Αυτήν την περίοδο περισσότερο από ποτέ, σπαταλάς αρκετό χρόνο μπροστά από κάποια οθόνη. Είτε έχοντας διαδικτυακό meeting στη δουλειά, είτε επικοινωνώντας με φίλους online. Σίγουρα, είσαι ευγνώμων, αφού ακόμα και έτσι μπορείς να συνδέεσαι με τους γύρω σου. Ωστόσο, ταυτόχρονα αγωνίζεσαι να συγκεντρωθείς ή ακόμα και να κοιμηθείς. Δύο πιθανές παρενέργειες της υπερβολικής ψηφιακής έκθεσης.

Για τον λόγο αυτό, ο νευρολόγος David Perlmutter  και ο εξίσου γιατρός γιός του Austin Perlmutter, βρήκαν ένα εύκολο κόλπο να διατηρείς τον έλεγχο του χρόνου σου μπροστά από μια οθόνη. Συγκεκριμένα, επινόησαν ένα αρκτικόλεξο. Ονομάζεται «the test of T-I-M-E» και το μοιράστηκαν στο podcast του mindbodygreen. Θα σε βοηθήσει να προσεγγίζεις και να χρησιμοποιείς την τεχνολογία προσεκτικά και ρεαλιστικά.

T-I-M-E: Η σημασία της χρήσης του χρόνου σου με σύνεση και προσοχή.

Πόσες φορές έχεις ανοίξει το τηλέφωνό σου με την πρόθεση να στείλεις ένα email και έχεις καταλήξει να κάνεις scroll στα social media; Εάν η απάντηση είναι «συνέχεια», τότε είναι χρήσιμο να διαβάσεις την παρακάτω λίστα. Θα σε βοηθήσει να γίνεις πιο συνειδητοποιημένη ως προς την ώρα που αφιερώνεις στο κινητό ή στο laptop σου:

Χρόνος (Time): Πόσο χρόνο είσαι διατεθειμένη να αφιερώνεις χαζεύοντας στο κινητό σου; Η απεριόριστη και άμεση πρόσβαση μπορεί να σε οδηγήσει στο να κοιτάζεις τις ψηφιακές συσκευές σου συχνότερα. Προσπάθησε, λοιπόν, να το ελέγχεις. Δώσε στον εαυτό σου μια χρονική προθεσμία που θα σε βοηθήσει να αποφεύγεις το ατελείωτο scroll.

Πρόθεση (Intentional): Τι προσπαθείς να πετύχεις, ενώ είσαι συνδεδεμένη στο διαδίκτυο; Το να έχεις ένα τηλέφωνο ή έναν υπολογιστή κοντά σου ποια ανάγκη σου ικανοποιεί; Σκέψου πρώτα: Εάν σπαταλάς πολύ χρόνο στα social media, είναι για κάποιο συγκεκριμένο σκοπό; Ή μήπως αποφεύγεις κάτι;

Ενσυνειδητότητα (Mindfulness): Είσαι συγκεντρωμένη, όταν συνδέεσαι στο διαδίκτυο; Αγνοείς εκείνους τους συνεχείς περισπασμούς που εμφανίζονται; Συνήθως, όταν βρισκόμαστε σε μια online διαρκή αναζήτηση, η προσοχή μας αποσπάται εύκολα από, για παράδειγμα, μια εντυπωσιακή διαφήμιση. Είναι σημαντικό, όμως, να παραμείνεις συγκεντρωμένη. Θα συμβάλλει στο να αφιερώνεις λιγότερο χρόνο μπροστά από μια οθόνη και να είσαι λιγότερο παρορμητική.

Εμπειρία (Experience): Ο χρόνος που αφιέρωσες ήταν τελικά μια θετική εμπειρία; Ή αισθάνεσαι πιο ικανοποιημένη, όταν αφήνεις το τηλέφωνό σου κάτω; Το να θεωρείς την κάθε φορά που πραγματοποιείς scroll στο τηλέφωνό σου «εμπειρία», παρά μια απρόσεκτη δραστηριότητα, θα σε κάνει να νιώθεις πιο ενεργοποιημένη, όταν κοιτάζεις μια οθόνη.

Να θυμάσαι:

Είναι τόσο εύκολο να περνάς ώρες στο τηλέφωνο ή τον υπολογιστή σου και να μην καταλαβαίνεις καν τον χρόνο αυτόν. Κατά συνέπεια, είναι σημαντικό να εστιάσεις την προσοχή σου στη διάρκεια. Θα εξασφαλίσεις έτσι, ότι η ψηφιακή σου εμπειρία είναι ακριβώς αυτή – μια εμπειρία και όχι ένα απρόσεκτο διαρκές scroll.

featured photo: Unsplash / Laura Chouette