Ο κοροναϊός ανακηρύχθηκε επίσημα σε πανδημία και για δύο βδομάδες η Γη σχεδόν θα σταματήσει να κινείται. Αναγκαστικά θα περάσεις περισσότερο χρόνο στο σπίτι, και αν συγκατοικείς με τον σύντροφό σου η καθημερινή τριβή θα αυξηθεί κατά πολύ. Αυτές είναι οι επιπτώσεις που έχει η καραντίνα.

Η καθημερινότητα με όσο το δυνατό περισσότερο χρόνο στο σπίτι, είναι γεγονός πως μπορεί να φέρει αχρείαστες εντάσεις, τσακωμούς και αδιέξοδα σε μια σχέση. Εκ των πραγμάτων, όταν δύο άνθρωποι μένουν στο σπίτι μαζί περισσότερο από όσο μπορούν να διαχειριστούν, μπαίνουν σε έναν κύκλο εναλλαγής συναισθημάτων. Οι πληροφορίες που ανταλλάσσονται είναι περισσότερες από όσο χρειάζεται και αυτό σε συνδυασμό με τον πανικό που ίσως επικρατεί γύρω, μπορεί να φέρει μια σχέση σε τέλμα.

Αν δεις την κατάσταση από τη θετική της πλευρά, έχεις δύο (τουλάχιστον) εβδομάδες για να δουλέψεις τη σχέση σου και να μετατρέψεις την καραντίνα σε couples therapy.

Άκου

Όταν συζητάς με τον σύντροφό σου σιγουρέψου πως ακούς και αντιλαμβάνεσαι απόλυτα τι λέει και μετά δώσε απάντηση. Όποιο και αν είναι το πρόβλημα, κάνε σαφές ότι είσαι εκεί για τον στηρίξεις και για να κάνεις τη σχέση σας να δουλέψει. Είναι σημαντικό, στο τέλος της μέρας, όταν έχετε τελειώσει με ό,τι αφορά τη δουλειά, να μιλάτε ο ένας στον άλλο για όσα σας απασχόλησαν. Μόνο έτσι θα μπορέσετε να δουλέψετε την όποια ένταση και να μην την αφήσετε να επηρεάσει τη σχέση σας.

Συζητήστε από ένα κοινό έδαφος

Σκεφτείτε όλα αυτά στα οποία συμφωνείτε, τις κοινές αξίες σας και τις προθέσεις σας. Εκφράστε ο ένας στον άλλο την εκτίμηση σας και το πόσο πιστεύετε στις δυνάμεις τις δικές σας, αλλά και σε αυτές της σχέσης σας. Σκεφτείτε επίσης και το τέλος αυτής της κατάστασης. Τι θέλετε να κάνετε μετά; Πώς θα φτάσετε στην επίτευξη των όσων ονειρεύεστε; Κάντε ένα πλάνο.

Δείτε την αλλαγή σας κάτι διασκεδαστικό και ενδιαφέρον, όχι σαν πρόβλημα

Η κατάσταση είναι διαφορετική, το ίδιο και η καθημερινότητα. Αντί να το αντιλαμβάνεστε αυτό σαν βουνό, προσπαθήστε να το διασκεδάσετε όσο γίνεται. Μπορείτε να σκεφτείτε πράγματα που μέχρι χθες θεωρούσατε πολυτέλεια, μιας και η έντονη καθημερινότητα δε σας το επέτρεπε.

Μια διαφωνία δεν είναι και το τέλος του κόσμου

Η κατάσταση προφανώς και προκαλεί ένταση. Οι λόγοι είναι πολλοί, από το πόσο σοβαρά την παίρνει ο καθένας από εσάς, μέχρι το άγχος που μπορεί να προκαλεί, μαζί με τις κοινωνικοοικονομικές συνέπειες. Οι εντάσεις, ωστόσο, δε χρειάζεται να αντιμετωπίζονται σαν το τέλος του κόσμου. Αντίθετα, μπορούν να κάνουν τη σχέση σας δυνατότερη και τη γνώση του ενός για τον άλλο σημαντικά καλύτερη.

Ποια είναι τα red flags που πρέπει να προσέξεις

*Κριτική: Το αν κάνετε συνεχώς αρνητικά σχόλια και παράπονα ο ένας στον άλλο

*Περιφρόνηση: Χαρακτηρισμοί, ειρωνεία και εχθρικό χιούμορ

*Αμυντικότητα: Η χρήση δικαιολογιών για να περαστεί μια άσχημη φράση ή συμπεριφορά ως “φυσιολογική”

*Άρνηση για επικοινωνία: Η αποκοπή από μια συζήτηση, με αποτέλεσμα να δίνεται η αίσθηση αδιαφορίας

Είτε βρίσκεστε σε πανικό, είτε όχι, αυτή είναι μια κατάσταση που χρειάζεται κοινωνική συνεργασία. Και το σπίτι και η σχέση σας αποτελούν τον τέλειο “χώρο” για εξάσκηση. Μην αφήσετε δύο εβδομάδες να φέρουν το τέλος σε ό,τι χτίζετε μαζί τόσο καιρό.

featured image: Thought Catalog