Οι σκύλοι είναι καλόκαρδοι, με ευγενή αισθήματα και ένστικτα, ειδικά όταν πρόκειται για τους ανθρωποφίλους τους. Όπως είπε και ο αμερικανός συγγραφέας Thom Jones ”οι σκύλοι έχουν τον τρόπο τους να βρίσκουν τους ανθρώπους πους τους έχουν ανάγκη, καλύπτοντας ένα κενό που ούτε καν ξέραμε ότι είχαμε”.

Οποιοσδήποτε είχε την τύχη να συναναστραφεί με σκύλο μπορεί να καταλάβει αυτή τη σύνδεση -στη πραγματικότητα μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι τα ζώα μπορούν να καταλάβουν πως νοιώθουμε και καταλήγει ότι- όλο και περισσότεροι άνθρωποι πείθονται για τις ευεργετικές και θεραπευτικές ιδιότητες τέτοιου είδους συναναστροφών.

Στις αρχές του χρόνου ένα μαύρο λαμπραντόρ με το όνομα Coop ανέλαβε δράση ως βοηθός στην υπηρεσία σεξουαλικής παρενόχλησης στη Βικτόρια των Ηνωμένων Πολιτειών ώστε να παρέχει συναισθηματική υποστήριξη στα θύματα κατά τη διάρκεια των δικαστηρίων. Η βασική ιδέα είναι ο σκύλος να βοηθήσει τα θύματα να μιλήσουν και εμείς ελπίζουμε ο Coop να πληρώνεται καλά. Ειδικά στην Αμερική όλο και περισσότεροι σκύλοι αναλαμβάνουν να στηρίξουν δράσεις και υπηρεσίες κοινωνικού και ανθρωπιστικού όφελους.

Τα συναισθηματικά οφέλη της παρέας με σκύλο

Αρχικά, υπάρχει μακρά ιστορία για την συμβολή των σκύλων στη ψυχιατρική. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι σκύλοι μπορούν να βοηθήσουν με το άγχος και την κατάθλιψη και τις μετατραυματικές διαταραχές όπως για παράδειγμα σε βετεράνους πολέμου στο παρελθόν. Από κουτάβια ακόμα εκπαιδεύονται σε θεραπευτικές εφαρμογές, να μπορούν να προσφέρουν σε παιδιά και έφηβους υποστήριξη για συναισθηματική σταθερότητα, ηρεμία, αναπτύσσοντας τα ίδια συναισθήματα ασφάλειας με εκείνα που απολαμβάνει κάποιος όταν έχει κάποιον δικό του άνθρωπο κοντά του.

Για να εξασκήσεις μια ομιλία, κάνε πρακτική μπροστά στον σκύλο σου.

Δοκιμάζεις την ομιλία σου μπροστά του. Εσύ εξασκείς την ευφράδεια σου απέναντι σε ένα ζευγάρι μάτια. Ακόμα και αν εκείνος βαρεθεί και τον πάρει ο ύπνος μάλλον πρέπει να ανεβάσεις λίγο τον τόνο σου. Αν μοιάζει νευρικός τότε πρέπει να ρίξεις τους τόνους σου. Έτσι ξέρεις τι πρέπει να κάνεις. Ειδικά εαν αλλάξει δωμάτιο. Τότε άλλαξε την ομιλία σου.

Οι σκύλοι δεν θα σε κρίνουν, θα σε αγαπούν όπως είσαι.

Σκέψου πως ο σκύλος σε έχει δει όπως πραγματικά είσαι. Και αυτό σε κάνει να εξοικειωθείς με την εικόνα σου απέναντι στους άλλους. Σε έχει δει να βγαίνεις από το ντους, σε έχει δει να κάνεις γουρουνιές με πίτσα και κοκακόλα, σε έχει δει να είσαι άρρωστος με ανακατεμένα μαλλιά και κόκκινα μάτια. Επίσης ξέρει καλά πως είσαι όταν έχεις χωρίσει ή όταν έχεις αϋπνίες. Με αυτόν τον τρόπο εάν είσαι εσωστρεφής σίγουρα τώρα έχεις κάνει ένα πρώτο βήμα.

Όπως και να έχει, κάθε φορά που δεν τα καταφέρνεις καλά με τους ανθρώπους θα ξέρεις ότι πάντα θα υπάρχουν οι σκύλοι.