Όταν είδα στο Facebook το group “30 χρονώ ανύπαντρες” η έκπληξη ήταν πολύ ευχάριστη. Διαπίστωσα πως κάποια κορίτσια με πολύ χιούμορ, πολύ μυαλό και ενδιαφέρουσες σύγχρονες προσωπικότητες θέλανε να μοιραστούνε μαζί μου – και με όσες ακόμη έχουν την ίδια νοοτροπία – όλα όσα τις προβληματίζουν και τις απασχολούν.

Έγινα μέλος στο συγκεκριμένο group από τα σπάργανά του και το παρακολουθώ στενά. Οι αναρτήσεις του είναι κοινωνικού, πολιτικού και χιουμοριστικού περιεχομένου, πάντα εύστοχες και δεν είναι λίγες οι φορές που περνούν σημαντικά μηνύματα χρησιμοποιώντας όλη τη δύναμη που έχουν σήμερα τα social media.

To lepidoptero, η misbehave και η neon kitty είναι τα τρία κορίτσια που δημιούργησαν το group και μας έδωσαν τη μεγάλη χαρά να τις φιλοξενήσουμε και να τις γνωρίσουμε καλύτερα βγάζοντας φοντάν και λικέρ στο Savoir Ville – όπως θα έκαναν κάποτε σε ένα καθωσπρέπει προξενιό. Μόνο που εμείς είμαστε ορκισμένες φεμινίστριες, με body positive σκέψη και πίνουμε στην υγειά όλων αυτών ένα μπουκάλι λικέρ τρώγοντας παράλληλα όλα τα σοκολατάκια.

Αρχικά θα ήθελα να ‘συστηθείτεστο κοινό, σαφέστατα όχι να αποκαλύψετε τις ταυτότητές σας, αλλά να πείτε για τους εαυτούς σας όλα όσα θα θέλατε να ξέρει

Lepidoptero: Είμαστε σύγχρονες τριαντάρες με προβληματισμούς γύρω από το πώς η κοινωνία αντιμετωπίζει τις γυναίκες κοντά σε αυτήν την ηλικία. Ταυτόχρονα, ασκούμε κριτική σε όλα τα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα της καθημερινότητας που μας επηρεάζουν με όπλο το χιούμορ και τον αυτοσαρκασμό.

Misbehave: Γειά! Μου τη δίνει να ακούω πως ο φεμινισμός δεν έχει νόημα πλέον γιατί οι γυναίκες έχουμε χειραφετηθεί. Θέλω να γκουγκλάρουν όλοι τη λέξη φεμινισμός ΤΩΡΑ.

Neonkitty: Θυμάστε αυτό που μας λέγανε στην εφηβεία μας ότι θα μεγαλώσουμε και θα ηρεμήσουμε και δεν θα είμαστε πια τόσο θυμωμένα γιατί θα καταλάβουμε ότι έτσι θα είναι τα πράγματα; Μεγάλωσα και θύμωσα περισσότερο.

Με ποια αφορμή αποφασίσατε να δημιουργήσετε αυτό το group; Είχατε διανοηθεί ότι πρόκειται να σημειώσει αυτή την επιτυχία; Που το φαντάζεστε να φτάνει και πως θα θέλατε να το βλέπετε ιδανικά να εξελίσσεται;

Lepidoptero: Ξεκίνησε σαν πλάκα πιο πολύ καθώς ήθελα με κάποιον τρόπο να εκφράσω τους προβληματισμούς της σημερινής τριαντάρας. Κάθε μέρα γινόμουν αποδέκτης σχολίων όπως «Πότε θα παντρευτείς; Έχεις μεγαλώσει πια!», «Καλές οι σπουδές αλλά πρέπει να κάνεις και κανένα παιδάκι», «Άμα η γυναίκα βγάζει 600 ευρώ μια χαρά είναι για να βοηθάει κι αυτή στα έξοδα του σπιτιού». Σε καμία περίπτωση δεν είχα σκεφτεί ότι θα έχει κοινωνικοπολιτικές αναλύσεις, ότι θα λαμβάναμε κείμενα από συλλογικότητες κλπ. Επειδή αυτό χρειαζόταν δουλειά από περισσότερα άτομα, το ανέφερα στον κύκλο μου και τα κορίτσια αποφάσισαν να συμμετέχουν στη διαχείριση της σελίδας και κάπως έτσι γίναμε τρεις.

Misbehave: Με το λεπιδόπτερο είχαμε αρχίσει να ασχολούμαστε με τα θέματα αυτά και εκτός social media. Θέλαμε να κάνουμε χαβαλέ για να αποφορτίζουμε αυτές τις συζητήσεις και τον κάναμε μεταξύ μας. Σε μια τέτοια κουβέντα μου στείλε ένα ηχητικό λέγοντας “φίλη μου δεν θα ασχολούμαι και με αυτό, 30 χρονών ανύπαντρη έχω φτάσει, έχω τα δικά μου προβλήματα”, και κούμπωσε και η ιδέα και το όνομα. Εννοείται θα είχε απήχηση η σελίδα. Δεν είναι οι εξυπνάδες μας το θέμα, οι θηλυκότητες φρίττουν εκεί έξω. Λέγονται ήδη στις παρέες αυτά, εμείς απλά τα ποστάρουμε στο facebook.

Neonkitty: Θα ήθελα κάποια στιγμή να μάθω ότι η σελίδα έγινε το έναυσμα για κάποιο να μάθει περισσότερα για το φεμινισμό, να οργανωθεί σε συλλογικότητες, στο σωματείο του, σε δράσεις γειτονιάς που του βγάζουν νόημα. Να εμπνευστεί, να διεκδικήσει. Σε τέτοιες ιστορίες ελπίζω.

Τι διαφορά πιστεύετε ότι έχει η σημερινή “30 χρονώ ανύπαντρη” από εκείνη του παρελθόντος και με εκείνη του μέλλοντος;

Lepidoptero: Στο παρελθόν ήταν σχεδόν αδιανόητο μια γυναίκα 30 ετών να μην έχει παντρευτεί καθώς αυτό ήταν δείγμα σοβαρού προβλήματος και κακοτυχίας. Γενικά η σεξουαλικότητα των γυναικών στο παρελθόν και τα θέλω τους δεν είχαν καμία σημασία και ένας καλός γάμος ήταν ο λόγος ύπαρξής τους. Στο σήμερα αυτό έχει αλλάξει καθώς πλέον μπορούμε να σπουδάζουμε και να επιλέγουμε πότε και αν θέλουμε να κάνουμε οικογένεια και με ποιό τρόπο. Ωστόσο, τα στερεότυπα συνεχίζουν να υπάρχουν κάτι το οποίο δυσκολεύει αρκετά τη ζωή μας. Είμαι σίγουρη όμως ότι η τριαντάρα του μέλλοντος, με τη δουλειά που γίνεται σήμερα, θα κατακτήσει την πλήρη αυτοδιάθεση του σώματός της.

Misbhave: Η γιαγιά μου στα 30 έπλενε σώβρακα και μεγάλωνε παιδιά σε έναν γάμο με συνοικέσιο. Η μάνα μου στα 30 σκιζόταν στη δουλειά για να κατοχυρωθεί στον χώρο της και να κάνει καριέρα, ενώ ισορροπούσε σε δωδεκάποντα και ταυτόχρονα μεγάλωνε ένα παιδί. Εγώ στα 30 προσπαθώ να ζήσω μια ευτυχισμένη ζωή με τις δικές μου επιλογές μέσα σε ένα δυστοπικό κόσμο στηριζόμενη στην κοινότητα και τις συντροφικές σχέσεις.

Neonkitty: Ελπίζω στο μέλλον να μην χρειάζεται να αναφερόμαστε ούτε στην ηλικία της γυναίκας, ούτε στο οικογενειακό στάτους της. Με αυτήν την οπτική δεν θα ήθελα να υπάρχει καμία «30 χρονώ ανύπαντρη» στο μέλλον!

Γιατί πιστεύετε ότι οι γυναίκες αγχώνονται και θέλουν να παντρευτούν όταν κοντεύουν τα 30 τους ; Βιώσατε ή βιώνετε κάτι τέτοιο και τι έχετε να πείτε σε όσες ανήκουν ηλικιακά σε αυτή την κατηγορία και πιθανόν να προβληματίζονται;

Misbehave: Τα στερεότυπα καλά κρατούν. Έχω να πω: “ Μην αγχώνεσαι! ”. Η χειρότερη συμβουλή στον κόσμο. A, και έλα στην σελίδα να τα μοιραστείς.

Neonkitty: Θα ήταν αστείο να πούμε ότι δεν αγχώνονται ή ότι δεν αισθάνονται την πίεση από την κοινωνία αλλά και τον κοντινό τους κύκλο. Εγώ σαν συμβουλή έχω να πω ότι δεν έχει και πολλή σημασία. Και να έκαναν «σωστά» όλες τις «επιλογές» που θέλουν να τους επιβληθούν, θα βρεθεί το επόμενο καταπιεστικό σχήμα στην επόμενη γωνία. Το σκεπτικό μου είναι πλήρως μπακαλίστικο: Παντρεύτηκες; Κάνε παιδί. Έκανες; Κάνε δεύτερο να έχει να παίζει. Έχεις 4 παιδιά και φτιάχνεις το καλύτερο γλυκό του κουταλιού; Δεν έκανες καριέρα παρόλο που είχες όλα τα φόντα. Δεν θα βγει άκρη έτσι ποτέ, οπότε κάνε ότι σε γεμίζει εξαρχής να τελειώνουμε.

Tι περιλαμβάνουν τα μηνύματα που λαμβάνετε στο inbox σας; Μπορείτε να θυμηθείτε το χειρότερο και το καλύτερο από αυτά;

Lepidoptero: Τα μηνύματα είναι συνήθως από θηλυκότητες που μας εκφράζουν την αγάπη τους και αυτό είναι πάρα πολύ γλυκό. Πολλά άτομα βρίσκουν δύναμη και κουράγιο μέσα από τις ενδυναμωτικές μας αναρτήσεις. Λαμβάνουμε σε συστηματική βάση κείμενα από συλλογικότητες αλλά και κείμενα καταγγελιών σεξουαλικής παρενόχλησης ή/και λεκτικής και σωματικής βίας. Δυστυχώς δεν μπορούμε να τα δημοσιεύουμε όλα αλλά πάντα τα προωθούμε με τη σειρά μας σε ομάδες που μπορούν να βοηθήσουν. Προσωπικά, τα καλύτερα μηνύματα είναι αυτά που ακολουθούν κάποια ανάρτησή μου σχετικά με την αγχώδη διαταραχή που έχω και που μου δείχνουν αμέριστη κατανόηση και συμπαράσταση. Έχω δεχτεί και κάποιες προτάσεις γάμου από άτομα που έχουν γοητευτεί από την περσόνα του λεπιδόπτερου. Στα χειρότερα μπορώ να βάλω διάφορους τύπους που μας στέλνουν και μας βρίζουν με πολύ χυδαίο σεξιστικό τρόπο, απειλώντας μας, κάτι που δείχνει πόσο σημαντικές είναι αυτές οι σελίδες σε μία κοινωνία που η χειραφέτηση της γυναίκας και η κατάρριψη των καταπιεστικών προτύπων ακόμα ενοχλεί.

Misbehave: Ενημερώσεις, καταγγελίες, ερωτήσεις, αυτά είναι τα καλύτερα. Μπινελίκια από σεξιστές τα χειρότερα, αλλά οκ, συνηθισμένες.

Συμμετέχουν άνδρες στην ομάδα κι αν ναι τι τύποι έχετε ψυχολογήσει ότι είναι;

Lepidoptero: Στη διαχείριση της σελίδας δεν συμμετέχουν, όμως οι ακόλουθοι της σελίδας προέρχονται από όλα τα φύλα και τις σεξουαλικές προτιμήσεις. Συνήθως είναι άτομα που είναι ευαισθητοποιημένα στα ζητήματα του φύλου και της πατριαρχίας και αφουγκράζονται την ανησυχία μας για την κατάρριψη κάθε μορφής επιβολής και εξουσίας πάνω στα σώματά μας.

Misbehave: Ότι είπε το λεπτιδόπτερο, αλλά παίζουν και τρολλς όλων των φύλων που ή απλά λένε βλακείες είτε έχουν ατζέντα να σπρώξουν. Βαριόμαστε να μπλοκάρουμε αλλά όταν γίνονται προσβλητικοί ή επικίνδυνοι δυστυχώς είναι μονόδρομος.

Κάποια από εσάς υπογράφει ως λεπιδόπτερο. Μπορούμε να μάθουμε την ιστορία πίσω από αυτό το ψευδώνυμο; (To ίδιο ισχύει και για τα misbehave και neonkitty)

Lepidoptero: Πεταλούδα, τσαχπίνα και γυριστρούλα, εγώ δηλαδή!

Misbehave: Δεν έχει ιστορία, είναι λογοπαίγνιο με το missBehave. Όλες οι λέξεις απο mis παίζουν, misperceive, misdirect, misunderstand. Eλπίζω μια μέρα να το κάνω trend, διαλέξτε το καθένα το δικό του!

Neonkitty: Εκφράζει κάπως την αισθητική μου. Κάπως χαριτωμένο φωσφοριζέ και ροζ, από αυτές τις φεμινίστριες που ο κόσμος τείνει να μην παίρνει πολύ στα σοβαρά, ακόμα και στους πιο «προοδευτικούς» κύκλους. Έχω βαρεθεί τα στερεότυπα ακόμα και στο φεμινισμό, κάπου ήμαρτον.

Ποια είναι η γνώμη σας για τον γάμο, την οικογένεια, τα παιδιά; Φαντάζεστε τους εαυτούς σας κάποια στιγμή παντρεμένες και μητέρες;

Lepidoptero: Κρατάω μόνο τη διάθεση κάποια στιγμή να αποκτήσω παιδιά, είτε με κάποιο σύντροφο είτε μέσω υιοθεσίας. Ο γάμος είναι ένα περιττό έξοδο και η οικογένεια, όπως ορίζεται κοινωνικά, είναι κάτι που νιώθω ότι θα με καταπίεζε.

Misbheave: Δεν περιμένω από κανέναν θεσμό να νομιμοποιήσει τη ζωή γενικώς, αλλά ότι συμβεί στο μέλλον θα να ναι με τους δικούς μου όρους και με ανθρώπους που τους σέβονται.

Neonkitty: Για μένα οικογένεια πλέον μπορεί να είναι οτιδήποτε και οποιοσδήποτε θέλεις να έχεις κοντά σου, σε στηρίζει και σε αποδέχεται. Για άλλους στενοί φίλοι, για κάποια ένας σύντροφος και δυο παιδιά, για κάποιο άλλο η γάτα του. Εγώ αυτήν τη στιγμή αισθάνομαι ότι έχω μια οικογένεια που έχω επιλέξει και χτίζεται καθημερινά. Το σενάριο μου είναι παιδιά, σκυλιά, γατιά και ό,τι άλλο χωράει!

Ποια είναι η γνώμη σας για τον μέσο Έλληνα άνδρα που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην ίδια ηλικία με την “30 χρονών ανύπαντρη”; Τι πιστεύετε ότι ψάχνει, ότι φοβάται, ότι είναι έτοιμος να προσφέρει; Σε τι διαφέρει από τους μεγαλύτερους;

Misbhave: Ελπίζω μόνο να μας διαβάζει, εμάς και όλα τα βαλλόμενα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο από τα συστήματα καταπίεσης του καπιταλισμού. Άμα θέλει να καταλάβει προτείνω να μην ρωτάει πιεστικά, να μην προσπαθεί να χωρέσει τα πάντα στη δική του κοσμοθεωρία, αλλά να ακούει με ενδιαφέρον (ακόμα και αν διαφωνεί.

Neonkitty: Είμαι ρομαντική, πιστεύω ό,τι ψάχνουμε όλα μας. Αποδοχή και ομορφιά. Ο τρόπος δεν είναι πάντα σωστός δυστυχώς. Η διαφορά με τους μεγαλύτερους άντρες είναι ότι εκείνοι γνώριζαν βαθιά το προνόμιο που έφεραν και προσπάθησαν πολύ να μην το χάσουν με κάθε κόστος. Οι νεότεροι άνδρες αισθάνομαι ότι νιώθουν τύψεις για το προνόμιο που τους έχει δοθεί αλλά κι αυτοί φοβούνται μην το χάσουν. Οι περισσότεροι αισθάνονται πιο φεμινιστές από ότι είναι και τσαντίζονται άμα δεν τους πεις μπράβο. Έτσι πρέπει συνεχώς να τους παρηγορείς και να κουβαλάς αυτοκόλλητα επιβράβευσης, είναι κάπως κουραστικό αυτό. Δεν λέω για σένα που μας διαβάζεις τώρα, λέω για έναν φίλο από το χωριό δεν τον ξέρεις εννοείται.

Γενικά πιστεύετε ότι έχει αλλάξει η νοοτροπία των Ελλήνων ανδρών τα τελευταία χρόνια ή ακόμα αναπαράγονται στερεοτυπικά και σταθερά σεξιστικά;

Lepidoptero: Προσωπικά πιστεύω ότι ζούμε σε μία βαθιά συντηρητική κοινωνία όπου αναπαράγονται καθημερινά όλα τα σεξιστικά στερεότυπα και η μόνη ελπίδα για να αλλάξει αυτό είναι μέσα από τη δημιουργία ομάδων και φορέων που στόχο έχουν την ορατότητα των καταπιεζόμενων υποκειμένων. Θεωρώ ότι οι όποιες ‘προοδευτικές’ φωνές ακούγονται από τα συστημικά μέσα ή ακόμα και από τους χώρους εργασίας μας και τον κοινωνικό περίγυρό μας είναι πολλές φορές υποκριτικές και ανεπαρκείς. Χαρακτηριστικά να αναφέρω τις υποθέσεις που βγήκαν στην επιφάνεια τον τελευταίο καιρό και το κυρίαρχο ερώτημα του μέσου Έλληνα είναι το ‘Γιατί τώρα;.

Misbehave: Δες μόνο τις αντιδράσεις στις πρόσφατες αποκαλύψεις για τους βιασμούς και τις κακοποιήσεις. Μεγάλη μερίδα της κοινωνίας ενοχλείται από τους παιδοβιασμούς μόνο επειδή τελέστηκαν ως ομόφυλες πράξεις, ενώ πολλοί θεωρούν πως οι παρενοχλήσεις προκλήθηκαν από τα θύματα για να κάνουν καριέρα ενώ οι καταγγελίες είναι εργαλείο προς όφελος τους. Να πω εδώ πως δεν είναι οι άντρες σεξιστές. Σεξιστική είναι η κοινωνία, που μέσω της πατριαρχίας καταπιέζει όλα τα φύλα. Ο εσωτερικευμένος σεξισμός από άτομα που δεν έχουν το προνόμιο του ανδρικού φύλου δίνει και παίρνει.

Neonkitty: Ότι έχουν αλλάξει πολλά τα τελευταία χρόνια είναι σαφές και όλα τα εύσημα πρέπει να αποδοθούν στις θηλυκότητες κ τις συλλογικότητες που έχουν φτύσει αίμα με καθημερινό αγώνα. Δυστυχώς τα σεξιστικά στερεότυπα παραμένουν και είναι ύπουλα, παίρνουν νέες μορφές, γι αυτό ο φεμινισμός δεν θα παλιώσει κι εμείς στη σελίδα θα έχουμε δουλίτσα.

Ποιες αναρτήσεις βλέπετε ότι έχουν μεγαλύτερη απήχηση στη σελίδα; Oι πιο ανάλαφρες και χιουμοριστικές, εκείνες που θέλουν να περάσουν ένα πολιτικό μήνυμα ή κάποιες άλλες;

Lepidoptero: Οι χιουμοριστικές συνήθως και όσες αναφέρονται σε ψυχικές διαταραχές.

Misbhehave: Ο χαβαλές είναι λογικό να πει πέραση, αλλά οι αναφορές σε ψυχικές διαταραχές σπάνε ταμεία. Τα άτομα υποφέρουν και έχουν ανάγκη από ορατότητα, να νιώσουν πως δεν είναι μόνα ή “μη κανονικά”.

Neonkitty: Και οι ειρωνικές θα συμπληρώσω εγώ! Τρεφόμαστε με μικρές κακιούλες ενάντια στα προνόμια όλα μας, δε βρίσκετε;

Πόσο πιστεύετε ότι απέχουμε ως κοινωνία από το να καταργήσουμε την κακοδαιμονία της γεροντοκόρης;

Lepidoptero: Θα σου απαντήσω βιωματικά. Με πάρα πολύ κόπο, αλλά από επιλογή, κατάφερα να αποκτήσω πολύ υψηλή πανεπιστημιακή μόρφωση και να μπορώ να βιοπορίζομαι μόνη μου, σε μία εποχή που η γενιά μου τα βγάζει πολύ δύσκολα πέρα. Κι όμως στα οικογενειακά τραπέζια κανείς δε με ρωτάει για τα επαγγελματικά μου σχέδια για το μέλλον. Κανείς δε μου αναγνωρίζει τις προσπάθειες μου. Όλοι ζουν με το άγχος της αποκατάστασής μου. Οι γονείς μου δε γνωρίζουν για τη σελίδα και μάλλον θα ντρέπονταν για το περιεχόμενό της που το διαμορφώνει η γεροντοκόρη κόρη τους. Κάθε μου κεκτημένο είναι ένα επιπλέον προσόν που θα μου εξασφαλίσει έναν καλό χορηγό, έναν πετυχημένο γάμο δηλαδή.

Misbhave: Γεροντοκόρη θα πει μοναξιά, θα πει απόκληρη, σπρωγμένη στο περιθώριο, χωρίς αγάπη, φιλία, παρέα, ενδιαφέρον. Όταν μάθουμε πως αγάπη και συντροφικότητα δεν κατοχυρώνω ως υποχρέωση λόγω της εξ αίματος σχέσης, αλλά τη δημιουργώ με ενδιαφέρον, καθημερινές επιλογές και φροντίδα, ε τότε το μέλλον χωρίς άντρα και παιδιά που με αγαπάνε από κοινωνική υποχρέωση δεν θα φαντάζει τόσο ζοφερό.

Neonkitty: Η κακοδαιμονία της γεροντοκόρης αισθάνομαι ότι μεταφέρεται ηλικιακά. Παλιά ήσουν ατυχήσασα μεγαλοκοπέλα στα 30, τώρα αρχίζουμε να το σπρώχνουμε στα 40. Γι αυτό χρειαζόμαστε το φεμινισμό, γιατί δεν αρκεί να «κερδίσεις χρόνο» μέχρι να σε πουν γεροντοκόρη. Είμαι αισιόδοξη ότι κάποια στιγμή αυτή η λέξη θα μας ακούγεται ξένη σαν έννοια, αλλά θα πάρει καιρό.

Υπάρχει κάποιο μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε σε όλες τις 30 χρονώνκαι πάνωανύπαντρες εκεί έξω;

Lepidoptero: Κορίτσια μη μασάτε! Αν αυτό που έχετε ακολουθήσει στη ζωή σας πάει κόντρα στην κυρίαρχη αφήγηση της πατριαρχίας και σας κάνει ευτυχισμένες, τότε είστε στο σωστό δρόμο! Κανείς δεν έχει δικαίωμα να σας στερήσει τη ζωή που θέλετε να ζήσετε.

Misbehave: Μίλα ανοιχτά, θα βρεις πολλά να σε υποστηρίξουν. Δεν είναι ανάγκη να πεις το πιο έξυπνο πράγμα στη γη, δεν ψάχνει κανείς μέντορες, συντροφιά ψάχνει. Μοιράσου τους φόβους και τη ντροπή σου για να τα ξορκίσουμε μαζί. Όλα στο ίδιο καζάνι βράζουμε.

Neonkitty: Μην τρέχεις να προλάβεις να κάνεις τσεκ όλα τα κουτάκια στη λίστα, είναι παγίδα. Ακόμα κι αν σου αρέσουν άπειρα οι λίστες, όπως σε εμένα.

Mε τα δικά τους λόγια…

Lepidoptero: Ένα μήνυμα προς την κοινωνία που με πολύ ευκολία κρίνει και χλευάζει ό,τι βγαίνει έξω από τα μέτρα της: Σταματήστε να ρωτάτε μία γυναίκα πότε θα κάνει παιδί. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψυχικό τραύμα για μία γυναικά από το να θέλει να κάνει παιδί αλλά να μη μπορεί για λόγους υγείας, για βιοποριστικούς λόγους ή γιατί αντιμετωπίζει κάποιο ζήτημα νευροδιαφορετικότητας. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψυχικό τραύμα για έναν άνθρωπο από το να πρέπει να καταπιέσει τα θέλω του ώστε να χωράει στις νόρμες μίας κοινωνίας. Ζούμε σε μια κοινωνία που ένας τρανς άντρας δεν μπορεί να φέρει στον κόσμο ένα παιδί και να είναι αποδεκτός. Δύο λεσβίες δε μπορούν να πάνε το παιδί τους στο σχολείο χωρίς αυτό να γίνεται δέκτης λεκτικής βίας. Και τι γίνεται με τα queer άτομα που θέλουν να ζήσουν με τα σύντροφά τους και τα παιδιά τους με ασφάλεια; Είναι υποκριτικό και πολύ ψυχοφθόρο για όσους/όσες/όσα δέχονται τέτοιες ερωτήσεις γιατί η κοινωνία δε νοιάζεται στην πραγματικότητα για τα παιδιά αλλά για την επιβολή στα γυναίκεια σώματα που θεωρούνται αναπαραγωγικές μηχανές.

Misbhave: Τι χαζομάρα να υποχρεώνουμε τα άλλα να μας εξηγούν τις προσωπικές τους επιλογές. Παιδί ή όχι, γάμος ή όχι, δουλειά ή όχι, σεξ ή όχι. Αφήστε τα ψόφια και δείξτε πραγματικό ενδιαφέρον. Ρωτήστε τους ανθρώπους τι κάνουν, πως την παλεύουν, αν χρειάζονται κάτι.