Δέκα τύποι λιχουδιών όπως cookies, κέικ και pastries γενικά από όλο τον κόσμο, που είναι αρκετές για να σε κάνουν να τρέξεις στο κοντινότερο φούρνο ή ζαχαροπλαστείο για να ικανοποιήσεις τη λιγούρα σου.

Alfajores, Αργεντινή

Τα cookies που θα συνόδευαν τον καφέ σου σε 10 διαφορετικά μέρη στον κόσμο
Christian Vinces/ Shutterstock

Cookies για πρωινό, τι καλύτερο; Ένα τραγανό μπισκότο με γεύση καρύδας, τύπου σάντουιτς γεμάτο με γλυκιά κρέμα dulce de leche. Το δημοφιλές αυτό σνακ είναι ιδανικό για τσάι, επιδόρπιο, αλλά και πρωινό.

Βουτυρένια vanillekipferl, Αυστρία

Τα cookies που θα συνόδευαν τον καφέ σου σε 10 διαφορετικά μέρη στον κόσμο
achristopher73 / Shutterstock

Πρόκειται για ένα τραγανό, βουτυρένιο, μπισκότο με αμύγδαλα και άχνη ζάχαρη με άρωμα βανίλιας. Το όνομα vanillekipferl σημαίνει “φεγγάρι βανίλιας”. Είναι το παραδοσιακό μπισκότο των Χριστουγέννων, το οποίο προέρχεται από τη Βιέννη αλλά είναι αρκετά δημοφιλές σε όλη την Αυστρία.

Μπάρες Nanaimo, Καναδάς

Flickr / Craig Dugas

Οι ωμές αυτές μπάρες προέρχονται από την ομώνυμη πόλη στη British Columbia. Το καναδικό επιδόρπιο αυτό διαθέτει στρώματα μπισκότων ή τραγανής βάφλας, σοκολάτας και κρέμας custard.

Paprenjak, Κροατία

Wikimedia Commons / Julie Underwood

Κροατικό μπισκότο με μια ιδιαίτερη προσθήκη- το μαύρο πιπέρι. Η συνταγή απαιτεί ένα ασυνήθιστο μείγμα μελιού και μαύρου πιπεριού μαζί με καρύδια, μπαχαρικά, αυγά και βούτυρο.

Madeleines, Γαλλία

Flickr / Karen Booth

Eίναι πραγματικά αφράτες και αρκετά μικροσκοπικές. Οι κλασσικές με γεύση βανίλιας, είναι αυτό που λένε “κανείς δεν μπορεί να φάει μόνο μία”.

Κουραμπιέδες, Ελλάδα

Bill Anastasiou/Shutterstock

Δεν θα μπορούσαμε να μην τους συμπεριλάβουμε. Το βασικό τους συστατικό είναι το καλοψημένο αμύγδαλο, το οποίο δίνει τη γεύση και την τραγανότητά του. Στα συν, η άχνη ζάχαρη σαν επικάλυψη. Πλησιάζει ο καιρός που θα τους απολαύσουμε!

Nankhatai, Ινδία

Wikimedia Commons/S.M. Samee

Αυτά τα βουτυρένια κουλουράκια έχουν μια ξεχωριστή, πλούσια γεύση την οποία παίρνουν από το ghee (βούτυρο κλαριφιέ από αγελάδα ή βουβάλι). Ιδιαίτερα δημοφιλές κατά τη διάρκεια της Ινδικής Γιορτής των Φώτων, Diwali.

Reshteh khoshkar, Ιράν

Wikimedia Commons

Ένα μπισκότο φτιαγμένο από αλεύρι ρυζιού, κάρδαμο, πιπερόριζα, κανέλα και καρύδια, το οποίο τηγανίζεται σε αρκετό λάδι πριν βουτηχτεί στο σιρόπι. Είναι το παραδοσιακό μπισκότο κατά το Ραμαζάνι.

Amaretti, Ιταλία

Wikimedia Commons/Greg O’Beirne

Εκτός από τα δημοφιλή Biscotti, υπάρχουν και τα Amaretti, τα οποία είναι ουσιαστικά μακαρόν με άρωμα αμυγδάλου. Τραγανά στο εξωτερικό και μαλακά στο εσωτερικό, είναι ιδανικά συνοδευτικά για το παγωτό σου.

Stroopwafels, Ολλανδία

Ryan Merkley/Flickr

Τα Stroopwafels προέρχονται από τη Χάουντα (ή Γκούντα), μια πόλη που είναι αρκετά γνωστή για τη μαγειρική της παράδοση. Το λεπτό μπισκότο βάφλας με κρέμα καραμέλας στο κέντρο συνήθως σερβίρεται με ζεστό καφέ ή τσάι και υπάρχει λόγος γι’ αυτό . Όταν τοποθετείται πάνω στην κούπα σαν καπάκι, ο καυτός ατμός το μαλακώνει και η γεύση του έτσι απογειώνεται.