“Διάβασα την ανάρτηση της @the.holistic.psychologist για τον στόχο της να μην είναι πλέον το “καλό κορίτσι” που σκέφτεται πρώτα τους άλλους και μετά τον εαυτό της και τη βρήκα πολύ αληθινή”, γράφει η @theabstractgirl και παραθέτει το tweet της ψυχολόγου Dr. Nicole LePera, στο οποίο η ειδικός δίνει μερικούς καλούς λόγους για να κάνουμε όλοι τη μεγάλη επανάσταση του 2023: κάποιες φορές να απογοητεύουμε τους ανθρώπους κι αυτό να είναι ΟΚ για όλους.

Το σύνδρομο του καλού κοριτσιού ή καλού αγοριού, εκείνου δηλαδή που ακολουθεί τα πρέπει ώστε οι άλλοι να νιώθουν άνετα και που παραμελεί τις προσωπικές του ανάγκες, προκειμένου να μην ξεστομίσει ένα ακόμα ”όχι” τελικά μοιάζει με κάποια πάθηση κατά την οποία νιώθουμε ενοχές αν αρνηθούμε μία πρόσκληση ή δεχόμαστε να συμμετέχουμε σε οτιδήποτε για να παραμείνουμε συμπαθείς στους άλλους.

Στην ανάρτησή της η ειδικός περιγράφει ότι ξεκίνησε να “εκπαιδεύεται” στη συμπεριφορά “τους έχω όλους ευχαριστημένους” από την παιδική της ηλικία. “Μία από τις πιο ξεκάθαρες αναμνήσεις της παιδικής μου ηλικίας είναι η μαμά μου να κάνει πρόβες δικαιολογιών μαζί μου. Πραγματικά δεν έχω πολλές αναμνήσεις από την παιδική ηλικία, κι αυτή ξεχωρίζει” γράφει η LePera.

“Έλεγα στη μαμά μου ότι δεν ήθελα να πάω στο πάρτι ενός φίλου. Μου έδινε οδηγίες για το πως να επινοήσω μία δικαιολογία και εξασκούμασταν μαζί. Μετά, με το άγχος να διαπερνά το σώμα μου, έπαιρνα τηλέφωνο. Ήμουν 10 χρονών.” προσθέτει.

Στην πραγματικότητα, όλα αυτά τα χρόνια που πέρασα υπερβολικά εξηγώντας και ζητώντας υπερβολική συγγνώμη, στην πραγματικότητα έκανα τα πράγματα άβολα για τους ανθρώπους.

“Είχε καλές προθέσεις η μαμά μου; Φυσικά και είχε. Δεν ήθελε να φανώ αγενής. Είχε κι εκείνη “προετοιμαστεί” με τον ίδιο τρόπο. Μία προετοιμασία που έθεσε τις υποσυνείδητες βάσεις για τις πεποιθήσεις του «καλού κοριτσιού».

Συχνά, έπρεπε να με παρηγορήσουν και να με καθησυχάσουν. Και γιατί πρέπει να το κάνουν αυτό; Λειτουργώ με την πεποίθηση ότι οι άνθρωποι θα στεναχωρηθούν αν δεν μπορώ να κάνω κάτι ή αν πω όχι. Κι αυτό δεν είναι αλήθεια. Ακόμα κι όταν το μυαλό μου λέει ότι είναι.”

Το 2023, θα απελευθερώσω την πεποίθηση ότι ο ρόλος μου είναι αρεστός. Θα είμαι εντάξει με την ιδέα ότι μπορεί να απογοητεύσω κάποιον. Και, ίσως το πιο σημαντικό, θα εγκαταλείψω αυτό που οι ενήλικες δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν απογοητευμένοι. Γιατί μπορούν. Είναι μέρος της ζωής.” κλείνει την ανάρτησή της η Dr. Nicole LePera.

Η Dr. Nicole LePera σημειώνει ότι οι πεποιθήσεις για του “καλού παιδιού” περιλαμβάνουν:

-Δεν μπορώ απλώς να πω όχι ή να απορρίψω μια πρόσκληση.

– Πρέπει να έχω έναν αποδεκτό λόγο. Και πρέπει να ζητήσω υπερβολικά συγγνώμη και να υπερεξηγήσω αυτόν τον λόγο

– Δεν είναι εντάξει να απογοητεύεις τους ανθρώπους

– Οι ανάγκες μου δεν έχουν σημασία

– Ο ρόλος μου στη ζωή είναι να είμαι συμπαθής.

Είναι δίκαιο για σένα να αναλαμβάνεις την ευθύνη για τα συναισθήματα των άλλων;

Πολλές φορές, αν αρνηθείς μία πρόσκληση φίλου, μπορεί να θυμώσεις ή να στεναχωρήσεις ή να απογοητεύσεις κάποιον. Από ενοχές μπορεί να αναγκαστείς να αλλάξεις την αρχική σου δήλωση, να τη μετριάσεις και στο τέλος να καταλήξεις να πεις ναι. Κάπως έτσι αναλαμβάνεις την ευθύνη για το πώς αισθάνεται ο άλλος. Συμπεριφέρεσαι σαν να είσαι εσύ η αιτία που θυμώνει, στεναχωριέται ή απογοητεύεται. Όμως αυτό δεν είναι αλήθεια.

Στην πραγματικότητα δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα συναισθήματα των άλλων. Αντίθετα, είναι οι ίδιο υπεύθυνοι για το πώς εκείνοι ερμηνεύουν τα γεγονότα, πως αισθάνονται και πως ελέγχουν τα συναισθήματα τους.

Είναι συνηθισμένο να πεις όχι και αμέσως να νιώσεις την ανάγκη να δικαιολογηθείς, σε κάποιες περιπτώσεις να εφεύρεις και κάποιο αθώο ψέμα. Δεν υπάρχει λόγος. Όλο αυτό ενισχύει την αίσθηση πως είσαι ο κακός της υπόθεσης.

Φυσικά, δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες. Υπάρχουν φορές που θα πρέπει να εξηγήσεις περισσότερο. Αυτές όμως είναι περιπτώσεις που αφορούν στενές προσωπικές σχέσεις, σημαντικά ζητήματα και περιπτώσεις που είναι πολύ σημαντικό για σένα η άλλη πλευρά να καταλάβει τα δικά σου συναισθήματα και τη δική σου θέση.

Το 2023 κάνε την ανατροπή: πες «όχι» ή «δεν μπορώ» και μείνε να διαχειριστείς τις ενοχές σου. Κάποια στιγμή θα καταφέρεις να μην νιώθεις τύψεις επειδή προτίμησες να ακολουθήσεις την επιλογή σου. Οι άνθρωποι που θέλουμε στη ζωή μας σέβονται την αμεσότητα, ακόμα κι αν σε εμάς μπορεί να μοιάζει με αγένεια.