Επιτέλους κάποιος το πρόσεξε, το μελέτησε και το παρουσίασε επιστημονικά. 

017d5389-ab9b-4dc4-b6e9-79e1245843c3 Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nature Neuroscience περιγράφει πως επηρεάζουν οι έντονες συναισθηματικές στιγμές ένα πρόσωπο και πως αυτό αντιδρά μετά. Κάθε φορά που χωρίζεις ή που έχεις ένα έντονο καυγά στη δουλειά ή με μια φίλη νιώθεις ότι ακόμα και η λογική σου είναι αντεστραμμένη και εναντίον σου. Αυτό οι ειδικοί πλέον το ονομάζουν emotional hangover. 

Οι ερευνητές έκαναν το εξής πείραμα: Χώρισαν δύο ομάδες ατόμων και τους έδωσαν δύο πακέτα εικόνων, μερικές ουδέτερες και μερικές φορτισμένες συναισθηματικά. Η διαφορά στις δύο ομάδες ήταν ότι είδαν τις φωτογραφίες με διαφορετική σειρά. Το αποτέλεσμα της έρευνας περιέγραφε την ομάδα που είδε δεύτερες τις ουδέτερες εικόνες με λιγότερη μνήμη, και με περιγραφές χωρίς πολλές λεπτομέρειες.

Η επικεφαλής της ομάδας Lila Davachiμ καθηγήτρια του NYU στο τμήμα Psychology and Center for Neural Science, εξηγεί ότι αυτή η έρευνα ότι τα συναισθήματα παίζουν εξαιρετικό ρόλο στην μνήμη. Δυνατές συναισθηματικές στιγμές μπορούν να δημιουργήσουν πονοκέφαλο, κενά μνήμης όπως ακριβώς μετά από μια νύχτα με πολύ αλκοόλ.

Μια έρευνα πολύ σημαντική για τις μελέτες που συνδέουν τον εγκέφαλο με τα συναισθήματα και τη μνήμη και ένα εξαιρετικό παράδειγμα για το πόσο πρέπει να ζυγίζεις ποια πράγματα θα αφήσεις να σε συγχύσουν.

Προτιμάς να σπαταλήσεις την μνήμη σου για έναν ακόμα ανούσιο καυγά που δεν θα θυμάται κανείς μετά από μερικές ώρες;