Όλες οι σχέσεις έχουν προβλήματα. Και, πιθανότατα, όταν αυτό συμβαίνει, μπορεί να στρέφεσαι στους φίλους για συμβουλές. Συχνά, όμως, νιώθεις πως οι συμβουλές που ακούς είναι τόσο κλασσικές, χιλιοειπωμένες και τελικά ανούσιες.

Κι όμως, συμβουλές όπως «η επικοινωνία είναι το κλειδί» κρύβουν μεγάλη αλήθεια μέσα τους για την επιτυχία μιας σχέσης.

Αν, παρ’ όλα αυτά, αντιμετωπίζεις προβλήματα στη σχέση σου και αναζητάς τρόπους να τη βελτιώσεις, ίσως θα μπορούσες να επωφεληθείς κι από μερικές άλλες, λιγότερο κλασσικές συμβουλές.

Άλλωστε, ορισμένες από τις κλασσικές συμβουλές μπορεί να λειτουργούσαν στις σχέσεις του παρελθόντος, όμως τα προβλήματα των σύγχρονων σχέσεων απαιτούν σύγχρονες λύσεις.

Το Bustle συγκεντρώνει τις γνώμες ειδικών και παρουσιάζει 10 υποτιμημένες συμβουλές για τις σχέσεις που θα μπορούσαν να αλλάξουν την ερωτική σου ζωή προς το καλύτερο:

1. Το να νιώθεις πλήξη είναι φυσιολογικό και είναι σημάδι ότι ήρθε η ώρα να καταβάλεις περισσότερη προσπάθεια

Μια μακροχρόνια σχέση δεν μπορεί να είναι ενδιαφέρουσα κάθε δευτερόλεπτο που περνά, τονίζει η ψυχολόγος Alexandra Solomon, σύμφωνα με την οποία είναι φυσιολογικό να νιώθεις πλήξη πού και πού μέσα σε μια σχέση. Αποτελεί, μάλιστα, ένα καλό σημάδι για ένα άτομο ότι ήρθε η ώρα να καταβάλλει μεγαλύτερη προσπάθεια μέσα στη σχέση. «Είναι πολύ πιθανό ένα ζευγάρι να περνά τη φάση της πλήξης κατά καιρούς. Τότε είναι που πρέπει να συνεχίσουν να επενδύουν ενέργεια και ενθουσιασμό στη σχέση, για να αισθάνονται παθιασμένοι και συνδεδεμένοι, αντί να περιμένουν απλώς να συμβεί αυτό ως διά μαγείας», εξηγεί.

2. Είναι εντάξει να κοιμηθείς χωρίς να έχεις αντιμετωπίσει τον τσακωμό

Έχουμε ακούσει ουκ ολίγες φορές την άποψη που λέει πως ό,τι κι αν έχει γίνει, δεν πρέπει να πέφτετε για ύπνο θυμωμένοι. Ωστόσο, ίσως τελικά αυτή η ιδέα να μην είναι πάντα λειτουργική. Μερικές φορές χρειάζεται να πάρεις χρόνο και απόσταση από το πρόβλημα και να το συζητήσεις ξανά όταν πια θα έχεις ηρεμήσει και θα έχεις σκεφτεί ορισμένα πράγματα.

«Όταν έχεις θυμό, δεν σκέφτεσαι καθαρά, δεν μπορείς να ακούσεις την πλευρά του άλλου, επομένως η επικοινωνία καθίσταται δυσκολότερη», υποστηρίζει η Solomon. Η συμβουλή της; «Κάντε από κοινού μια παύση και συνεχίστε τη συζήτηση την επόμενη ημέρα. Τότε, θα μπορείτε και οι δύο να αντιμετωπίσετε την κατάσταση πιο ψύχραιμα, επομένως έχετε μεγαλύτερες πιθανότητες να λύσετε το πρόβλημα.

3. Προσπάθησε να δεις τα πράγματα από την πλευρά του άλλου

Είναι εύκολο να κολλήσεις πεισματικά στη θέση σου, υποστηρίζοντας ότι έχεις δίκιο, αλλά σύμφωνα με την ψυχολόγο Jaci Witmer Lopez, είναι σημαντικό να φύγεις από τη θέση σου και να προσπαθήσεις να δεις και την πλευρά του άλλου, με ανοιχτό μυαλό και χωρίς προκαταλήψεις. Η κατανόηση της θέσης του άλλου μπορεί να κατευνάσει τις διαφορές και να σας βοηθήσει να βρείτε λύσεις.

4. Αντιμετώπισε ανοιχτά τα σεξουαλικά προβλήματα

Σε κανέναν δεν αρέσει να παραδέχεται ότι αντιμετωπίζει προβλήματα στο σεξ, ειδικά όταν είναι σε μια υγιή και στοργική σχέση. Σύμφωνα με την Solomon, όμως, πολλά ζευγάρια αντιμετωπίζουν προβλήματα σεξουαλικής φύσεως. «Είναι ελάχιστες οι πιθανότητες δύο σύντροφοι να επιθυμούν τα ίδια πράγματα ή με την ίδια συχνότητα μετά από χρόνια σχέσης», λέει.

Όταν οι σεξουαλικές ανάγκες δεν ταιριάζουν, το ζευγάρι θα πρέπει να αντιμετωπίζει το πρόβλημα ως ομάδα και όχι κατηγορώντας ο ένας τον άλλο. Και οι δύο πρέπει να μιλήσουν ανοιχτά για τις ανάγκες τους και να βρουν έναν κοινό δρόμο. Αν νιώθει ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, το ζευγάρι θα μπορούσε, επίσης, να αναζητήσει τη βοήθεια ενός σεξοθεραπευτή.

5. Η αλλαγή είναι αναπόφευκτη – και όχι απαραίτητα αρνητική

Οι άνθρωποι αλλάζουν. «Ο άνθρωπος που ερωτεύτηκες δεν θα είναι ο ίδιος για πάντα», επισημαίνει η σύμβουλος ψυχικής υγείας, Stephanie Moir. Το ταίρι σου μπορεί να αποκτήσει νέα χόμπι, να αλλάξει κάτι στην εμφάνισή του ή ακόμα και να αλλάξει πεποιθήσεις ή αξίες. Επιλέγοντας να αγαπήσεις κάθε εκδοχή του θα βοηθήσει ώστε να αναπτύσσεστε παράλληλα. «Η αλλαγή είναι συνεχής και αυτό είναι κάτι που μπορείτε να απολαύσετε και οι δύο μαζί».

6. Είναι καλό να περνάτε χρόνο χωριστά

Ακόμα κι αν σου αρέσει να είσαι διαρκώς με το ταίρι σου, οι ειδικοί λένε ότι είναι πολύ σημαντικό να περνάτε χρόνο χωριστά. «Είναι μύθος ότι όσο πιο πολύ είστε μαζί, τόσο το καλύτερο», λέει η Solomon. Ο χρόνος που περνάτε χωριστά μπορεί να σας κάνει να εκτιμάτε περισσότερο ο ένας τον άλλο. «Είναι σημαντικό για κάθε άνθρωπο να αντλεί ευτυχία από πολλές, διαφορετικές σχέσεις». Το ερωτικό ταίρι δεν είναι το παν και πρέπει να το απαλλάξεις από αυτή την πίεση, ενισχύοντας τις σχέσεις που έχεις με άλλους ανθρώπους, αλλά και τον ίδιο σου τον εαυτό. Αυτό μπορεί να μετριάσει τα προβλήματα.

7. Αγκάλιασε την οικογένεια του ανθρώπου σου

Η Solomon υποστηρίζει ότι η υγεία και η επιτυχία της σχέσης θα επηρεαστεί από τον τρόπο με τον οποίο σχετίζεσαι με τους συγγενείς του άλλου ατόμου και το αντίστροφο. «Κάθε οικογένεια έχει μια κουλτούρα, πράγμα που σημαίνει ότι θα υπάρχουν διαφορές. Μην κρίνεις την οικογένεια του άλλου ατόμου, αλλά αντίθετα πλησίασέ τους. Με αυτό τον τρόπο, άλλωστε, θα καταλάβεις πολλά για το γιατί συμπεριφέρεται όπως συμπεριφέρεται», λέει χαρακτηριστικά.

8. Δοκιμάστε τακτικά νέα πράγματα

Όπως αναφέρθηκε, η κατά καιρούς πλήξη είναι αναμενόμενη σε μια μακροχρόνια σχέση. Είναι στο χέρι και των δύο να ανανεώσετε το ενδιαφέρον στη σχέση. Σύμφωνα με την Lopez, το να μοιράζεστε νέες περιπέτειες και εμπειρίες σίγουρα θα ωφελήσει τη σχέση, ακόμη κι αν πρόκειται για κάτι μικρό.

«Είναι σημαντικό να έχετε διασκεδαστικές, νέες κοινές εμπειρίες μαζί όσο πιο συχνά γίνεται», λέει. «Μπορεί να είναι ένα ταξίδι, μια συναυλία ή μια παράσταση ή ακόμη ένα ραντεβού σε ένα εστιατόριο με ιδιαίτερη κουζίνα». Αυτό θα σας βοηθήσει να απολαμβάνετε περισσότερο τον κοινό σας χρόνο, ενώ παράλληλα θα έχετε την ευκαιρία να γνωριστείτε με διαφορετικούς τρόπους.

9. Διαχωρίστε τα πρακτικά ζητήματα της καθημερινότητας από τη σχέση

Εάν ζείτε μαζί, τότε είναι πιο πιθανό εσύ και το ταίρι σου να πέσετε στην παγίδα όπου νιώθετε περισσότερο συγκάτοικοι παρά σύντροφοι. Η καθημερινή ρουτίνα μπορεί σε βάθος χρόνου να προκαλεί εντάσεις, εμποδίζοντας τον ρομαντισμό και την οικειότητα.

«Τα προβλήματα των συγκατοίκων είναι για τους συγκάτοικους. Είναι σημαντικό να εργαστείτε για να διαχωρίσετε αυτά τα ζητήματα από τη σχέση», λέει η Moir. «Συνειδητοποιώντας ότι κάποια πράγματα δεν αξίζουν τη διαμάχη, μπορείτε να ενισχύσετε την εμπιστοσύνη που έχετε ο ένας στον άλλον», προσθέτει.

10. Είναι συνηθισμένο να έχεις αμφιβολίες

Μπορεί να μοιάζει τρομακτικό να αναρωτιέσαι αν η σχέση που έχεις είναι αυτό που πραγματικά θέλεις στη ζωή, αυτή η εσωτερική αναζήτηση είναι απόλυτα υγιής, τονίζουν οι ειδικοί. Μπορεί να νιώθεις υπέροχα συναισθήματα για το ταίρι σου και ταυτόχρονα να «πενθείς» για τη χαμένη σου ανεξαρτησία κι αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό.

Εξάλλου, η επιλογή να είσαι σε μια σχέση με έναν άνθρωπο είναι μια σημαντική απόφαση. «Αποφασίζοντας να επενδύσεις σε αυτή τη σχέση, κλείνεις την πόρτα στην πιθανότητα άλλων σχέσεων», λέει η Solomon. «Είναι εντάξει να θρηνείς για την απώλεια της ατομικότητάς σου και να προβληματίζεσαι κατά καιρούς για το μέγεθος της δέσμευσης που αναλαμβάνεις». Αγκάλιασε, λοιπόν, αυτό το συναίσθημα ως μέρος του να είσαι άνθρωπος.