Ο χωρισμός δεν είναι ένα ευχάριστο γεγονός. Είναι δεδομένο ότι θα σου προκαλέσει στενοχώρια αρχικά, ωστόσο με τον καιρό αρχίζεις να ζυγίζεις τα πράγματα. Η στενοχώρια αποχωρεί σταδιακά, ενώ σιγά- σιγά ξεδιαλύνει το τοπίο μπροστά σου. Ως τώρα ήταν όλα μαύρα, μα τα σύννεφα αποχωρούν ένα- ένα και το γκρίζο το διαδέχονται κομμάτια φωτεινού ουρανού. Μέχρι αυτό το σημείο έβλεπες μόνο αυτά που έχασες, τώρα αρχίζεις να διακρίνεις αυτά που κερδίζεις.

Γιατί σ’ έναν χωρισμό δεν χάνεις μόνο, κερδίζεις κιόλας. Και μάλιστα πολλά περισσότερα απ’ όσα μπορείς να υπολογίσεις όταν είσαι ακόμα θλιμμένος και θολωμένος. Κι έτσι ανταμείβεσαι μακροπρόθεσμα απ’αυτό το τέλος με τα μαθήματα που πήρες να σε συντροφεύουν για τη συνέχεια.

Όταν σταματά να εξελίσσεται η σχέση, μαραζώνει

Στην αρχή μιας σχέσης είναι το πάθος κι ο έρωτας, το πιο έντονο συναίσθημα που δεν σ’ αφήνει να ησυχάσεις στιγμή. Η ένταση σε κατακλύζει. Ωστόσο αυτό το συναίσθημα δεν διαρκεί για πάντα. Ύστερα έρχεται η αγάπη. Κι αυτή όμως αν δεν την ποτίσεις θα μαραζώσει. Χρειάζεται προσπάθεια, θέληση και εξέλιξη. Μόνο όσο συνεχίζει να εξελίσσεται μια σχέση κρατάει, η στασιμότητα την καταστρέφει.

Ο χρόνος γιατρεύει τις πληγές

Όπως σε πολλά δυσάρεστα θέματα έτσι και στον χωρισμό, όσο πόνο και να νιώθεις, όσο αβάσταχτο και να σου φαίνεται τη στιγμή που το βιώνεις, με τον χρόνο θα περάσει. Θα μάθεις λοιπόν να ζεις με αυτό, μέρα με τη μέρα θα συνηθίσεις στην ιδέα και τη νέα πραγματικότητα και θα προσαρμοστείς σ’ αυτή. Μετά από καιρό θα κοιτάξεις πίσω σου και θα συνειδητοποιήσεις ότι το μόνο που χρειαζόταν ήταν ν’αφήσεις τον χρόνο να περάσει, να εμπιστευτείς απλά τη δύναμή του. Το ένιωσες άλλωστε στον εαυτό σου, τώρα είσαι καλά. Τώρα ξέρεις ότι εκείνος είναι ο καλύτερος γιατρός.

Διάβασε επίσης: Το ευχαριστώ που πρέπει να πεις στον χρόνο

Περνάς και μόνη σου καλά

Πάνω απ’ όλα έχει σημασία να είσαι καλά με τον εαυτό σου, ώστε όταν θα μείνεις μόνη σου να μπορείς να περάσεις και καλά. Άνθρωποι που δεν μπορούν να μείνουν μόνοι τους και δεν τα έχουν βρει με τον εαυτό τους ενδεχομένως να καλύπτουν την ανασφάλειά τους μέσα από μια σχέση που μπορεί να απολαμβάνουν συντροφικότητα μεν, χάνονται μέσα σ’ αυτή δε. Μένοντας μόνος, χάνοντας την «σιγουριά» που σου ενέπνεε η σχέση μαθαίνεις να ψάχνεις τη σιγουριά στον εαυτό σου κι έτσι τα βρίσκεις μαζί του. Στέκεσαι στα πόδια σου, αποκτάς περισσότερη ανεξαρτησία και φυσικά περνάς καλά.

Έχεις λιγότερες πιθανότητες να κάνεις τα ίδια λάθη

Θέλοντας και μη, βγαίνοντας από μια σχέση περνάς μια περίοδο αυτοκριτικής. Τι έχεις κάνει σωστά, τι λάθος, συνειδητοποιείς κάποια πράγματα και όταν αντιμετωπίσεις μελλοντικά μια κατάσταση παρόμοια θα έχεις πλέον τη γνώση και τη σοφία να συμπεριφερθείς διαφορετικά, να αντιμετωπίσεις μια κατάσταση με άλλο τρόπο. Οι πιθανότητες να κάνεις τα ίδια ακριβώς λάθη από την πλευρά σου ελαχιστοποιούνται. Μπορεί να έχεις πάθει, αλλά σίγουρα έχεις μάθει.

Δεν παρατάς τα πάντα για να είσαι σε μια σχέση

Το ότι ερωτεύτηκες και είσαι σε σχέση μ’ έναν άνθρωπο δεν σημαίνει ότι παρατάς ο,τι κάνεις, αμελείς τους γύρω σου και τις υποχρεώσεις μόνο και μόνο για να είσαι δίπλα του. Διότι, επιστρέφοντας σ’ όλα εκείνα που παράτησες για να είσαι μαζί του, δεν σου εγγυάται κανείς ότι αυτά θα είναι ακριβώς όπως τα άφησες. Ούτε οι φίλοι θα δέχονται επ’ άπειρον τα “άκυρά” σου ούτε το χόμπι που αμέλησες θα σε υποδεχτεί στην ίδια φόρμα, ούτε η επαγγελματική ευκαιρία που δεν άρπαξες θα σε περιμένει. Και τότε θα πάρεις το μάθημα που χρειαζόσουν: δεν είναι φυσιολογικό να μην έχεις κοινωνική ζωή και εξέλιξη και σε άλλους τομείς παράλληλα με την σχέση σου.

Δες ακόμαΗ Gigi Hadid και ο Zayn Malik μας μαθαίνουν τι σημαίνει πολιτισμένος χωρισμός
featured photo: unsplash.com