Ο κινηματογράφος είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να μάθουμε, να γνωρίσουμε, να θυμηθούμε και να αγαπήσουμε, έστω και εκ των υστέρων, καλλιτέχνες που έχουν φύγει από τη ζωή. Η γαλλική Vogue, συγκέντρωσε 15 ταινίες που αφορούν το έργο και τη ζωή σημαντικών ανθρώπων-καλλιτεχνών.

Το 2002 η Salma Hayek “ζωντάνεψε” την αξεπέραστη Μεξικανή καλλιτέχνιδα Frida Khalo. Με σκηνοθέτιδα τη Julie Taymor, η ταινία “Frida” κέρδισε δύο βραβεία όσκαρ.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του Vincent Van Gogh καταγράφονται στην ταινία του Julian Schnabel “At Eternity’s Gate” που κυκλοφόρησε το 2018.

Ο πασίγνωστος πίνακας παίρνει σάρκα και οστά μέσα από την Scarlett Johanson και την ταινία του 2003 “Girl with a Pearl Earring” του σκηνοθέτη Peter Webber.

Η ταινία του 1996 “Basquiat”, είναι μία δουλειά του Julian Schnabel για τη σύντομη ζωή του street artist Jean Michel Basquiat.

Η ταινία για τη ζωή του εκκεντρικού Βρετανού ζωγράφου William Turner με τον τίτλο “Mr. Turner”, γραμμένη και σκηνοθετημένη από τον Mike Leigh, το 2015 ήταν υποψήφια για τέσσερα βραβεία όσκαρ.

Στην ταινία του 2017 “Gauguin”, ο Vincent Cassel υποδύεται τον Γάλλο ζωγράφο Paul Gauguin υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Édouard Deluc.

Το 1956 ο Vincente Minnelli και ο George Cukor σκηνοθέτησαν τη βραβευμένη με όσκαρ ταινία “Lust for Life” για τη ζωή του Van Gogh. Τον υποδύθηκε ο Kirk Douglas.

Βραβευμένη με ένα όσκαρ, το 2000, είναι και η ταινία του Ed Harris “Pollock” η οποία αναφέρεται στη ζωή του Αμερικάνου ζωγράφου Jackson Pollock.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του διάσημου ζωγράφου Pierre-Auguste Renoir, πραγματεύθηκε ο σκηνοθέτης Gilles Bourdos το 2012 για την ταινία “Renoir”.

Ο Anthony Hopkins υποδύθηκε τον Pablo Picasso το 1996, στην ταινία του James Ivory “Surviving Picasso”.

Τις τελευταίες 67 μέρες της ζωής του Van Gogh περιγράφει η ταινία του 1991 “Van Gogh”. Την έγραψε και σκηνοθέτησε ο Γάλλος Maurice Pialat.

Η ταινία “Modigliani” του 2004, γραμμένη και σκηνοθετημένη από τον Mick Davis, μας φέρνει κοντά με την έχθρα του Modigliani και του Picasso. Καθώς και με τον έρωτα του Εβραίου ζωγράφου με ένα νέο, όμορφο και Καθολικό κορίτσι, τη Jeanne Hebuterne.

Τη ζωή του Gustav Klimt έγραψε και σκηνοθέτησε ο Raoul Ruiz, το 2006, στην ομώνυμη ταινία.

Στην ταινία του Milos Forman “Goya’s Ghosts” του 2006, ο ζωγράφος Francisco Goya, έρχεται αντιμέτωπος με ένα σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκεται η μούσα του. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, ο Javier Bardem και η Natalie Portman.

“The Mill and the Cross” είναι ο τίτλος της ταινίας που σκηνοθέτησε το 2011 ο Lech Majewski. Η ταινία μιλάει για τον Φλαμανδό ζωγράφο Pieter Bruegel και για την επιθυμία του να δημιουργήσει έναν θρησκευτικό πίνακα με πεντακόσιες ανθρώπινες φιγούρες.

images: vogue.fr