Δεν βρίσκεσαι κάθε μέρα σε ένα κρεβάτι μασάζ με μια πετσέτα τοποθετημένη επάνω σου ώστε να καλύπτει τα απολύτως απαραίτητα.

Επίσης, δεν συμβαίνει κάθε μέρα να βγάζεις τη γλώσσα σου έξω, να σου «διαβάζει» τους παλμούς και να δίνει συμβουλές υγείας αποκλειστικά για εσένα μια γυναίκα που μόλις έχεις γνωρίσει – και όλα αυτά, καθώς βρίσκεσαι σε ένα σαλόνι, ένας σκύλος σε κοιτάζει έντονα και διάφοροι βοηθοί μπαινοβγαίνουν στο δωμάτιο.

Σε αυτή την περίπτωση, δεν υπήρχαν ιατρικές ρόμπες ή φωτισμός που θύμιζε εργαστήριο. Ένα αεράκι ερχόταν από έναν μικρό ανεμιστήρα. Παρόλο που είχα διαβάσει και προετοιμαστεί για μια καριέρα στον ιατρικό τομέα, δυσκολευόμουν να προσαρμοστώ στο περιβάλλον που ήμουν.

Τι ακριβώς είναι η ιατρική της Αγιουβέρδα; Τι επρόκειτο να βιώσω;

Αρχικά, αξίζει να αναφερθεί τι ακριβώς είναι η Αγιουβέρδα – πρόκειται για κάτι περισσότερο από τη θεραπεία μιας ασθένειας, όπως αυτή γίνεται με τη συμβατική Δυτική ιατρική. Είναι μια ολιστική φιλοσοφία που βασίζεται στην επιστήμη της ίδια της ζωής. Η καλή υγεία είναι το αποτέλεσμα των τριών ενεργειών μας (Vata, Pitta και Kapha) όταν βρίσκονται σε ισορροπία μεταξύ τους. Όταν οι ενέργειες του αέρα, της φωτιάς ή της γης δεν είναι σε ισορροπία, τότε εμφανίζονται παθήσεις όπως το άγχος, η δυσπεψία, ξηρό δέρμα και άλλα.

Στις κλινικές Αγιουβέρδα προσφέρονται μεταξύ άλλων και Panchakarma θεραπείες, που τρέφουν και επαναφέρουν το σώμα στη σωστή λειτουργία του.

«Ακόμη και τη στιγμή που βρισκόμαστε στην τουαλέτα, υπάρχει βιασύνη», ψιθύρισε η μασέζ στο αυτί μου καθώς με περιποιούνταν με ειδικώς συνδυασμένα έλαια, από το κεφάλι και τους ώμους έως και τα χέρια μου.

Δεν θυμάμαι το όνομά της, ίσως και να μη μου το είπε, καθώς ήμουν ξαπλωμένη, όμως, μου μιλούσε σαν φίλη – σχεδόν σαν κόρη της. Σαν να το είχε νιώσει πως είχα ανάγκη αυτή την ανακούφιση και χαλάρωση από το στρες.

Είναι δυνατόν η γλώσσα και οι παλμοί μου να με είχαν προδώσει τόσο;

Για τα υπόλοιπα εξήντα (μήπως ενενήντα; ή ακόμη και τριάντα; Έχασα την αίσθηση του χρόνου) λεπτά, το μυαλό μου διχαζόταν από την ανάγκη να κατανοήσει οτιδήποτε γίνεται και από την άλλη, την επιθυμία να είμαι γαλήνια κι να το απολαύσω όλο αυτό.

Όλα όσα μπορεί να σου προσφέρει η Αγιουβέρδα

Από την αρχή θα μπορούσα να πω ότι η Αγιουβέρδα είναι διαφορετική. Δεν είναι μια γρήγορη λύση για την αγχωτική καθημερινότητά μας. Αντιθέτως, πρόκειται για αυτό που αποζητούμε περισσότερο στις ζωές μας – την ισορροπία. Το να είσαι ισορροπημένη σημαίνει να έχεις ένα κέντρο στο οποίο βασίζεσαι. Όταν αυτό το κέντρο δεν υπάρχει, η ζωή εύκολα μπορεί να σε ρίξει – γίνεσαι αντιδραστική χωρίς να έχεις έναν στόχο, εξαντλείσαι και δεν μπορείς να ανασυντάξεις τις δυνάμεις σου. Πολύ απλά, αφομοιώνεσαι από την καθημερινότητα και δεν γίνεσαι η γυναίκα που αφήνει το σημάδι της.

Η Αγιουβέρδα μας διδάσκει οτι δεν γνωρίζουμε τίποτα. Μας παροτρύνει να δώσουμε σημασία σε οτιδήποτε λειτουργεί καλύτερα για τον οργανισμό και το σώμα μας, υπενθυμίζοντας μας συνεχώς να επικεντρωνόμαστε στο τί είναι σημαντικό.

Το να είσαι ανοιχτόμυαλη είναι επιτακτικό – μόνο όταν επιτρέπουμε στον εαυτό μας να αντιμετωπίσει άβολες ή άγνωστες προς εμάς εμπειρίες, μπορεί αυτός να μάθει πώς να επιστρέψει σε ισορροπία.

Ο εαυτός μου ένιωθε σίγουρα άβολα – ένας λόγος ήταν και η απουσία ρούχων – αλλά πέρα απο αυτό, κατάφερα να με καταπλήξω! Μπόρεσα να είμαι ΟΚ με το να βιώσω κατι εντελώς νεο και διαφορετικό και να επαναπροσδιορίσω τα πιστεύω μου, πάνω στα οποία ήθελα να εστιάσω εκ νέου.

Ο καθένας από εμάς έχει αυτή την ευκαιρία, κάθε φορά που έρχεται αντιμέτωπος με κάτι διαφορετικό. Το ότι δεν είναι κάτι που γνωρίζουμε καλά, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν μπορεί να μας ωφελήσει. Είμαστε πιο υγιείς όταν βρισκόμαστε σε ισορροπία ή όταν μαθαίνουμε να ισορροπούμε καθώς κάνουμε βήματα προς το άτομο που θέλουμε να γίνουμε.

Το να γίνουμε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας θέλει προσπάθεια και χρόνο. Δεν γίνεται να βάλουμε σε δεύτερη μοίρα τις υποχρεώσεις μας και να τρέξουμε για αποτοξίνωση σε κάποιο κέντρο. Μπορούμε, όμως, να ενσωματώσουμε τους κανόνες της Αγιουβέρδα ώστε να «εκπαιδεύσουμε» το μυαλό μας να αντιστέκεται στο στρες που υπάρχει γύρω μας.

Η εμπειρία Panchakarma είναι μια εξαιρετικά μεταμορφωτική και αποτοξινωτική διαδικασία που διαρκεί από τρεις έως είκοσι μια ημέρες (ή ακόμη και περισσότερο) και περιλαμβάνει μια θρεπτική διατροφή και θεραπείες που διαρκούν περίπου τέσσερις ώρες την ημέρα.

Διάβασε τη συνέχεια εδώ.
Μετάφραση: Δήμητρα Καρατζά photos:  Nicole Ziza Bauer and Richard Douglas