Έχεις μετρήσει ποτέ πόσα προϊόντα skincare βρίσκονται στα ράφια σου; Ή έστω πόσα βήματα, άρα και προϊόντα, έχει η ρουτίνα σου; Κρέμες, λάδια, οροί και ατελείωτες μάσκες, είναι ίσως ένα μικρό παράδειγμα.

Τι γίνεται όμως αν μάθεις ότι δεν χρειάζεσαι ένα ράφι (ή, πιθανότατα, ράφια) με προϊόντα για να διατηρήσεις το δέρμα σου υγιές; Τι γίνεται αν, στην πραγματικότητα, χρειάζεσαι μόνο τρία προϊόντα skincare;

Το τρίπτυχο που “λατρεύει” το δέρμα σου

Εάν μιλήσεις με οποιονδήποτε δερματολόγο ή ειδικό για την περιποίηση του δέρματος, θα συμφωνήσουν ότι η βιταμίνη C, το SPF και η ρετινόλη (μια μορφή βιταμίνης Α) είναι το «μαγικό τρίπτυχο».  Επιπλέον, είναι τα μόνα επιστημονικά αποδεδειγμένα συστατικά που μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο γερνά το δέρμα.

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι μάσκες ή τα λαδάκια είναι περιττά -μπορείς να τα χρησιμοποιείς αν σου αρέσουν- αλλά κατηγορηματικά δεν θα επηρεάσουν το δέρμα σου με τον ίδιο τρόπο που θα το κάνουν τα ενεργά συστατικά.

Το SPF, η βιταμίνη C και η ρετινόλη είναι πραγματικά τα τρία πιο σημαντικά στοιχεία που πρέπει να ενσωματώσεις στη ρουτίνα σου. Εάν δεν έχεις συγκεκριμένα ζητήματα (όπως το έκζεμα), αυτά τα συστατικά είναι το θαύμα που ψάχνεις.

SPF

Το έχεις ακούσει σίγουρα ξανά: Πρέπει να φοράς τουλάχιστον SPF30 με προστασία UVA και UVB όλο το χρόνο. Οι υπεριώδεις ακτίνες αντιπροσωπεύουν το 90% της γήρανσης του δέρματος και μελέτες δείχνουν ότι το αντηλιακό μόνο δεν προστατεύει από όλες τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούνται από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Βιταμίνη C

Γι ‘αυτό το λόγο, ένα αντιοξειδωτικό ισχύος, όπως η βιταμίνη C, πρέπει να εφαρμόζεται εκ των προτέρων. Η βιταμίνη C βοηθά στην προστασία του δέρματος από βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούνται από τη ρύπανση και την έκθεση στον ήλιο. Αλλά βεβαιώσου ότι η βιταμίνη C που χρησιμοποιείς είναι αποτελεσματική. Είναι γνωστό ότι είναι ασταθής και οξειδώνεται όταν εκτίθεται σε φως και αέρα. Όταν συμβεί αυτό, θα μετατραπεί σε καφέ χρώμα και δεν θα είναι πλέον ευεργετική για το δέρμα σου. Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι βιταμίνης C, αλλά το πιο αποτελεσματικό είναι το L-ασκορβικό οξύ. Συνήθως βρίσκεται στους ορούς και είναι η πιο ισχυρή μορφή.

Ρετινόλη

Στη συνέχεια, το βράδυ, χρησιμοποίησε ρετινόλη. Έχει κακή φήμη χάρη στην προσωρινή ξηρότητα και τον πιθανό ερεθισμό, αλλά το δέρμα προσαρμόζεται και αξίζει τον κόπο να τη δοκιμάσεις. Η ρετινόλη χαρακτηρίζεται ως το χρυσό πρότυπο αντιγήρανσης και λειτουργεί διεγείροντας την παραγωγή κολλαγόνου. Βοηθά στην επιτάχυνση του κύκλου εργασιών του δέρματος που εξομαλύνει τις λεπτές γραμμές, βελτιώνει την υφή του δέρματος και διορθώνει τις δυσχρωμίες.

featured photo: Unsplash / Zulmaury Saavedra