Αν ασχολείσαι με το Instagram και το Pinterest, σίγουρα θα έχεις δει την τελευταία τάση στα φυτά: τα succulents ή αλλιώς παχύφυτα. Τα παχύφυτα είναι φυτά που έχουν κάποια μέρη παχιά και σαρκώδη και είναι ικανά να συγκρατήσουν μεγάλες ποσότητα νερού σε δύσκολες περιβαλλοντικές συνθήκες. Ωστόσο, το συγκεκριμένο είδος φυτού έχει κάποιες ιδιαίτερα ανάγκες φροντίδας αν σκέφτεσαι να το εντάξεις στον χώρο σου.

Διάλεξε το κατάλληλο για τις συνθήκες του σπιτιού σου

Δεν είναι όλα τα κλίματα ευνοϊκά για τα παχύφυτα, μερικά εκ των οποίων μάλιστα δεν είναι κατάλληλα για εσωτερικούς χώρους. Επίλεξε μια ποικιλία που να ευδοκιμεί κοντά στην περιοχή σου ή σε κάποια περιοχή με παρόμοιο κλίμα για να καταφέρει να επιβιώσει. Υπάρχουν παχύφυτα ιδανικά για το ζεστό κλίμα και την ξηρασία, επειδή μπορούν να συγκρατήσουν πολύ εύκολα το νερό ενώ, άλλα ευνοούνται από τους κρύους, υγρούς χειμώνες.

unsplash.com

Μην χρησιμοποιείς πολύ νερό

Μπορεί τα παχύφυτα να αγαπούν το πολύ νερό, όμως η υπερβολική ποσότητα σίγουρα δεν τους κάνει καλό. Επειδή η συγκεκριμένη ποικιλία αποθέτει όλο το νερό στην περιοχή των φύλλων, δεν πρέπει να ποτίζονται με μεγάλες ποσότητες νερού, όπως συμβαίνει με άλλα φυτά εσωτερικού χώρου. Το κλειδί για το σωστό πότισμα είναι η βαθμιαία αύξηση της ποσότητας νερού, έτσι ώστε να το απορροφούν οι ρίζες με ευκολία και το χώμα να στεγνώνει από ένα σημείο και μετά. Μόλις το χώμα σταματήσει να έχει υγρασία και στεγνώσει μπορείς να επαναλάβεις τη διαδικασία με προσοχή για να μην έχεις αντίθετα αποτελέσματα (πχ. σάπισμα των φυτών).

Μεταφύτεψέ τα

Η μεταφύτευση είναι μια υγιής διαδικασία για κάθε φυτό σε γενικές γραμμές. Η εύκολη λύση είναι να αλλάζεις γλάστρα στο φυτό σου ανά τακτά χρονικά διαστήματα για να εμποδίσεις την συσσώρευση της βρωμιάς, η οποία βλάπτει τις ρίζες. Αφού τα μεταφυτεύσεις, τοποθέτησέ το δίπλα σε κάποιο παράθυρο, για να έχει επαρκές φως. Γενικά, πρέπει να προσαρμόσεις τις συνθήκες φωτισμού ανάλογα με το φυτό.

unsplash.com

Αν αποφάσισες ότι ένα παχύφυτο θα είναι ό,τι πρέπει στο σπίτι σου, ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές θα το δεις πιο χυμώδες, με έντονο πράσινο χρώμα και θα καταφέρεις να το  διατηρήσεις υγιές για πολύ καιρό.

Διάβασε επίσης: Η minimal τάση κυριαρχεί και στα φυτά εσωτερικού χώρου
featured image: gardenoid.com