Ήταν τον Σεπτέμβριο του 2003 που το γυμναστήριο κοντά στο σπίτι μου ανάρτησε μία ανακοίνωση για εγγραφές σε μαθήματα kick boxing. Ήταν ο Απρίλιος του 2011 που φόρεσα τελευταία φορά το φανταχτερό σορτς και τα γάντια μου.

Οκτώ χρόνια, τρεις πολύ στενούς φίλους, πολύ πόνο και άπειρες καλές στιγμές μετά μπορώ να μιλήσω για την εμπειρία μου με το kick boxing σαν να είναι ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια της δεύτερης δεκαετίας της ζωής μου.

Δεν είναι μόνο για boxers

Αν ανησυχείς πως θα πας για την πρώτη σου προπόνηση και θα βρεθείς σε μία αίθουσα με super καλογυμνασμένους άντρες και γυναίκες τότε μην ψάξεις μία σχολή πολεμικών τεχνών για τα πρώτα σου μαθήματα. Υπάρχουν αρκετά γυμναστήρια που διαθέτουν στο πρόγραμμά τους μαθήματα kick boxing ή πυγμαχίας. Επίσης υπάρχουν πολλοί τοπικοί σύλλογοι ανά περιοχή που μπορεί να προσφέρουν τέτοια μαθήματα. Είναι πιο πιθανό σ’ αυτούς τους χώρους κανείς να μην προσέξει ότι δεν είσαι η Hilary Swank στο Million Dollar Baby. Αν εξηγήσεις πως είσαι αρχάρια και πως σε ενδιαφέρουν τα οφέλη αυτής της άσκησης κανείς δεν θα επιμείνει να προετοιμαστείς για να κατέβεις σε αγώνες.

Πριν βρεθώ στο πρώτο μου μάθημα kick boxing είχα αποδεχτεί το γεγονός πως εκτός από αρχάρια θα είμαι η πιο μικρόσωμη και ίσως και η μοναδική γυναίκα. Ανησυχούσα πως μπορεί σχεδόν να ενοχλώ με την παρουσία μου. Παρόλα αυτά βρέθηκα σε έναν χώρο γεμάτο χρωματιστά σακίδια, σάκους να κρέμονται, γάντια και δυνατή μουσική. Τις επόμενες μέρες κάθε φορά που με ρωτούσαν για το πρώτο μάθημα kick boxing εγώ έλεγα πως ήταν σαν απογευματινό dance party και πως ο καβαλιέρος μου έπρεπε να χτυπάει στόχους.

Δεν είναι τόσο δύσκολο — αλήθεια

Να σου ξεκαθαρίσω πως το ”δεν είναι τόσο δύσκολο” δεν σημαίνει ότι είναι παιχνιδάκι. Μία συνηθισμένη προπόνηση ερασιτεχνών περιλαμβάνει περίπου τριάντα λεπτά προθέρμανσης και περίπου μία ώρα ατομικής εξάσκησης αλλά και σε ζευγάρια. Στην πρώτη σου προπόνηση ο εκπαιδευτής θα σου δείξει τη σωστή στάση, τον σωστό βηματισμό και τις έξι βασικές κινήσεις. Συγκεκριμένα θα μάθεις τα direct χτυπήματα με τη γροθιά, το jab, το hook, το cross, το uppercut και άμυνες όπως το slip και το roll. Η σωστή στάση του σώματος είναι σημαντική και θα παίξει ρόλο για να αποφύγεις τυχόν τραυματισμούς.

Στην αρχή μπορεί να σου φανεί μονότονο γιατί θα χρειαστούν μερικές προπονήσεις που θα κάνεις τα ίδια και τα ίδια. Επειδή καμία στιγμή της προπόνησης δεν θα μείνεις απλά ακίνητη να ξέρεις πως η cardio αξία του kick boxing δεν είναι αστείο. Η καρδιά σου θα χτυπάει γρήγορα μετά από μερικά δυναμικά χτυπήματα, μόλις βρεις τον ρυθμό σου. Θα ακούς το 1, 2, του προπονητή σου και θα θες να χασμουρηθείς. Αργότερα όμως θα εκτιμήσεις τη σωστή βάση και την επιμονή στην επανάληψη.

Είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους να εκτονώσεις το στρες σου

Όπως και κάθε άλλη cardio άσκηση έτσι και το boxing έχει τα δικά του anti-stress οφέλη. Στην πραγματικότητα δεν αφορά μόνο τη σωματική εκτόνωση του να χτυπάς έναν σάκο. Έχει να κάνει με το μυαλό σου. Πρόκειται για ένα άθλημα που απαιτεί υψηλή αυτοσυγκέντρωση. Πρέπει να αφήσεις όλα όσα σε απασχολούν και να επικεντρωθείς στη δύναμή σου, στην ισορροπία σου, στην άμυνα και την επίθεση και στον συνδυασμό χτυπημάτων. Μπορεί να έχεις φανταστεί τον εαυτό σου περισσότερο ρομαντικό παρά μαχητή. Όμως υπάρχει μία ευχαρίστηση που θα ανακαλύψεις σε κάθε χτύπημα. Αυτή η ευχαρίστηση δεν συνδέεται με επιθετικότητα, αλλά με το ότι ανακαλύπτεις τη δύναμή σου.

Όταν πια ο προπονητής σου σε αφήσει να εξασκηθείς μόνος σου με τον σάκο (ξέρω ανυπομονείς από το πρώτο μάθημα) μόνο για μερικά λεπτά θα σε απασχολεί πως φαίνεσαι στους άλλους. Το focus που θα χρειαστεί να αφιερώσεις θα σε κάνει να ξεχάσεις που βρίσκεσαι και όλα όσα σε απασχολούν. Αυτό το focus είναι που μαζί με τις ενδορφίνες θα μειώσουν το άγχος σου και σταδιακά θα αλλάξουν τον τρόπο που βλέπεις τα καθημερινά πράγματα.

Είναι ωραίο να παίζεις με τους άλλους

Προφανώς δεν μοιάζει με τα ομαδικά αθλήματα. Λειτουργείς ατομικά. Η εξάσκησή σου και τα αποτελέσματα αφορούν μόνο εσένα και δεν έχεις να περιμένεις από βοήθεια από κανέναν άλλον. Δεν μοιράζεσαι ούτε την ήττα ούτε την επιτυχία. Παρόλα αυτά από τις πρώτες σου προπονήσεις θα κρατήσεις στόχους για τους συναθλητές σου, θα σου κρατήσουν και εκείνοι. Θα παίξετε μικρά σετ μαζί, θα σε χτυπήσουν και θα τους χτυπήσεις. Θα κάνουν υπομονή οι πιο προχωρημένοι με τα λάθη σου και εσύ με τον καιρό θα βοηθήσεις τους νεοφερμένους. Θα αναπτύξετε τα δικά σας αστεία, θα μοιραστείτε κοινές, ”ταλαίπωρες” στιγμές στα αποδυτήρια. Στην πραγματικότητα έχεις πολλές ομαδικές στιγμές ενώ κάνεις ένα ατομικό άθλημα και αυτό είναι φανταστικό.

Η εμπειρία μου με το kick boxing είναι ακριβώς αυτό. Η δική μου εμπειρία. Για τον καθένα είναι διαφορετικό. Οι ιδιαιτερότητες του αθλήματος δεν είναι για όλους. Δεν χρειάζεται να πάρεις πολύ σοβαρά τον εαυτό σου όπως δεν χρειάζεται να λάβεις υπόψη σου τα στερεότυπα που κυκλοφορούν για τον κόσμο της πυγμαχίας. Αν με ρωτάς το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να έχεις σεβασμό και να πας στο πρώτο σου μάθημα καταλαβαίνοντας ότι το boxing δεν είναι μόνο ένα άθλημα, αλλά μία δεξιότητα που πρέπει να αναπτύξεις.

Τέλος, να θυμάσαι πως το boxing περιλαμβάνει πολλές περιστροφές του κορμού και απαιτεί γρήγορες και εκρηκτικές κινήσεις των ώμων και των ποδιών οπότε αν έχεις κάποια μυοσκελετικά προβλήματα θα πρέπει να συμβουλευτείς έναν γιατρό πριν.