Η λεβάντα είναι μία υπέροχη νότα, για τον κήπο και τη ζωή σου. Είναι ένα θεραπευτικό βότανο που συχνά εκμεταλλευόμαστε στη φαρμακευτική, τη μαγειρική, την κηπουρική και σίγουρα στη διακόσμηση.

Μάλιστα, η γαστρονομική της ιδιότητα έγινε μεγάλο trend τα τελευταία χρόνια και σίγουρα λειτούργησε θετικά για να προσελκύσει το ενδιαφέρον μεγάλης μερίδας ανθρώπων, οι οποίοι θέλησαν να προχωρήσουν στην καλλιέργεια της, ακόμη και σε μία μικρή γλάστρα του σπιτιού τους.

Το ενδιαφέρον για την καλλιέργεια και τη φροντίδα της λεβάντας είναι συνεχώς αυξανόμενο και αυτό είναι ένα υπέροχο νέο, γιατί κυρίως συμπεραίνουμε πως οι άνθρωποι επιζητούν την επαφή και την ενασχόληση με τη φύση, η οποία έχει αν μη τι άλλο θετική επίδραση στη ψυχολογία μας. Αν σου έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον αυτό το φυτό τότε μάθε κάποια έξυπνα tips, τα οποία είχαμε την τιμή να μάθουμε από κάποιον που αγαπά πολύ τη φύση, τον γεωπόνο Γεωργούση Δήμο.

Γιατί λεβάντα και όχι κάποιο άλλο φυτό;

Η λεβάντα χαρακτηρίζεται και ως ξηροθερμικό, αφού μπορεί κανείς να την αξιοποιήσει εύκολα σε άγονα εδάφη, όπου η παρουσία του νερού είναι περιορισμένη. Το καλοκαίρι είναι μία ιδανική περίοδος για να φυτέψει κανείς λεβάντα στο κήπο του και γιατί όχι σε μία γλάστρα. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως για να μπορέσει να ευδοκιμήσει το φυτό αυτό αρκεί να έχει καλή στράγγιση το έδαφος. Δεν υπάρχει ένας σαφής κανόνας ως προς τη συχνότητα που ποτίζουμε το φυτό, καθώς αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Το σίγουρο είναι ότι δεν είναι απαιτητικό φυτό.

Μπορούμε να πολλαπλασιάσουμε το φυτό για να αποκτήσουμε μία μεγαλύτερη ποσότητα;

Φυσικά, με τον πολλαπλασιασμό με μοσχεύματα. Είναι ένας εύκολος και γρήγορος τρόπος. Σε περλίτη (ελαφρόπετρα) ή σε χοντρή άμμο τοποθετούμε ένα μόσχευμα, δηλαδή κομμάτι τρυφερού βλαστού, αφού αφαιρέσουμε τα 2/3 των φύλλων του κλαδιού, αφήνοντας μόνο φύλλα στην κορυφή του μοσχεύματος. Φροντίζουμε έπειτα, να το βάλουμε σε ένα σκιερό μέρος, ώστε να υπάρχει αυξημένη σχετική υγρασία στην ατμόσφαιρα. Το μόσχευμα πρόκειται να ριζώσει από 5 έως 10 εβδομάδες, ανάλογα με την πάχυνση του ξύλου. Δεν ξεχνάμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα να το ποτίζουμε.

Προσβάλλεται από έντομα;

To αιθέριο έλαιο της λεβάντας είναι εντομοαπωθητικό, για αυτό το λόγο δεν προσβάλλεται εύκολα από έντομα. Επίσης, γνωστή είναι η σκoροκτόνος δράση του.

Μιας και αναφερθήκατε στο αιθέριο έλαιο του φυτού, η διαδικασία για να παράξουμε αιθέριο έλαιο είναι απαιτητική;

Για όσους ενδιαφέρονται καλό θα ήταν να γνωρίζουν ότι απαιτείται αποστακτήρας οικιακής χρήσης. Κατά τη διαδικασία αυτή ο ατμός από τα φύλλα της λεβάντας και τα άνθη της ψύχονται και διοχετεύονται σε μία γυάλινη στήλη. Στη στήλη μαζεύεται αιθέριο έλαιο και νερό και ακολουθεί ο διαχωρισμός των δύο.

Αν θέλαμε να δημιουργήσουμε μία σύνθεση με άλλα φυτά ποιος είναι ο ιδανικός συνδυασμός;

Χρησιμοποιείται συχνά στην αρχιτεκτονική κήπων. Χρησιμοποιείται μόνο του ή και σε συνθέσεις μαζί με άλλα αρωματικά φυτά που απαιτούν άπλετο φως, λίγο νερό και έδαφος που στραγγίζει εύκολα. Συχνά θα το δούμε με δενδρολίβανο, φασκόμηλο, ρίγανη, θυμάρι κ.α.