Ένα λάθος σε μία σχέση μπορεί να είναι ένα τεράστιο μάθημα και ευκαιρία για εξέλιξη.

Ωστόσο, πολλοί από εμάς κάνουμε τα ίδια λάθη ξανά και ξανά, με αποτέλεσμα να κάνουμε τον ίδιο κύκλο και να αδυνατούμε να πετύχουμε μία δυνατή, ευτυχισμένη σχέση.

Για να ξεφύγουμε από αυτόν τον φαύλο κύκλο, διάβασε τα οκτώ λάθη που έχουμε κάνει όλοι σε μία σχέση κι εσύ θα βρεις τον τρόπο να τα αποφύγεις την επόμενη φορά.

1. Ο νικητής σε μία διαφωνία

Μερικοί από εμάς μπαίνουν σε διαφωνίες όπως ένας δικηγόρος που παλεύει για να κερδίσει μια δίκη. Εστιάζουμε στο να αποδείξουμε αυτό που υποστηρίζουμε και να δείξουμε στ@ σύντροφό μας που κάνει λάθος.

Ωστόσο, ο αγώνας για να κερδηθεί μία διαφωνία μπορεί να προκαλέσει δυσαρέσκεια ή ακόμα και τοξικότητα σε μια σχέση. Και το πιο σημαντικό; Δεν είναι παραγωγικός τρόπος για την επίτευξη μιας υγιούς, ευτυχισμένης σχέσης. «Το να κερδίσεις» δεν σημαίνει πραγματικά τίποτα – εκτός από το γεγονός ότι έκανες τ@ σύντροφό σου να αισθάνεται λάθος.

Τι να κάνεις αντ ‘αυτού: Ο στόχος είναι να κατανοήσεις την οπτική τ@ αγαπημένου σου προσώπου, όχι να «κερδίσεις» μια διαμάχη. Αντί να αποδείξες κάτι, κάνε ερωτήσεις για να κατανοήσεις καλύτερα την άποψη τ@ συντρόφου σας. Μην σκέφτεστε τη διαφωνία σαν να είναι εναντίον σου. Σκέψου πως εσείς οι δύο είστε ενάντια στο πρόβλημα.

2. Δεν υπάρχουν όρια

Προσδιόρισε τι θέλεις από μια σχέση και βάλε τα όρια ανάλογα. Αν θες φτιάξε μία νοερή, ή και σε χαρτί, λίστα με αδιαπραγμάτευτα χαρακτηριστικά ενός συντρόφου  (όπως αίσθηση του χιούμορ, πίστη και ενσυνείδηση) και μην συμβιβάζεσαι με λιγότερα. Η ερωτική σου ζωή θα είναι πολύ καλύτερη όταν ξέρεις τι θέλεις.

3. Να παραπονιέσαι για τη σχέση σου σε άλλους ανθρώπους

Αν οι επαναλήψεις του Sex and the City ήταν μέρος της ζωής σου μέχρι σήμερα, πιθανότατα περίμενες μία ζωή με μη ρεαλιστικούς προϋπολογισμούς για ρούχα και καθημερινό brunch ”με τα κορίτσια”. Πέρα από τα πρακτικά, το Sex and the City μας είπε ότι η κύρια δραστηριότητα που πρέπει να κάνουμε με τις φίλες είναι να αναλύουμε τις σχέσεις μας. Το πρόβλημα είναι στο να μοιράζεσαι όλες τις λεπτομέρειες: Όχι μόνο διαλύει την εμπιστοσύνη στη σχέση σου, αλλά δεν είναι παραγωγικό και σε κρατά συγκεντρωμένη στα αρνητικά.

Τι να κάνεις αντ ‘αυτού: Επικοινώνησε με τ@ σύντροφό σου τα παράπονά σου και προσπαθήστε μαζί να το αντιμετωπίσετε.

4. Να μην είσαι απόλυτα ειλικρινής για τα συναισθήματά σου

Πόσες φορές έχεις σταματήσει τον εαυτό σου από το να εξομολογηθεί συναισθήματα εξαιτίας του φόβου για απόρριψη; Ή τις φορές που δεν ήσουν απόλυτα ειλικρινής για το πώς ένιωθες επειδή δεν ήθελες να πληγώσεις τα συναισθήματα κάποιου; Τι γίνεται με τις φορές που είπες «ναι» αλλά πραγματικά εννοούσες «όχι;»

Τι να κάνεις αντ ‘αυτού: Κλισέ αλλά αληθινό: Η ειλικρίνεια είναι πραγματικά η καλύτερη πολιτική. Μην δίνεις περισσότερη δύναμη στον φόβο της απόρριψης και χάνεις την ευκαιρία να πεις σε κάποιον πώς νιώθεις. Να είσαι συμπονετικά ειλικρινής όταν κάτι δεν λειτουργεί. Να νιώθεις άνετα να πεις όχι.

5. Να περιμένεις από τον άλλον σου να είναι τα πάντα για σένα

Περιμένουμε από @ σύντροφο να είναι @ «καλύτερ@ φίλος», το σύστημα υποστήριξης, ο συγκάτοικός μας, ο αιώνιος plus one και να κρατά το πάθος και τη σπίθα ζωντανά, πάνω από όλα. Ας είμαστε ειλικρινείς: Αν ένα άτομο ήταν ό,τι χρειαζόμασταν, δεν θα είχε τον χρόνο ή την ενέργεια να ζει για τον εαυτό του.

6. Να περιμένεις την τελειότητα

Στην πραγματικότητα, η αγάπη είναι ένα ρήμα, μία πράξη. Είναι κάτι που εξασκείται, όχι κάτι που αποκτάται και τσεκάρεται σε μία λίστα. Όσο λιγότερο το εξασκείς, τόσο λιγότερο θα το αισθάνεσαι ή ακόμα και θα το παρατηρείς. Το να περιμένεις τα πάντα να είναι τέλεια και μετά να τρελαίνεσαι ή να εγκαταλείπεις όταν τα πράγματα δεν είναι όπως φαντάστηκες, όχι, αυτό δεν είναι αγάπη.

Τι να κάνεις αντ ‘αυτού: Να περιμένεις την πρόοδο αντί την τελειότητα. Να προσπαθείς να επικοινωνείς καλύτερα και να έρθεις πιο κοντά με τ@ σύντροφό σου. Δεν θα φτάσετε ποτέ στην «τελειότητα», αλλά δεν θα έχει σημασία γιατί η αγάπη δεν είναι το τελικό αποτέλεσμα.

Η αγάπη είναι το χάος, τα λάθη, τα γέλια και τα δάκρυα που με κάποιο τρόπο κάνει τη ζωή μας καλύτερη.