών, αλλά και πολλά πραγματικά ταλέντα. Η σπουδαιότητα της μουσικής στην παιδεία και τον εξευγενισμό των ανθρώπων παρουσιάζεται εκπληκτικά μέσα από την συγκινητική ιστορία .

Οι εφηβικές ταινίες είναι από αυτές που δεν μπορείς να τις δεις με όλη την οικογένεια. Διότι όταν θα έρθει η σκηνή – ναι αυτή που καταλάβατε – μια φωτεινή επιγραφή με την λέξη άβολο θα αρχίσει να αναβοσβήνει. Οι ιστορίες ενηλικίωσης, όμως, αφορούν όλους τους τομείς της ζωής μας. Οι γονείς χρειάζεται να είναι ανοιχτοί σε συζητήσεις επί παντός ώστε να ξέρουν τι συμβαίνει στο παιδί τους για να το προστατέψουν.

Lady Bird (2017)

Στο Lady Bird, η νεαρή Κρίστιν αναζητά τις σταθερές που κάθε 17χρονη έχει ανάγκη να βρει. Οι αντιπαραθέσεις με την έντονη σε χαρακτήρα μητέρα της και οι ανησυχίες της είναι γνώριμα στοιχεία της εφηβείας. Όλα αυτά ειπωμένα με χιούμορ, ρεαλισμό και από την γυναικεία οπτική της σεναριογράφου – σκηνοθέτιδας G. Gerwig . Μία πολύ καλή ευκαιρία για βαθύτερες συζητήσεις και λόγια που δεν λέγονται συχνά όπως το σε εμπιστεύομαι και το σ’αγαπώ.

Beautiful Boy (2018)

Αυτή τη φορά στο επίκεντρο της ιστορίας είναι η σχέση πατέρα – γιου που παρουσιάζεται έξω από τα συνηθισμένα επιφανειακά κλισέ. Βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα η ιστορία ακολουθεί την προσπάθεια ενός νέου να απεξαρτηθεί από τα ναρκωτικά. Σε αυτή την προσπάθεια βρίσκεται σταθερά δίπλα του και με όλες του τις δυνάμεις ο πατέρας του. Η ταινία εξηγεί πως η απεξάρτηση είναι εξίσου δύσκολη για τον εξαρτημένο, αλλά και για τους γύρω του. Η αδυναμία τους να αποτρέψουν την συνεχή πτώση του είναι οδυνηρή. Όλο το νόημα της ταινίας συνοψίζεται στην φράση του πατέρα προς τον γιο: «Πρέπει να ξέρουμε». Είναι αναγκαίο να γνωρίζουν οι γονείς τι βιώνει το παιδί τους, τι αγαπά και τι θέλει στην ζωή του. Μονάχα μέσα από την ειλικρινή σχέση θα μπορέσουν να το βοηθήσουν ουσιαστικά.

Featured Image: latimes.com