BIO

Κώστας Κασάρας: Φωνητικά Θάνος Αντωνόπουλος: Κιθάρα Νίκος Πεταυρίδης: Μπάσο Πάνος Τουτουδάκης: Tύμπανα

Οι Under Ether, αν και φίλοι πολλά χρόνια και ο καθένας με τη δική του διαδρομή στην αθηναϊκή σκηνή, παίζουν μαζί εδώ και λίγους μήνες. Τα όνειρά τους να γίνουν μέλη των Bad Seeds, να τα πίνουν παρέα με τον Lanegan ή να υπογράψουν στην 4AD δεν ευδοκίμησαν, γι’ αυτό αποφάσισαν να κάνουν την αμέσως καλύτερη κίνηση: να δημιουργήσουν το δικό τους σχήμα!

Νέα μπάντα για μέλη με μακρόχρονη πορεία στην αγγλόφωνη μουσική σκηνή. Πώς προέκυψε αυτό το σχήμα;

“Με τα παιδιά γνωριζόμαστε χρόνια και κάποιοι από μας είχαν ξαναπαίξει στο παρελθόν μαζί στη ίδια μπάντα, αλλά ποτέ όλοι μαζί. Κάποια στιγμή αποφασίσαμε να φτιάξουμε ένα σχήμα όπου ο καθένας θα έφερνε τις επιρροές του και ότι ήθελε προκύψει, αφού είχαμε ήδη συμφωνήσει ότι δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο μουσικό είδος που θα ακολουθήσουμε. Νομίζω τελικά ότι βασικός πυλώνας αυτού του σχήματος είναι η φιλία και η διάθεση για μουσική δημιουργία.”

Συνεντευξη με τους Under Ether

Τι κενό έρχονται να καλύψουν μουσικά οι Under Ether;

Βασικά το κενό μέσα μας. Δεν είπαμε μια μέρα, α! τι λείπει από τη μουσική σκηνή σήμερα; Ας παίξουμε κάτι τέτοιο, ούτε νομίζω ότι είναι στις προθέσεις μας να πρωτοτυπήσουμε εκτός και αν αυτό προκύψει. Ακούγοντας κάποιος τα κομμάτια μας σίγουρα θα καταλάβει τις επιρροές μας που προέρχονται από ένα πολύ μεγάλο μουσικό φάσμα. Νομίζω πως οτιδήποτε πρωτότυπο προκύψει θα είναι από τον τρόπο που αποφασίσαμε να συνδέσουμε όλα αυτά τα μουσικά είδη που μας αρέσουν να ακούμε και να παίζουμε.

Είδη μουσικής και ύφος που θα ακολουθήσετε;

“Δεν έχουμε πει ότι θα ακολουθήσουμε κάποιο συγκεκριμένο είδος, άλλα κομμάτια βγαίνουν πιο pop, άλλα πιο post, άλλα θυμίζουν περασμένες δεκαετίες. Αυτό που θέλουμε να καταφέρουμε στη μουσική μας είναι παρά τις ετερόκλητες επιρροές μας να καταφέρουμε να δώσουμε τη δικιά μας ταυτότητα και όταν κάποιος ακούει τα κομμάτια μας, όσο διαφορετικά κι αν είναι μεταξύ τους να καταλαβαίνει ότι αυτό που ακούει είναι UNDER ETHER.”

Ποιος συνθέτει, ποιος γράφει στίχους; Ποια θέματα θίγετε στα τραγούδια σας;

“Οι συνθέσεις είναι αποτέλεσμα όλης της μπάντας. Οι ιδέες που τα μέλη φέρνουν στην πρόβα συνήθως δεν είναι κάτι παραπάνω από μια μελωδία, μια σειρά ακόρντων ή μια μπασογραμμή. Αν κάτι μας αρέσει το δουλεύουμε όλοι μαζί, βάζοντας ο καθένας τις δικιές του ιδέες. Αυτός είναι κι ένας βασικός λόγος που κάθε κομμάτι για να ολοκληρωθεί περνάει από «σαράντα κύματα» μέχρι να καταλήξουμε στο τι μας αρέσει τελικά. Όσον αφορά τους στίχους ως τώρα το ρόλο του στιχουργού έχουν ο Κώστας και ο Πάνος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι στο μέλλον δε θα γράψει και κάποιο άλλο μέλος της μπάντας. Το περιεχόμενο των στίχων ποικίλει, υπάρχουν ερωτικοί στίχοι, πολιτικοί, εσωτερικοί, ονειρικοί. Γενικά γράφουμε για οτιδήποτε μας αγγίζει, θετικά ή αρνητικά.”

Οι μουσικοί οφείλουν να εκφράζουν πολιτικές θέσεις μέσω των τραγουδιών τους;

“Κατά τη γνώμη μου στην τέχνη γενικά δεν υπάρχουν υποχρεώσεις και οφειλές. Ο καθένας εκφράζει αυτό που έχει μέσα του, άλλοι μπορούν να γράφουν για κοινωνικοπολιτικές καταστάσεις, άλλοι για το τι φάγανε για πρωινό, άλλοι για τον πρώτο τους έρωτα. Όλα συμβάλλουν στη γενικότερη καλλιτεχνική δημιουργία.”

Ποιες είναι οι επιρροές σας;

“Πολλές και διάφορες! Είναι αρκετά δύσκολο να αναφερθώ. Επιγραμματικά και μόνο θα αναφέρω μερικά συγκροτήματα που αρέσουν από κοινού σε όλα τα μέλη, The Smiths, Divine Comedy, Tom Waits, Mark Lanegan, Mogwai, Nick Cave and the Bad Seeds, Joy Division.”

Ένα συγκρότημα ή έναν καλλιτέχνη και ένα είδος μουσικής που έχετε κολλήσει το τελευταίο διάστημα.

“Η πιο δύσκολη ερώτηση ως τώρα! Προσωπικά μετά την ανακοίνωση του θανάτου του Ντέμη Ρούσου, άκουγα για κάνα μήνα όλη τη δισκογραφία των Aphrodites Child… ξέρεις, ορισμένα παλιά συγκροτήματα ξέρουμε ότι είναι τεράστια αλλά ακούγοντάς τα ξανά τώρα, αντιλαμβάνεσαι πραγματικά τους λόγους που τους έκαναν τόσο μεγάλους.”

Ένα καλό Live που απολαύσατε το τελευταίο διάστημα και γιατί;

“Είμαι σίγουρος ότι θα ενθουσιαζόμουν στο τελευταίο live του Lanegan αλλά για διάφορους λόγους δε κατάφερα να πάω. Πάντως η αλήθεια είναι ότι έχουμε καιρό να νιώσω δέος σε live… Ωραία, συμπαθητικά αλλά ως εκεί τα live που είδα το τελευταίο διάστημα.”

Για ποιο λόγο επιλέξατε να εκφραστείτε μέσω της μουσικής;

“Γιατί στη ζωγραφική δεν είμαστε πολύ καλοί.”

Πού βλέπετε την μπάντα σε ένα χρόνο από τώρα;

“Ευελπιστούμε να έχουμε γράψει τουλάχιστον 7-8 κομμάτια ακόμα, μερικές καλές live εμφανίσεις και αν είμαστε τυχεροί να έχουμε μπει στο studio για την ηχογράφηση της πρώτης μας κυκλοφορίας.”

Ευχαριστούμε και καλή επιτυχία!

Συνέντευξη: Anna Gyparaki